Milletlerarası Anlaşmalar

Milletlerarası Anlaşmalar

Türkiye ile AB arasında imzalanan "Geri Kabul Anlaşması" Resmi Gazete'de yayımlandı

ANKARA (AA) - Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan "Geri Kabul Anlaşması" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ankara'da 16 Aralık 2013’de imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma”nın onaylanması, Bakanlar Kurulu’nca 21 Temmuz 2014’de kararlaştırıldı.

Anlaşmada, "geri kabul", "bir ülkeye yasa dışı giriş yaparken, yasa dışı o ülkede bulunurken veya ikamet ederken yakalanan kişilerin, talep eden devlet tarafından transferi ve talepte bulunulan devlet tarafından kabulü" olarak tanımlandı.

Anlaşmaya göre, Türkiye bir üye devletin başvurusu üzerine, söz konusu üye devletin veya Avrupa Birliği'nin kanunlarına göre talep eden üye devletin ülkesine girme, ülkesinde bulunma veya ikamet etmeye ilişkin yürürlükte olan koşulları sağlamayan veya artık sağlamayan kişileri, Türkiye vatandaşı olduğunun kanıtlanması şartıyla söz konusu üye devlet tarafından anlaşmada öngörülen işlemler dışında başka herhangi bir işlemin yerine getirilmesine gerek kalmaksızın geri kabul edecek.

Türkiye, bir üye devletin topraklarına girdikten sonra Türk mevzuatına uygun olarak Türk vatandaşlığından mahrum bırakılmış veya feragat etmiş kişileri de söz konusu üye devlet tarafından kendilerine en azından vatandaşlığa kabul edilmeleri vaat edilmemiş ise geri kabul edecek.

Türkiye, geri kabul başvurusuna olumlu bir yanıt verdikten veya uygun olduğu hallerde belirlenen mühletin aşılmasından sonra, Türkiye’nin yetkili konsolosluk ofisi, geri kabul edilecek kişinin iradesine bakmaksızın, kişinin geri dönüşü için gerekli seyahat belgelerini 3 ay geçerliliğe sahip olacak şekilde ve 3 iş günü içinde düzenleyecek. Bir üye devletinin ofisi yok ise veya Türkiye seyahat belgesini 3 gün içinde düzenlememiş ise geri kabul başvurusuna verilen yanıt, ilgili kişinin geri kabulü için gerekli seyahat belgesi olarak kabul edilecek.

-AB'nin geri kabul yükümlülükleri-

Bir AB üyesi devlet, Türkiye'nin topraklarına girme, topraklarında bulunma veya ikamet etmeye ilişkin yürürlükte olan koşulları sağlamayan veya artık sağlamayan tüm kişileri, kişilerin söz konusu üye devletin vatandaşı olduğunun kanıtlanması şartıyla, Türkiye tarafından anlaşmada öngörülen işlemler dışında başka herhangi bir işlemin yerine getirilmesine gerek kalmaksızın Türkiye’nin başvurusu üzerine geri kabul edecek.

AB üyesi devlet, Türkiye topraklarına girdikten sonra, mevzuatına uygun olarak mahrum bırakılmış veya feragat etmiş kişileri de Türkiye tarafından kendilerine en azından vatandaşlığa kabul edilmeleri vaat edilmemiş ise geri kabul edecek.

-Ortak geri kabul komitesi oluşturulacak-

Taraflar, anlaşmanın uygulanmasını denetlemek, gerekli düzenlemeleri yürürlüğe koymaya karar vermek ve Türkiye ile üye devletler tarafından hazırlanan uygulama protokolleri hakkında düzenli bilgi teatisinde bulunmak için ortak bir geri kabul komitesi oluşturacak.

Anlaşmada, uyruğa ilişkin kanıtlar, zaman sınırlaması, geri kabul başvurusunun içeriği, transfer ve ulaşım şekilleri, transit geçiş işlemleri, ulaşım masrafları, verilerin korunması da belirleniyor. 

Avrupa Birliği, anlaşmanın uygulanmasında Türkiye’yi desteklemek amacıyla mali kaynak sağlayacak.

Anlaşma, kendileri talep etmedikçe Birleşik Krallık, İrlanda ve Danimarka Krallığı için geçerli olmayacak. 

Ekte yer alan ortak bildirilerde, Danimarka Krallığı, İzlanda, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn Prensliği ile Türkiye arasında bu anlaşma ile aynı şartlarda bir geri kabul anlaşması imzalanmasının uygun olacağı belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı