Mide küçültme ameliyatında hormonal denge riski

Mide küçültme ameliyatında hormonal denge riski

ESOGÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Yorulmaz: - "Mide küçültme ameliyatı endokrin sistemimiz için hem fayda hem de risk oluşturabilmektedir. Hastalarda ameliyat olmadan önce obeziteye yol açan hormonal bir bozukluğ

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Göknur Yorulmaz, mide küçültme ameliyatının endokrin sistemi için hem fayda hem de risk oluşturabildiğini belirtti.

Yorulmaz, yazılı açıklamasında, " Hastalarda ameliyat olmadan önce obeziteye yol açan hormonal bir bozukluğun olmadığının görülmesi gerekir. Eğer hormonal bozukluğu olan kişi ameliyat olursa hem beklenen fayda sağlanamaz hem de ameliyat sonrası sorunlar yaşanabilir." ifadesini kullandı.

Obez hastaların gıda alımı veya besin emiliminin azaltılması için sindirim sistemlerine cerrahi müdahalede bulunulmasının "mide küçültme ameliyatı" olarak nitelendiğini aktaran Yorulmaz, ameliyat ile amaçlanan midenin küçültülüp buraya giren besin miktarının azaltılması, böylece midenin dolduğunun hissettirilmesi ya da vücudun alacağı kalori ve besin maddelerinin sınırlanması olduğunu kaydetti.

Yapılan bazı çalışmalarda bu ameliyat sonrasında ghrelin gibi açlık durumuna etkisi olan hormonların değiştiğinin görüldüğüne işaret eden Yorulmaz, şöyle devam etti:

"Bu tip cerrahiler kilo verme için uygulanan yöntemlerden fayda sağlanamadıysa ve obezite ciddi sağlık sorunlarına yol açıyorsa önerilmektedir. Mide küçültme ameliyatı endokrin sistemimiz için hem fayda hem de risk oluşturabilmektedir. Hastalarda ameliyat olmadan önce obeziteye yol açan hormonal bir bozukluğun olmadığının görülmesi gerekir. Eğer hormonal bozukluğu olan kişi ameliyat olursa, hem beklenen fayda sağlanamaz hem de ameliyat sonrası sorunlar yaşanabilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :