Milli Mücadele'nin ilk yolu yeniden canlandırılıyor

Milli Mücadele'nin ilk yolu yeniden canlandırılıyor

Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatmak için Samsun'a çıkan Büyük Önder Atatürk'ün Amasya'ya giderken takip ettiği yol, Büyükşehir Belediyesince yeniden düzenleniyor- Proje kapsamında güzergah iyileştirilecek, Atatürk'ün konaklayıp vatandaşlarla sohbet ettiği Se

SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için Samsun'a çıkan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya'ya giderken takip ettiği yolu yeniden canlandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurtuluş Yolu Projesi ile Atatürk’ün Samsun'dan Amasya’ya uzanan tarihi yolculuğunu turizme kazandırmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, 4 aydır 1919 yılına ait belge, eski eser ve fotoğraflar ile yöre halkının anılarını tarihçi ve akademisyenlerin desteğiyle derliyor.

Bu kapsamda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ticaret kervanlarının geçtiği Samsun-Sivas-Bağdat İpek Yolu Hattı'ndan önce Havza'ya, oradan da Amasya'ya uzanan 98 kilometrelik yolculuğunun ayrıntıları, güzergah boyunca neler görüp yaşadığını tespit edildi.

Büyükşehir Belediyesi, Kurtuluş Yolu Projesi kapsamında Atatürk'ün Havza'dan Amasya'ya geçerken konaklayıp kahve içerken vatandaşlarla sohbet ettiği, "Hiçbir zaman ümitsiz olmayacağız. Hep birlikte çalışacağız, memleketi kurtaracağız." diyerek halka cesaret verdiği, bölgenin tüm un ihtiyacını karşılayan Sekizgöz Un Değirmeni'ni yeniden çalışır hale getirecek.

Değirmende un öğütülüp taş fırında ekmek pişirilerek ziyarete gelenlere ikram edilecek. Değirmenin çevresindeki tarihi evler ise müzeye dönüştürülecek. Milli Mücadele ve Etnografya Müzesi olarak düzenlenecek evlerde o döneme ait silah, kıyafet gibi eşyalar sergilenecek.

- "Ata yolu rotasını yarınlara miras bırakmaya çalışıyoruz"

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projeye büyük önem verdiklerini aktardı. Çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Milli Mücadele yıllarında kurmaylarıyla 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak bastıktan sonra Havza'ya geçerek ilk çalışmalarını burada yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya’ya geçişine kadar olan süreçte kullandığı gerçek yol, maalesef gerektiği şekilde korunup tanıtılamadı. Bu nedenle Ata yolu rotasını koruyup hem günümüz insanlarına hem de gelecek nesillere tanıtmak, anlatmak ve yarınlara miras bırakmaya çalışıyoruz. Uzun zamandır da yoğun mesai harcıyoruz."

- "Samsun kimliğinin en önemli referansı 19 Mayıs 1919"

Tarihi dokuyu yansıtmak için o dönemlerden kalan tüm eserleri yeniden yaşatmaya gayret ettiklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Güzergahta yer alan menfez, köprü, han, sanat yapıları ve 1919'dan günümüze ulaşan konut kalıntılarını tespit ederek kültürel ve doğal yapıların korunması ve turizme açılması için çalışma yürütüyoruz. Milli Mücadele'nin ilk güzergahını doğal haliyle koruyup kültürel değerleri turizme kazandıracağız. Bu nedenle yol üzerinde yer alan Sekizgöz Un Değirmeni'nin tarihini anlatacağız. Ayrıca değirmen sınırları içinde yer alan Bayram Çonoğlu Evi'ni de koruma altına aldık. Şimdi değirmeni tekrar işler hale getirip kara fırında ekmek yapacağız. Atatürk'ün izini takip edip konaklayacak insanlara ekmek ikram edeceğiz. Burada dinlenme yerleri ve açık hava müzesi yapmayı planlıyoruz. Bu amaçla Bayram Çonoğlu'nun evini de müzeye dönüştüreceğiz. Kafeterya ve hediyelik eşya satış reyonlarıyla orayı tarihi bir konsept haline getireceğiz. Samsun kimliğinin en önemli referansı olan 19 Mayıs 1919 ve Kurtuluş Mücadelesi'nin meşale şehri olarak bu kimliği ön plana çıkartmak, en önemli hedeflerimizden biri."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :