Milli Eğitim Bakanı Avcı:

Milli Eğitim Bakanı Avcı:

"Şu anda görev yapan her iki öğretmenden biri bizim dönemimizde atanmıştır"-"Türkiye genelinde sınıflardaki öğrenci sayıları ortalamamızı 30'un altına düşürdüğümüz takdirde bütün okullarımızda tekli eğitime geçtiğimiz takdirde, 116 bin öğretmen ihtiyacımı

KÜTAHYA (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, şu anda görev yapan her iki öğretmenden birinin AK Parti iktidarı döneminde atandığını belirterek, "Türkiye genelinde sınıflardaki öğrenci sayıları ortalamamızı 30'un altına düşürdüğümüz takdirde, bütün okullarımızda tekli eğitime geçtiğimiz takdirde 116 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bunu da inşallah önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlamış olacağız" dedi.

Avcı, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, AK Parti Seçim İrtibat Bürosu önünde vatandaşlara hitap etti.

Katılımcılardan birinin öğretmen atamalarıyla ilgili sorusu üzerine Avcı, Türkiye'de 900 binin üzerinde öğretmenin görev yaptığını, bu sayısının yarısından fazlasının AK Parti iktidarı döneminde atandığını söyledi.

Cumhuriyet tarihinde bu kadar çok sayıda öğretmen atayan bir başka iktidar olmadığını ifade eden Avcı, "Şu anda görev yapan her iki öğretmenden biri bizim dönemimizde atanmıştır. Türkiye genelinde sınıflardaki öğrenci sayıları ortalamamızı 30'un altına düşürdüğümüz takdirde, bütün okullarımızda tekli eğitime geçtiğimiz takdirde 116 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bunu da inşallah önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlamış olacağız. Öğretmen atamalarındaki planlamalar bu şekildedir. Bu yıl ve her yıl öğretmen atamaları Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile yapılır" diye konuştu.

- "Benim de yüreğim parçalanıyor onları görünce"

Avcı, kendisine söz konusu soruyu soran vatandaşın, 10 yıldır atama yapılmadığını savunduğunu anlattı. Bütün koşulları yerine getirdiği ve sınavları geçtiği halde 10 yıldır atanamamış bir öğretmen algısı oluşabileceğine değinen Avcı, şöyle devam etti:

"Onun için mekanizmanın nasıl işlediğini anlatmamız lazım. Şöyle, öğretmen adaylarımız KPSS'ye giriyor. Bu sınav her yıl temmuz ayında yapılıyor. Geçen yıl temmuz ayında da KPSS yapıldı. Bu sınav sonuçlarına göre, önce 35 bin, sonra da şubatta 15 bin olmak üzere 50 bin öğretmen ataması yaptık. Öğretmen ataması branşlara göre yapılıyor. Yani matematik öğretmeni adayları kendi aralarında, Türkçe öğretmeni adayları kendi aralarında sıraya diziliyorlar. Diğer bütün branşlardaki öğretmen adayları, aldıkları puana göre kendi aralarında sıraya diziliyorlar. Bin 500 matematik öğretmeni alacaksak, puanları şeffaf bir şekilde ilan ediliyor. İnternetten adaylar görüyor. En yüksek puana göre bin 500'e kadar sıralıyoruz." 

Avcı, bin 501'inci adayın belki yarım puanla o çizginin altında kalabileceğini belirterek, "O da diyor ki ailesine, sevenlerine, 'Yarım puanla kaybettim. Aslında yarım puan olsaydı ben de atanırdım.' Doğru, benim de yüreğim parçalanıyor onları görünce. Ama o bin 501'i de alsak onun da altında birisi var. O da bu sefer diyecek ki 'Ben de 1 puanla kaybettim. Bin 502 kişi alsaydı ben de girecektim.' Hadi onu da al, altında bin 503'üncü var. Adaylarımızı üzen öyle bir durum ortaya çıkıyor" dedi.

- "Böyle bir şey mümkün değil"

Bakan Avcı, atamalara ilişkin puanlamaları anne ve babaların bazen çok iyi bilemediğini dile getirdi.

Bir örnekle durumu açıklayan Avcı, bazı adayların, "80 puan aldım, atanamadım ama komşunun kızı Zehra 70 puanla atandı" diyebildiğini anlattı. Avcı, her puanın kendi branşı içinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.  

Branşlar arasında da çok fark bulunduğunu söyleyen Avcı, "Hangi branşta Türkiye genelinde ne kadar öğretmene ihtiyaç var, onların listesini çıkarıyoruz. İllere göre de kontenjanlarını hesaplıyoruz. Ondan sonra da KPSS sonuçlarına göre, puanlarına göre kazananları alıyoruz" diye konuştu.  

"Ben kaç puan alırsam alayım, beni de atayın" düşüncesinin doğru olmadığını dile getiren Avcı, "Türkiye genelinde 'atanamayan öğretmen' denildiği zaman sanki sınavın bütün şartlarını yerine getirmiş, listeye de girmiş, bin 500 kişi alacağımız matematik listesine girmiş ve biz buna rağmen atamıyoruz. Öyle bir şey yok. İlan ettiğimiz kontenjanlara puanı yeten bütün öğretmen adaylarımızı atadık" ifadesini kullandı. 

Bu sırada bir vatandaş, "Seçim bereketi yapın, sizden müjde bekliyoruz" diye seslendi. Avcı da geçmiş iktidarlar döneminde böyle yapıldığı için işlerin tıkandığına işaret ederek, daha önce duyurulduğu gibi ağustos ayında Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen 47 bin kadro için ilana çıkacaklarını bildirdi.  

Daha sonra Domaniç'e geçerek Çarşamba köyünde Hayme Ana'nın türbesinde dua eden Avcı, ilçe merkezinde AK Parti Seçim İrtibat Bürosu önünde toplanan vatandaşlara da hitap etti.

Kaynak:Haber Kaynağı