Milli Savunma Bakanı Canikli: (1)

Milli Savunma Bakanı Canikli: (1)

"(Afrin'e operasyon) Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi"- "Bu toprakların korunması, ülkeye yönelik terör saldırılarının ortadan kaldırılmasına yönelik mücadele bizim hakkımızdır, en doğal hakkımızdır

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, olası Afrin operasyonuna ilişkin, "Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi." dedi.

Canikli, A Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları cevapladı.

Canikli, olası operasyona ilişkin bir soruya, "Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi. Ama zamanı, saati tamamen harekatın gerekliliği çerçevesinde, harekatın en etkili, en başarılı şekilde yürütülmesiyle alakalı bir planlamanın bir parçası. Dolayısıyla o çerçevede şu anda gereği yapılıyor." dedi.

Harekatın zamanı konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Canikli, "Ama şunu söylemek ve altını çizmekte fayda var. Suriye'nin kuzeyindeki bütün terör hatların varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok." ifadesini kullandı.

Bunun, teröre yönelik bir mücadele ve Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden, çok ciddi bir risk ortaya çıkaran bir terör faaliyetinin bertaraf edilmesi olduğunun altını çizen Canikli, "Bunu hiçbir zaman unutmamak gerekiyor." diye konuştu.

- "Bu bizim en doğal hakkımızdır"

Terörle mücadelenin uluslararası hukuktan doğan bir hak olduğunu anımsatan Canikli, şöyle devam etti:

"Onu kullanıyoruz. Yine zaman zaman 'Başka ülkelerin yaklaşımları, tavır ve davranışları bu mücadaleyi etkiler mi?' gibi sorular ya da tartışmalar gündeme geliyor, değerlendirmeler söz konusu olabiliyor. Elbette etkilemez. Çünkü bu bizim en doğal hakkımızdır. Bu toprakların korunması, ülkeye yönelik terör saldırılarının ortadan kaldırılmasına yönelik mücadele bizim hakkımızdır, en doğal hakkımızdır."

Bu saldırı ve tehdidin reel olduğunu ifade eden Canikli, "Afaki, sanal bir tehdit unsuru değildir. Şu anda Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye, ülkemize yönelik terör tehditi gerçek bir tehdittir, reel bir tehdittir ve büyük bir tehdittir." değerlendirmesinde bulundu.

-"Bazı ülkeler bu terör kuruluşlarına destek veriyor"

Canikli, özellikle bazı ülkelerin, bazı istihbarat örgütlerinin bu terör kuruluş ve organizasyonlarına silah ve mühimmat gibi çok ciddi destek verdiklerine işaret etti.

"İsim vermeniz mümkün mü?" sorusu üzerine Canikli, artık bunu bütün dünyanın bildiğini, bazı hadiselerin dünyanın gözü önünde cereyan ettiğini söyledi.

Amerika'nın en büyük silah yardımını bu örgüte sağladığını bildiklerini belirten Canikli, "Bunu kendileriyle de defalarca her seviyede paylaştık, ettik. Yardım yaptıkları, silah araç-gereç, mühimmat desteği verdikleri yapının, kendilerinin de terör örgütü olarak tanıdığı PKK terör örgütünün Suriye uzantısı olduğunu kabul ediyorlar." dedi.

Bununla ilgili her türlü bilgi, doküman, görüntü, fotoğrafı da sayısız kereler verdiklerini hatırlatan Canikli, zaten o dosyaların irdelenmesinden sonra PYD/YPG'nin PKK'nın Suriye kolu bir terör örgütü olduğunun kabul edilmemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Bunun kabul edilmesine rağmen bu desteğin verildiğini belirten Canikli, ayrıca örgüt mensuplarına finansal destek ve kucak açma şeklinde Avrupa'da çok ciddi anlamda lojistik destek sağlandığını söyledi.

- "Bunun da gecikmeden yapılması gerekiyor"

Canikli, özellikle son 6 ayda örgüte çok önemli destek verildiğinin bilindiğini, bu terör örgütünün de her geçen gün Türkiye'ye yönelik tehdit seviyesini yükselttiğini kaydetti.

"O zaman operasyon olması ihtiyaç gereği sonucu çıkıyor?" sorusuna Canikli, şu yanıtı verdi:

"Elbette, tabii ki. Dolayısıyla ve bunun da gecikmeden yapılması gerekiyor. Bir başka ifadeyle her geçen gün örgüt söylediğim ilişkiler nedeniyle orada güçlendiriliyor. Onun için bunun bir an önce, gecikmeden... Elbette şartların olgunlaştırılması gerekiyor. Bundan kastımız şu: Temel hedefimiz örgütün o bölgede tamamen ortadan kaldırılması, Türkiye'yi artık tehdit edecek kuvveti bulamaz hale getirilmesi. Elbette böyle bir harekat önemli bir harekat, sınır ötesi bir hareket. Bu yapılırken olabildiği ölçüde muhtemel kayıplarımızın da en aza indirilmesi noktasında yapılması gereken ne varsa onun da yapılması gerekiyor. Arazide, orada, burada, Türkiye'de alınması gereken tedbir, başka birtakım hamleler yapılması gerekiyorsa ki birçok adım atılması gerekiyor, atılıyor, atıldı. Muhtemel kayıplarımızın da en aza indirilmesi için gerekli bütün şartların olgunlaştırılması ve bunların bir araya getirilmesi gerekiyor."

Bu çalışmaların da uzun zamandan beri yapıldığını belirten Canikli, "Tamam, elbette terörü bir an önce bitireceğiz ama diğer taraftan da bu hassasiyetimizi de harekatın her aşamasında uygulamaya geçireceğiz ve onunla ilgili de yapılması gereken bir şey varsa onları da yapacağız." dedi.

-"Güllük gülistanlık bir alan değil"

Canikli, şu anda Suriye topraklarında çok farklı yapıların, devletlerin hakimiyetinin, ağırlıklarının söz konusu olduğunu belirterek, "Yani öyle güllük gülistanlık bir alan değil, bir mayınlı alan." ifadesini kullandı.

"Böyle bir operasyonda Suriye hava sahasını kullanabilecek miyiz? Bu konuda Rusların mutabakatı var mı?" sorusu üzerine Canikli, tek tek spesifik konular üzerinden gitmenin çok fazla bir anlamı bulunmadığını kaydederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ama burada bu ve buna benzer başka konularda hareket alanının olgunlaştırılması için yapılması, atılması gereken adımlar... Bunlar bugüne yönelik değil sadece bu ve buna benzer orada çok etkili, hızlı hareket etmemizi sağlayacak bütün şartların oluşturulması gerekiyor. Bunun için ne gerekiyorsa yapılıyor. Orada yaşayan insanlarla olan ilişkilerden tutun da başka gündeme gelmeyen birçok konu bu çerçevede analiz ediliyor ve taraflarıyla mutlaka görüşmeler yapılıyor. Orada çok kaygan bir zemin var Suriye'de. Farklı grupların, güçlerin şu anda orada bir alan hakimiyeti oluşturduklarını görüyoruz. Bunun adı realite, bunun adı gerçek. Bunları yok sayarak, bunları olmamış gibi kabul ederek bir operasyon yapmanız mümkün değil. Yapılabilir ama maliyeti çok yüksek olur."

- "Buradan dönüş yok"

"Rusya bu operasyona sıcak bakıyor mu?" sorusu üzerine Canikli, şunları söyledi:

"Elbette bu harekatın sorunsuz yürütülmesi noktasında oradaki ülkelerin, devletlerin, yani ağırlığı olan, arazide olan, şu anda belli bir hakimiyeti olan ülkelerin kaanatleri, görüşleri, düşünceleri, tavırları, politikaları son derece önemli. Onların bizim politikalarımızla olabildiğince örtüştürülmesi, yakınlaştırılması gerekiyor. Bizim oradaki başarımızı artıracak ve aynı zamanda Allah korusun muhtemel kayıplarımızı en aza indirecek adımlardır. Bunları atıyoruz ama sonuç itibarıyla bu harekat yapılacak. Terörle bu mücadele gerçekleştirilecek. Bizim bu nihai hedefimizi engellemek için, ortadan kaldırmak için, zayıflatmak için atılacak herhangi bir adım bizi bu hedefimizden kesinlikle vazgeçirmeyecektir. Buradan dönüş yok."

"Moskova ile temaslar devam edecek sonucu çıkarabilir miyiz?" sorusuna Canikli, "Elbette devam edecek. Arazide olan bütün ülkelerle devam edecek. Ediyor, etmesi de gerekiyor." karşılığını verdi.

Canikli, olabildiği ölçüde orada en uygun ve olgunlaştırılmış şartlarla bu operasyonun yapılmasının son derece önemli olduğunu yineledi.

"Afrin'de Rus askeri varlığının kademeli olarak çekildiği" yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Canikli, Rusya'nın bu konuda daha önce en üst seviyeden resmi açıklamalarını yaptığını söyledi. Canikli, "Orada artık bir varlık bulundurmayacaklarını, askeri varlıklarını çekeceklerini söylediler." diye konuştu.

"Bu çekilme başladı mı?" sorusunu da Canikli, "Rusya'nın kendi açıklaması, kendi politikalarının bir gereği. Rusya bunun gereğini yapıyor elbette." şeklinde cevapladı.

"Moskova ile temaslar sırasında bir pazarlık söz konusu mu?" sorusu üzerine Canikli, "Astana süreci çerçevesinde İdlib ile ilgili alınan kararlar geçerlidir. Onda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Onlar yürütülüyor şu anda. Tabii benzer değerlendirme orası için de geçerli. Rusya'nın geçtiğimiz günlerde İdlib'den üstlerine bir saldırı gerçekleşti ve onun akabinde bir açıklaması oldu, oradaki gözlem noktalarının bir an önce oluşturulması çerçevesinde. Orada da aynı hassasiyet söz konusu. Orada da çok farklı yapılar var. Farklı yerlerden destek alan, kumanda edilen, farklı ülkelerden kumanda edilen çok farklı silahlı gruplar söz konusu." dedi.

- "Parasal maliyeti kastetmiyorum"

"İran'ı mı kastediyorsunuz?" sorusuna ise Canikli, "Hayır" karşılığını vererek, şunları söyledi:

"İdlib'i söylüyorum, genel söylüyorum. Ülke bazında şey yapmaya gerek yok. Aşağı yukarı Suriye'de bulunan bütün ülkelerin orayla ilgili mutlaka bir politikaları vardır. Oradaki gruplarla alakalı kayıtsız kalmaları mümkün değil . Dolayısıyla bir şekilde oradaki grupları da etkileyebildikleri ölçüde etkileyip kendi politikalarını orada kolaylaştırıcı adımları onlara attırmaya çalışıyorlar.

DEAŞ'ı da bu çerçevede görmek lazım. DEAŞ da böyle bir örgüt. DEAŞ sonuçta sanal bir örgüt, elbette reeldi de yani kamuoyuna aktarıldığı şekliyle olan bir örgüt değil. Hedefleri, düşünceleri, İslamiyet ile olan ilişki seviyesi...Bu açılardan bakıldığında ülke ismi zikretmeye gerek yok. Aslında biliniyor. Sonuç itibarıyla orada belli ülkelerin taşeronu ve politikalarını uygulamak için piyasaya sürdükleri, ortaya koydukları piyondan ibaret diğer örgütler için de geçerli. İdlib'de böyle bir durum, hassasiyet var. Orada da yine olabildiği ölçüde en düşük maliyetle Türkiye açısından. Parasal maliyeti kastetmiyorum elbette. İnsani."

Canikli, çatışma ortamına olabildiği ölçüde girmeksizin, gerek kalmaksızın bir platform, ortamı ve araziyi oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, bunun için de her türlü yöntemin kullanıldığını söyledi.

Bakan Canikli, şunları kaydetti:

"Aynı şey Afrin için de geçerli. Bunu sağlamak için her türlü yöntem, bütün yöntemler kullanılıyor ve kullanılacak, kullanılması da gerekir. 'Şunu da deneseydik daha düşük maliyetle biz bu operasyonu yapardık' gibi bir pişmanlığı ya da bir eleştiriyi sonradan yapmak durumunda kalmayalım diye aklımıza gelen her şeyi şu anda hayata geçiriyoruz. Bunlar yapılırken sonuç itibarıyla ülkeler arasındaki ilişkiler müzakereden ibarettir. Her şey bir müzakerenin parçasıdır. Bu bütün ülkeler için geçerli. Sadece bu olaya ilişkin değil diğer görüşmeler için de geçerli. Uluslararası ilişkilerde her görüşme bir müzakeredir ve müzakerelerin de değişkenleri, parametreleri vardır. Her bir görüşme konusuna münhasır olmak üzere elbette. Dolayısıyla hepsi masaya gelir, onlar karşılıklı konuşulur ve belli bir yerde de buluşulur."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :