Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:

"Bizi hedefe götürecek, hiçbir sıkıntıya sokmayacak bir lider lazım. Bizi, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkartacak bir lideri bulmamız için 16 Nisan'da 'evet' demeliyiz"- "Sert, kırıcı, kutuplaştırıcı, bölücü, dağıtıcı olmak, Türkiye'ye zarar veriy

İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Bizi hedefe götürecek, hiçbir sıkıntıya sokmayacak bir lider lazım. Bizi, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkartacak bir lideri bulmamız için 16 Nisan'da 'evet' demeliyiz." dedi.

Bakan Yılmaz, Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kastamonu Günleri" programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önündeki dışa bağımlılık ve koalisyon hükümetlerinin oluşturduğu sorunların ortadan kalkması için herkese büyük görevler düştüğünü söyledi.

Milletin kendine olan gücünün, yetkisinin millete verilmesinin tek yolunun 16 Nisan'da "evet" demekten geçtiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Millet kendi yetkisinde olan gücüne sahip olduğu zaman ancak kendi liderini seçecek ve o liderini bulacak. Millet hakkına hukukuna sahip çıktığı zaman her şey değişecek. 'Egemenlik milletindir' diyoruz. Egemenliğin üç unsuru var yasama, yürütme ve yargı. Bunlar aynı zamanda devletin üç temel ayağıdır. Ama aslına baktığımızda yani anayasaya baktığımızda bunun ne kadarı hayata geçiriliyor? O üç unsur var ya işte bunları belirlemek için 'evet' dememiz gerekiyor."

Yılmaz, Cumhuriyetin kuruluşu kadar önemli, yeni bir anayasa değişikliğinin hazırlandığını, bununla Türkiye'nin tam bağımsız bir ülke konumuna geleceğini, egemenliğin de kayıtsız şartsız millete teslim edileceğini vurguladı.

- "Ülkemizin hak ettiği sistemi arıyoruz"

Halk oylamasının önemini milletin de kavradığına dikkati çeken Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bizi hedefe götürecek, hiçbir sıkıntıya sokmayacak bir lider lazım. Bizi, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkartacak bir lideri bulmamız için 16 Nisan'da 'evet' demeliyiz. 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması Cumhuriyetin kuruluşu kadar önemlidir. Evet o kadar önemlidir çünkü millet hükümetini kendi kuracak. Artık millet hükümeti sandıkta kuracak. Parlamenter sistem olmayacak. Hükümeti direkt millet sandıkta seçecek. Hükümeti sen kurmak ister misin? Bu yetki senin, 'egemenlik kayıtsız milletindir' dedik mi? O zaman halk gerekeni yapacak. Otel odalarında hükümet kurulduğu, tek adamın başbakan olarak atandığını gördük yıllarca. Hükümeti sandıkta milletin kurması lazım. Bu sistem için hep birlikte 'evet' diyoruz. Millet kendi adına sahip çıktığı için 'evet' diyoruz. Bu kurulacak hükümet demokrasiye ve milli iradeye daha uygundur.

Bu anayasa değişikliği kabul edilirse, millet kabul ederse kendi hükümetini kendisi kurmayı, artık en az yüzde 50'nin üzerinde oy almak lazım. Bu ülkeyi yüzde 30-40 oy alanların mı yönetmesi daha uygun, yoksa yüzde 50'nin üzerine oy alarak hükümet kurmak mı? Milli irademiz için 'evet' diyeceğiz. Demokrasiye uygun olan hangisi milletimiz buna 'evet' diyecek elbette. Bu sistem gelince şu ortaya çıkıyor yani artık sadece kendi partililerinin oyuyla değil, başka partililerin de oyunu alman gerekecek. Başkan olman mümkün değil, herkesi kucaklaman şart. Başka değerleri de kucaklaman gerekiyor. Hükümet olmak isteyenler sadece kendi oylarını alınca olmayacak. Başka partilerin de oyuna talip olman gerekecek. Farklı değerlerimizi zenginlik olarak görmemiz lazım. Bu uzlaşma dili işte. Bu anayasa değişikliğini yapmamız lazım."

Yılmaz, yıllardır Türkiye'de zıt kutupların birbirleriyle çarpışmasının zararını halkın gördüğünü ve bu sistemin değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

Birlikte karar vermenin ve birlikte büyümenin, Türkiye'nin zararlarını ortadan kaldıracağına işaret eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sert, kırıcı, kutuplaştırıcı, bölücü, dağıtıcı olmak Türkiye'ye zarar veriyor. Birlik ve beraberlik için herkesin uzlaşması lazım. Tek parti iktidarı olduğu dönemlerde bu ülkeye istikrar gelmiştir, onun dışındakilere bakın neler olmuş ortada. Güven ve istikrarın olduğu yerde kalkınma olur, yatırım olur. Türkiye'nin kalkınma süreçleri her zaman tek başına iktidara gelmiş hükümetler döneminde olmuştur. Hükümette kalmanın yolu, doğru tercihleri yapmak ve ülkenin kaynaklarını doğru yerde kullanmaktan geçer. Ülkemizin hak ettiği sistemi arıyoruz. İstikrarlı hükümetin bu ülkeye faydası olur diyenlerin mutlaka 'evet' demesi lazım."

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri yapıldı ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :