MHP Grup Başkanvekili Vural:

MHP Grup Başkanvekili Vural:

"CHP ile AKP, Türkiye'yi başkanlık sistemi adı altında bir dönüşüme götürmek üzere adeta anlaşmış gibi. İkisi de Cumhuriyetin kalesine gol atma peşinde"-"Anayasayı sarayda hazırlayıp, millete, milletvekillerine dikte ettirmek neyin nesidir? Güney Afrika

TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti ile CHP'nin, "Türkiye'yi başkanlık sistemi adı altında bir dönüşüme götürmek üzere adeta anlaştığını, ikisinin de Cumhuriyetin kalesine gol atma peşinde olduğunu" savundu.

Vural, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, AK Parti ile CHP arasında başkanlık sistemiyle ilgili yeni bir tartışma yaşandığını söyledi.

Bu tartışmaların, partilerin siyasal duruşlarının ne kadar oynak olduğunu da ortaya koyduğunu savunan Vural, zaman ve mekana göre sürekli değişim gösteren, istikrarsız şekilde bu mesele hakkında değerlendirme yapan iktidar ve Anamuhalefet partisi bulunduğunu öne sürdü.

Vural, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir televizyon programında, "ABD'deki gibi başkanlık sistemi getireceksiniz buyurun getirin, tartışalım" sözlerini ve bunun üzerine Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarını değerlendirdi.

İki zihniyetin ne kadar çelişki içinde olduğunun ortaya çıktığını ileri süren Vural, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun AKP'ye verdiği gollük pası, AKP değerlendirirken, 'hodri meydan' diyerek, 'İster Şili modeli olsun, isterse Meksika soslu olsun, isterse Putinvari olsun. Başkanlık sistemi olsun da ne olursa olsun' diyorlar. Bu zihniyetin neresi yerli, neresi milli? Sürekli başka merkezlerden başkanlık sistemini ithal etmek isteyenler, Türkiye'nin meselelerinin değil kendi arzu ve ihtiraslarının peşinde koşmaktadırlar." diye konuştu.

Vural, Kılıçdaroğlu'na, "ABD tipi başkanlık modelini konuşacaktınız, niye o zaman TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan çıktınız?" diye sorarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kiminle oyun oynuyorsunuz. Al gülüm ver gülüm... CHP ile AKP, Türkiye'yi başkanlık sistemi adı altında bir dönüşüme götürmek üzere adeta anlaşmış gibi. Televizyonda 'Oturup konuşalım' diyorsunuz, komisyonda 'parlamenter sistem olsun' diyerek bu komisyonu ortadan kaldırıyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. İkisi de milletin, Cumhuriyetin kalesine gol atma peşinde. Komisyonu bundan önce AKP, şimdi CHP bozdu. Türkiye'yi başkanlık sistemi girdabına sokmak için adeta ikisi de çalışıyor, çabalıyor. Bunların hangisine vatandaşımız inanacak. Bu iki partinin de aziz Cumhuriyetimizin temelleri ve sistemimizin gereği olan konuları savunmakta aciz kaldığını ortaya koyuyor. Böyle bir siyaset olmaz."

-"İstikşafi görüşmeler devam ediyor"

Vural, hangi tipte olursa olsun başkanlık sisteminin, Türkiye'de eyalet ve federasyon yapılanmasının üst yapısı, PKK'nın özerklik, federasyon taleplerini yerine getirmenin diğer adı olduğunu ileri sürdü. Vural, Türkiye'nin başkanlık sistemine ihtiyacı olmadığını, bunun emperyalizme hizmet edeceğini savundu.

Başkanlık sistemini tartışmanın, ABD tipi başkanlık önermenin, Türkiye'de başkanlık sistemini millete hazmettirmenin aracı olarak kullanıldığını söyleyen Vural, emperyalizmin tavsiyesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavsiyesine dönüştüğünü iddia etti.

Vural, AK Parti'nin çözüm sürecinin buzdolabından çıkarılacağını dillendirmesi, CHP'nin ABD tipi başkanlık önerisinin, istikşafi görüşmelerin devam ettiğini ortaya koyduğunu öne sürdü.

Vural, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un, yeni anayasanın aralıkta Meclise gelebileceği, Güney Afrika modelinin ilham alınacağına yönelik açıklamalarını da değerlendirdi. Vural, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın, eski komünist tüfek kontenjanından ayırdığı danışmanı Uçum, üzerine vazife gibi anayasaya yönelik açıklama yapıyor. Güney Afrika modeli esas alınarak hazırlanacakmış. Burası Türkiye Cumhuriyeti, biz Türk milletiyiz, örnek alacağımız bir yer olamaz, biz egemenliğimizi her zaman korumayı bildik. Nasıl yönetileceğimize kendimiz karar vermiş milletiz. Atatürk ideolojisine atıfta bulunan maddeler çıkarılacakmış, sen kimsin anayasa hazırlıyorsun? Milletimizin, TBMM'nin iradesi ne zamandan beri Cumhurbaşkanı danışmanlarına verilmiş, kim teslim etti, siz kendinizi ne zannediyorsunuz? Anayasayı sarayda hazırlayıp, millete, milletvekillerine dikte ettirmek neyin nesidir? Milletimizin anayasa yapma hakkını gasp etme hakkını size kim verdi?Anayasayı TBMM yapar, Meclise gönderdiği temsilcileri yapar. Siz milletin üstünde misiniz, parlamentonun amiri misiniz? Güney Afrika modelini örnek alacakmış. Herhalde Güney Afrika modeli deyince terörist başını da Mandela yapacaksınız. Bu hikmet size nereden geldi? Irkçılık gibi bir insanlık dramını yaşamış ülkeyi Türkiye'ye benzetmek ne utanmazlıktır, ne hadsizliktir. Mandela kim, zenci kim, beyaz kim? Herhalde terörist başına da Nobel benzeri ödül hazırlıyor olsanız gerek. Atatürk'e atıfta bulunmayacaksınız da kime bulunacaksınız."

-"Bakan özür dilemeli"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın, "Biz, operasyon emri olduğu halde şehit veririm endişesiyle, operasyon yapılmadığı dönemi de biliyoruz" diyerek, bir ithamda bulunduğunu belirten Vural, Işık'ın sözlerinden dolayı derhal özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Işık'ın suçu asker ve polisin üzerine atmaya, kendini aklamaya çalıştığını öne süren Vural, "Sizde ciddiyet varsa bu ithamınızı ispatlamanız sizin şeref ve namus borcunuz olmuştur. Bunu ispat etmezseniz namertsiniz." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :