Mimar Sinan memleketi Kayseri'de anıldı

Mimar Sinan memleketi Kayseri'de anıldı

Mimarlar Haftası etkinlikleri kapsamında, Mimar Sinan'ın doğum yeri Ağırnas Mahallesi'nde anma töreni düzenlendi

KAYSERİ (AA) - Osmanlı padişahları Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde başmimar olarak görev yapan Mimar Sinan, memleketi Kayseri'de anıldı.

Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası tarafından Mimarlar Haftası etkinlikleri kapsamında "Mimar Sinan'ın İzinde Daha İyi Bir Dünya Tasarla" sloganıyla etkinlik düzenlendi.

Vali Süleyman Kamçı, Mimar Sinan'ın doğum yeri Ağırnas Mahallesi'ndeki törende, sanatseverlerin, mimarın eserlerinin ihtişamı ve güzelliği karşısında hayran kaldığını dile getirdi.

Mimar Sinan'ın yaptığı işlerle gönüllere taht kurduğunu vurgulayan Kamçı, onun yapıtlarından halen birçok mimarın ilham aldığına işaret etti.

Özgün taş yapılar ve yer altı şehirleriyle ünlü Ağırnas'ın, Mimar Sinan'ın sanatının kaynağıyla ilgili ipuçları verdiğini anlatan Kamçı, "Mimar Sinan'ın eserlerinin fikri altyapısını oluşturan Ağırnas'ı gezdiğimizde gördüğümüz mimari ile bugün insanlara sunulan mimari arasında önemli farklar olduğunu görüyoruz. Bu önemli farka dikkati çekmek için bu etkinliği düzenliyoruz." dedi.

- "Restorasyonlarla örnek oluyoruz"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de şehirlerin kimliğini ortaya koyan en önemli unsurların başında mimarinin geldiğini belirtti.

Bu bilinçle kentteki tüm tarihi eserleri korumak ve yaşatmak için büyük gayret gösterdiklerine dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

"Bir tarafta büyükşehir, bir tarafta da ilçe belediyelerimiz restorasyonda örnek oluyor. Şehrimizin kimliği olan eserlerimizi gelecek yüzyıllara taşımanın çabasındayız. Kayseri Kalesi bunlardan birisi, restorasyon çalışmalarına başladık. Kayseri Mahallesi yine geçmişi geleceğe taşıma amacıyla yaptığımız en önemli projelerden biri. Tarihi eserlerimizi ayağa kaldırırken çok hassas davranıyoruz. Restorasyon yaparken binaların kimliğine zarar vermemek için büyük gayret gösteriyoruz. Bu gayretlerimizin de takdir edildiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. En son yaptığımız restorasyon çalışmalarından biri olan Müftü Evi projemiz, Tarihi Kentler Birliğince ödüle layık görüldü. Ödüle layık görülürken de yaptığımız restorasyon, teknik açıdan yüksek nitelikli bulundu."

Konuşmaların ardından Vali Kamçı ve beraberindekiler, Mimar Sinan'ın Ağırnas'ta doğduğu evi ve mahalledeki tarihi yapıları gezdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :