Milli ve yerli projeler dikkat çekti

Milli ve yerli projeler dikkat çekti

Selçuk Üniversitesi’nde sergilenen ‘Üniversite Proje Yarışmaları 2017 Final Sergisi’nde öğrenciler tarafından yapılan iki proje ziyaretçiler tarafından beğeni topladı

TÜBİTAK tarafından yapılan ‘Üniversite Proje Yarışmaları 2017 Final Sergisi’ Selçuk Üniversitesi Müze Binası’nda ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 

ebubekir-koten--(31).jpg

Birbirinden güzel ve iddialı projelerin olduğu sergide öğrencilerin yaptıkları projeler görenleri hayran bırakıyor.81 üniversiteden 154 projenin yer aldığı sergisi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması, Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması ve  Üniversite Öğrencileri Yazılım Projeleri yer alıyor.

ebubekir-koten--(24).jpg

Birbirinden değerli projeler arasında ise, Muhammed Köten tarafından yapılan ETL Projesi ile Uğur Tombul, Anıl Çim tarafından yapılan uzaktan kumandalı ekskavatör yer aldı.

ugur-tonbul--(3).jpg

AKILLI UZAKTAN KUMANDALI EKSKAVATÖR TASARIMI VE İMALATI

Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Bölümü mezunu öğrencileri Uğur Tombul ve Anıl Çim ‘Sanayiye yönelik lisans bitirme tezleri yarışması’ kategorisinde girdikleri projeleriyle finale kalan isimler arasında yer aldılar. Kendi imkanları ile yaptıkları akıllı uzaktan kumandalı ekskavatör tasarımı ve imalatı, en dikkat çeken projeler arasında yer aldı. Projenin detaylarını anlatan Anıl Çim şöyle konuştu, “Ekskavatörler inşaatlarda, barajlarda, her çeşit kazı, enkaz kaldırma işlerinde kullanılan iş makinalarıdır. Bu iş makinaları insan hayatına büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Çalışma sistemi mekanik ve hidroliğe dayanır. Ekskavatörlerin kontrolü operatörler tarafından gerçekleştirilir. Bu durum bazı durumlarda iş ve işçi güvenliğini tehlikeye atabilecek durumlar meydana gelmektedir. Bu çalışmaya ekskavatörler hakkında yapılan çalışmalar incelenip teknik bilgiler verilerek başlanmıştır. Ekskavatörü oluşturan parçalar ve çalışma donanımı incelenmiştir. Çalışma donanımını oluşturan bom, kol ve kepçe parçalarının kuvvet analizleri yapılmıştır. Bu kuvvet analizlerine göre malzeme seçimi yapılıp mukavemet hesapları yapılmıştır. Daha sonra mekanik ve hidrolik hesapları yapılıp motor seçimi ve malzeme listesi belirlenmiştir” dedi.

Projenin devamını anlatan Uğur Tombul, “Gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra ekskavatörün mekanik ve hidrolik sistem montajları yapılmıştır. Daha sonra kablosuz haberleşme ile uzaktan kontrolü için gerekli kontrol devresi hazırlanmış ve kablosuz haberleşmesi sağlanmıştır. Sistemin kontrolünden sonra açı sensörü kullanılarak bulunduğu konumun açı değerleri gösteren elektronik yeni bir devre hazırlanmıştır. Referans verilen açı değerlerinin üzerine çıktığında uyarı veren bir sistem yapılmıştır. Bu şekilde güvenli bir şekilde çalışma ortamı sunulması istenmektedir” şeklinde konuştu.

muhammed-koten--(4).jpg

EGZOZDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Marmara Üniversitesi Fizik Bölümü öğrencisi Muhammed Köten, egzozlardaki zararlı dumanı süzen ve bu süzülen dumandan mürekkep yapan projeye imza attı Egzozlardan çıkan zararlı dumanı süzerek mürekkep ve kartuşlarda kullanılabilir bir proje yapan Muhammed Köten, projesini,  Mimar Sinan’ın mumların isinden mürekkep yaparak değerlendirmesi örnek aldığını söyledi.  Yarışmaya, Girişimcilik ve Yenilikçilik kategorisinden katılan Köten, projesini şöyle anlattı, “Her ne kadar elektrikli ve hibrit araçların kullanımı için teşvik edici çalışmalar sürse de halen ulaşım sektöründe fosil yakıt tüketen içten yanmalı motorlu taşıtlar hakim konumda bulunmaktadır. Yakın vadede de gaz ve sıvı yakıt motorlu araçların pazarda hakimiyetlerini sürdüreceği beklenmektedir. Ancak bilindiği gibi bu araçlarda en önemli aşılması gereken problemlerden birisi çevreye salınım yaptıkları sera gazlan ve zararlı partiküllerdir. Bu konuda gerek yasal düzenlemeler gerekse çeşitli Ar-Ge çalışmaları yapılsa da halen çevreye verilen zararlar göz ardı edilemez durumdadır. Gerek kara gerekse deniz taşımacılığından kaynaklı özellikle taşıtlara yakın çevrelerde emisyonların biyolojik etkileri rahatsız edici boyuttadır. Bu problemi aşmak için araştırmacılar genelde iki alana ayrılmışlardır. Bunlardan ilki problemi motor içerisinde çözmeye çalışan gruplardır ki egzoz öncesi olabildiğince emisyon değerlerini düşürmeye çalışmaktadırlar, ikinci grupsa motor sonrası (aftertreatment) olarak adlandırılan alanda çeşitli filtreler ve sıvılar kullanarak motor içerisinde yok edilemeyen emisyon değerlerini mümkün mertebe en aza indirmeye çalışmaktadırlar. Bu ikinci alanda geliştirilen cihazlar da yeni nesil araçlarda maliyeti çok çok artırmıştır. Tüm bu çalışmalara rağmen yine de çevreye büyük miktarda emisyon salınımının önüne geçilememektedir. İşte bu aşamada projemizde geliştirdiğimiz ve en son işlem (ulti-mate-treatment) olarak exhaust to liquid (ETL) adını verdiğimiz cihazımız devreye girmektedir. Bu yolla egzoz gazlarını geliştirdiğimiz teknik ile sıvı hale getirilerek bertaraf edilebelecektir. Bu sayede halen kullanımda olan araçların emisyon değerleri en aza indirilerek çevreye verdikleri zararların önüne geçilecektir” dedi.

Üniversite Proje Yarışmaları Final Sergisi, 22 Kasım 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 23 Kasım’da ise yarışmanın ödül töreni gerçekleştirilecek.

Servet R. Çolak – Memleket