Milas Tuzla Sulak Alanı flamingolarla şenlendi

Milas Tuzla Sulak Alanı flamingolarla şenlendi

Milas-Bodrum karayolu kenarında bulunan ve yüzlerce göçmen kuşu ağırlayan Tuzla Sulak Alanı'nın misafirleri flamingolar, bölgeye ayrı bir güzellik katıyor- Bodrum'a yolculuk yapan sürücüler, doğa harikası bölgede mola verip göçmen kuşları izliyor- Yaban H

MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Türkiye'de "allı turna" olarak bilinen flamingolar, Milas Tuzla Sulak Alanı'nın en renkli "müdavim"leri olarak göze çarpıyor.

Milas-Bodrum karayolu kenarındaki Tuzla Sulak Alanı, özellikle kasım ve mart aylarında farklı türden yüzlerce göçmen kuşu ağırlıyor. Bodrum'a yolculuk yapan sürücüler, doğa harikası bölgede mola verip kuş sürülerini yakından izleme fırsatı buluyor.

Bölgedeki göçmen kuşlar, sürücülerin yanı sıra doğa fotoğrafçılarının da dikkatini çekiyor. Hafta sonu sulak alana gelen fotoğrafçılar, aileleriyle bölgede gezinti yapıp, sulak alanda kuşları fotoğraflıyor.

Tuzla sulağının, "Allı turnam ne gezersin havada..." türküsünü seslendirmenin tam da yeri olduğunu belirten Yaban Hayatı Eylem Grubu Başkanı Süha Umar, bölgedeki yüzlerce ötücü ve farklı türdeki kuşun arasında flamingoların, pelikanların ile dalgıç kuşlarının dikkati çektiğini söyledi.

-"Alanda yapılaşma olmamalı"

Sulak alanı çevresinde gecekondulaşmanın arttığına işaret eden Umar, şunları belirtti:

"Bu alanlarda herhangi bir yapılaşmanın olmaması gerekiyor. Kuşlar çevrede bulunan yüksek gerilim hatlarına çarpıp kanatlarını kırılabiliyor, telef olabiliyorlar. Bunların da önüne geçilmesi gerekiyor. İnsanlar buraya gelip sulak alanın her köşesinden kuşları dürbünle izleyebilir. Bölge çok iyi gözlem ve izleme noktası da olabilir ve bu sayede alanın korunmasına ve halkın bilinçlenmesine de katkıda bulunabiliriz."

Kış aylarını sulak alanda geçiren pelikan ve flamingoların önemli türlerden olduğuna dikkati çeken Umar, "Tuzla suyunun kırmızımtırak bir renkte olduğunu göreceksiniz. Bu bize orada besin olduğunu gösteriyor. Halk arasında 'allı turna' olarak da bilinen flamingoların özellikte peşinde oldukları besinin göstergesi. Bunlar küçük mikroorganizmalar. Flamingoların pembe renkleri de beslendikleri bu mikroorganizmalardan geliyor. Farklı gagalarıyla bu besinleri yerler. Onun için o bölgeyi tercih ediyorlar." dedi.

Boğaziçi Mahallesi Muhtarı ve Boğaziçi Koruma ve Güzelleştirme Derneği Kurucu Başkanı İbrahim Köksal da bölgedeki kuş sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

Tuzla Sulak Alanı'nın dünyada nadir bölgelerden olduğuna dikkati çeken Köksal, buranın Bodrum ilçe merkezine ve Milas-Bodrum Havaalanına yakınlığının da avantaj oluşturduğunu ifade etti.

Bu tür kuşları görebilmek için yurt dışına gidilmesine gerek olmadığını vurgulayan Köksal, "Bazı insanlar bu kuşları görebilmek için binlerce dolar harcayarak Afrika'ya gidiyorlar. İşte bu kuşlar gözümüzün önünde. Onları koruyacağız, bakacağız. Kuşların yaşam alanlarını da güzelleştireceğiz. Burası için yapılması planlanan proje var. Bu proje hayata geçtiği taktirde, insanlar bu bölgeleri dünyanın her yerinden izleyebilecek, buraya gelecekler." dedi.

Kuş gözetleyicilerin verilerine göre bölgede 234 çeşit kuş türü bulunduğunu aktaran Köksal, kuşlar için bölgedeki beslenme ortamının oldukça uygun olduğuna da değindi.

- Doğa fotoğrafçılarının akınına uğruyor

Bodrum'daki özel bir kolejin müdürü Mutlu Kader, sulak alana eşiyle gezmek için geldiğini söyledi.

Boğaziçi ile Tuzla bölgesinin çok güzel ve keyifli bir yer olduğunu anlatan Kader, doğa fotoğrafları çekmeyi sevdiğini, özellikle bölgedeki flamingoları, pelikanları fotoğraflamaktan keyifi aldığını ifade etti.

Öğretmen Serdar Düşünceli de bölgeye daha fazla kuşun gelmesi için insanların rahatsızlık vermeyecek şekilde onları uzaktan izlemesi gerektiğinin altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :