MHP’den cari açık için Malatya formülü

MHP’den cari açık için Malatya formülü

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar, Malatya'nın Hekimhan ilçesinde bulunan demir cevheri ile Türkiye'nin mevcut demir-çelik ihtiyacının 133 yıl süre...

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar, Malatya'nın Hekimhan ilçesinde bulunan demir cevheri ile Türkiye'nin mevcut demir-çelik ihtiyacının 133 yıl süre karşılanmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya İl Başkanı Ramazan Bülent Avşar, ABD'nin Türkiye'den demir-çelik ithalatına yüzde 25 ek vergi koyması ile birlikte yıllık 2 milyon ton ihracat pazarın durmasına sebep olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Avşar, Malatya'nın cari açığı kapatan bir şehir olabileceğini dile getirerek önerilerde bulundu. Türkiye'nin yıllık 37 milyon ton demir-çelik üretiminin bulunduğunu ve bunun 11 milyon tonun ise ithal demir cevheri ve hurda demir ithalatı ile gerçekleştiğini belirtti. 2017 yılında 17 Milyar dolarlık ithalatın gerçekleştirildiğini belirten Avşar, "Ülke olarak 2017 yılında cari açığımız yaklaşık 50 Milyar dolar oldu. Bunun yüzde 34'ü ise sadece demir-çelik ithalatından kaynaklandı" ifadelerine yer verdi. Demir-Çelik sektörünün üretiminin ana ham maddesinin demir cevheri olduğunu anımsatan Avşar, Malatya'nın Hekimhan ilçesinde bulunan demir cevheri maden rezervinin ise 2 milyar ton civarında olduğunu söyledi. Malatya'da var olan demir cevheri ile Türkiye'nin mevcut demir-çelik ihtiyacının133 yıl süre ile karşılanabileceğini dile getiren Avşar, "İlimizdeki Demir cevheri yüzde 19- 40 tenör oranına sahiptir. Demir cevherinin işlenip zenginleştirilerek, tenor oranının yüzde 55'e çıkarılması işlemine peletleme adı verilmektedir. Bu işlemi yapan tek fabrika, Sivas Divriği de bulunmakta olup, yıllık zenginleştirme kapasitesi, Türkiye ihtiyacının sadece yüzde 30'luk bölümünü karşılayabilmektedir. Bu sebeple, bu kadar stratejik bir ürün olan demir cevheri için, devletin yeni yatırımcıları bu yönde teşvik etmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Hekimhan ilçesinde daha önceden planlanan 300 milyon dolarlık pik demir üretimi için test üretimine başlanıldığını aktaran Avşar, ancak planlanan 500 milyon dolarlık başka bir yatırımın ise maden rezervi biten Sivas'ın Divriği ilçesinde yapılma kararı verildiğini söyledi. Türkiye'de inşaat sektörü başta olmak üzere birçok yeni projede de demir-çeliğin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Avşar, bu kapsamda acilen Hekimhan ilçesinde Demir-Çelik Organize Sanayi Bölgesinin kurulması gerektiğini ifade etti. Avşar, yatırım planlarından vazgeçen Erdemir Firması'nın yeniden Malatya'ya getirilmesinin yanı sıra bölgede faaliyet gösterecek sanayiciler için elektrik, akaryakıt, doğalgaz, gümrüksüz makine ekipman desteği, vergi muafiyeti ve çalışanlar için sigorta desteğinin çıkarılmasını gerektiğini söyledi. Türkiye'nin cari açığının 35'lik bölümünün, tek başına Hekimhan'ın demir cevheri ile kapatılabileceğini kaydeden Avşar, Milliyetçi Hareket Partisi olarak ilgili makamlara konuyu da ileteceklerini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı