Millet burnundan soluyor, Bakan sigarayla uğraşıyor!

Millet burnundan soluyor, Bakan sigarayla uğraşıyor!

Türkiye’nin terör başta olmak üzere dış politikada, ekonomide yoğun mücadele içerisinde olduğu ve halkın moralinin bozuk olduğu bir dönemde, sigara yasağının daha da genişletilecek olması ve gündemin ön sıralarında yer işgal etmesi eleştirilere neden oldu

2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı'na göre sigara içmek birçok alanda yasaklanmıştı. Hal böyle olunca bir çok restoran, pastane, lokanta gibi yerlerde ise alternatif yöntemlerle mekanlarda sigara içilebilir alanlar oluşturmuştu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın önceki gün yaptığı açıklamaya göre bakanlıkça tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında "açık alan" düzenlemesinde yenilik yapılarak restoran, kafe gibi mekanların açılabilir camlı kısımlarının bulunduğu yerlerde de sigara içilmesi yasaklanacak.

ÇOĞUNLUK ABARTILI VE YANLIŞ BULUYOR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında yasak alanının genişletileceği yönündeki açıklamaları toplumu ikiye böldü. Halkın bir kısmı yasak alanının genişlemesine olumlu bakarken büyük bir kısmı ise yasak alanının genişletilmesini abartılı bulundu. Türkiye’nin terör başta olmak üzere dış politikada, ekonomide yoğun mücadele içerisinde olduğu ve halkın moralinin bozuk olduğu bir dönemde sigara yasağının daha da genişletilecek olması ve gündemin ön sıralarında yer işgal etmesi eleştirilere neden oldu. Kafe ve benzeri işletme sahiplerinin de sıkıntılı günler geçirdikleri bu dönemde sigara yasağının genişlemesinin işleri daha da olumsuz etkileyeceği ve iş yerlerini büyük borçlarla kapatmak zorunda kalacakları belirtiliyor.

BAKAN AKDAĞ NE DEMİŞTİ?

Yürütülen programlar sonrasında sigara içme oranının yüzde 31'den yüzde 26'lara düştüğüne ancak gençlerde sigara içme oranında artış yaşandığına dikkati çeken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tütünle mücadele kapsamında sigara  içilmesine izin verilen ve açık alan olarak tanımlanan yerlere ilişkin yeni yasal düzenleme yapılacağını belirterek şunları söylemişti:

"Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, 'Yanları açık' denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak. Bu dönemde iki iş daha yapacağız. Sigaranın marketlerde dışarıdan görünmeyecek şekilde kapalı dolaplarda bulundurulacak. Sigara paketlerinde markaların belli olmayacak. Paketin her tarafında uyarılar yer alacak.” Sami Gediz -Memleket