Milletlerarası anlaşmalar

Milletlerarası anlaşmalar

Türkiye ve Şanghay İşbirliği Örgütü arasında bölgesel güvenlik, terör ve organize suçlarla mücadelenin yanı sıra ticari ve kültürel alanlarda iş birliği yapılacak- Umuma mahsus pasaport sahibi Türk ve Bahreyn vatandaşları, turizm, iş ve resmi amaçlı ziyar

ANKARA (AA) - Türkiye ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), bölgesel güvenlik, terör ve organize suçlarla mücadelenin yanı sıra ticari ve kültürel alanlarda iş birliği yapacak.

Türkiye'nin ŞİÖ ve Bahreyn ile imzaladığı mutabakat muhtıraları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kazakistan'ın Almatı kentinde 26 Nisan 2013'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti'nin Şanghay İşbirliği Örgütünün Diyalog Ortağı Statüsü Tanınmasına İlişkin Muhtıra"nın onaylanması 1 Mayıs 2017'de Bakanlar Kurulunca karara bağlandı.

Türkiye ile ŞİÖ arasında karşılıklı fayda sağlayacak eşit ortaklık ilişkileri kurma amacıyla imzalanan muhtıra çerçevesinde taraflar arasında bölgesel güvenliğin sağlanması, terörle mücadele, aşırıcılık, ayrılıkçılık, yasa dışı uyuşturucu üretimi, dolaşımı ve uluslar ötesi organize suçlar gibi alanlarda iş birliği yapılacak.

Muhtıra ayrıca Türkiye ve ŞİÖ arasındaki ticari, ekonomik, mali ve yatırım ile kültürel alanlardaki iş birliğini de kapsıyor.

- Türkiye ve Bahreyn arasında vize harçları kaldırılıyor

Öte yandan Bahreyn'in başkenti Manama'da 12 Şubat 2017'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bahreyn Krallığı Hükümeti Arasında Umuma Mahsus Pasaport Hamilleri İçin Vize Harçlarının Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın onaylanması 1 Mayıs 2017'de Bakanlar Kurulunca karara bağlandı.

İki ülke arasındaki mevcut dostane ilişkilerin ve iş birliğinin gelişmesini teşvik etmek amacıyla imzalanan mutabakat muhtırasına göre, iki ülkenin umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşları, yapacakları turizm, iş ve resmi amaçlı ziyaretlerinde karşılıklı olarak vize harcından muaf olacak.

Mutabakat muhtırası, çalışma, öğrenim, araştırma, eğitim, aile birleşimi ve ikametgahı düzenleyen meşruhatlı vizeler için vize ücretlerinden muafiyet sağlamıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :