Michelle Obama'dan büyük saygısızlık... Beyaz Saray böyle savundu...

Michelle Obama'dan büyük saygısızlık... Beyaz Saray böyle savundu...

Michelle Obama'nın başını örtmemesi eleştirildi, Beyaz Saray, başsağlığı için Suudi Arabistan'a giden ABD Başkanı Barack Obama'ya eşlik eden Michelle Obama'nın başörtü takmamasını savundu

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ölümü nedeniyle taziyelerini iletmek için Riyad'a  Başkan Obama'yla birlikte giden Michelle Obama, görüşmede başörtüsü takmadığı için eleştirilmişti.Ziyarette siyah pantolon üzerine mavili uzun bir tunik giyen Michelle Obama, hem Suudi Arabistan'da hem de ABD'de sosyal medya üzerinden eleştiriye uğramıştı.First Lady Obama'nın 2010'daki Endonezya ziyaretinde başını örttüğü hatırlatılan eleştirilerde, aynı tutumun Riyad'da da sergilenmemesine tepki gösterilmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da, günlük basın brifinginde, Michelle Obama'nın örtünmemesine ilişkin soruları yanıtladı. Michelle Obama'nın yerildiği haberleri gördüklerini ifade eden Earnest, "First Lady'nin giydiği kıyafet geçmişte başkan eşlerinin, First Lady Laura Bush'un, (eski) Dışişleri Bakanı (Hillary) Clinton'ın Suudi Arabistan ziyaretlerinde, (Almanya Başbakanı Angela) Merkel'in Suudi Arabistan ziyaretinde ne giydikleriyle uyumlu" ifadesini kullandı. Cumhuriyetçi Partinin Teksas Senatörü Ted Cruz'un, "şeriat dayatması olduğu için" ziyaret sırasında başörtüsü takmaması nedeniyle Michelle Obama'ya övgü dolu sosyal medyadaki paylaşımının sorulması üzerine Earnest, şunları kaydetti: "Ted Cruz'un Twitine bir yanıtım yok. First Lady her iki ziyaretinden, hem Hindistan ve Suudi Arabistan ziyaretinden oldukça memnun kaldığını söyleyebilirim. Kral tarafından orada sıcak bir şekilde karşılandığını kendisi hissetti. Ailelerin bilgilendirilmesini ve 60 bin kadının eğitim almasına yardım eden yeni bir okulun Kral tarafından inşa edilmesini içeren çok iyi bir görüşme yaptılar."

OBAMA KİMDİR?

ABD'nin Hawaii eyaletindeki Honolulu kentinde 4 Ağustos 1961 yılında dünyaya geldi. Kendisiyle aynı adı taşıyan babası Kenya'nın Siaya Bölgesi'ndeki Nyang’oma Kogelo yerleşim yerinde doğmuş ve büyümüş müslüman bir Kenyalı, annesi Ann Dunham ise ABD'nin Kansas eyaletinin Wichita kentinde doğmuş ve büyümüş bir Amerikalıydı. Obama'nın anne ve babası, babasının yabancı öğrenci olarak geldiği Hawaii'de tanıştı ve evlendi.

Yeni evli çift Obama 2 yaşındayken boşandı. Babası Boston'a giderek Harvard Üniversitesi'nde doktora yaptı ve 1965 yılında Kenya'ya geri döndü. Annesi ise yine bir yabancı öğrenci olan Endonezyalı Lolo Soetoro'yla ikinci bir evlilik yaptı.

Obama'nın hem babası, hem de üvey babası Müslüman kökenli ailelerden gelen kişilerdi.

Annesi ve üvey babasıyla birlikte Endonezya'ya taşınan Obama 6-10 yaşları arasında Cakarta'da ilkokul öğrenimi gördü. Sonra Honolulu'ya geri dönerek 1979 yılında liseyi bitirene kadar anneannesi ve dedesiyle yaşadı.

Liseden sonra Los Angeles'teki Occidental College'de üniversitenin ilk iki sınıfını okudu. Sonra New York'taki Columbia Üniversitesi'ne geçiş yaparak 1983 yılında Siyasal Bilimler bölümünden mezun oldu.

1988 yılında Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Harvard Üniversitesi'ndeyken öğrenciler tarafından yayınlanan prestijli "Harvard Law Review" dergisinin yayın işleri müdürlüğünü yapan ilk Afrikalı-Amerikalı oldu. 1991 yılında avukatlık diplomasını aldı.

Obama anne ve babası boşandıktan sonra babasını sadece bir kez ABD'ye olan ziyareti sırasında 1971 yılında gördü. Yaşamının geri kalan kısmını Kenya'da geçiren babası Ruth Ndesandjo ile evlendi ve 1982 yılında Nairobi'de bir otomobil kazasında öldü.

Annesi ise 1972 yılında ikinci eşinden ayrılarak Endonezya'dan ABD'ye geri döndü. 1992 yılında Hawaii Üniversitesi'nden antropoloji dalında doktora kazandı. 1995 yılında yumurtalık kanseri'nden öldü.

Obama'nın anne tarafından 1 tane üvey kardeşi, baba tarafından ise 7 tane üvey kardeşi vardır. Barack Obama 1989 yılında Michelle Robinson'la tanıştı. 3 Ekim 1992 tarihinde evlenen çift 1998 ve 2001 yıllarında doğan iki kız çocuk sahibi oldular.

1964 doğumlu Michelle Obama eşi Barack Obama gibi Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu bir avukattır.

4 Kasım 2008'de yapılan ABD başkanlık seçimleri'nde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. ABD tarihindeki ilk siyahî devlet başkanıdır.