MHP Aday Adayı Çalış iddialı: TARIMSAL TURİZM GELİŞTİRİLMELİ

MHP Aday Adayı Çalış iddialı: TARIMSAL TURİZM GELİŞTİRİLMELİ

Konya'da tarım adına yeni proje ve çalışmalar beklenirken en ilginç teklif MHP Konya milletvekili aday adayı Celil Çalış'tan geldi. Çalış, 'Konya'da inanç turizmi yanında tarımsal turizmi de geliştirebilmeliyiz' dedi.

Milletvekilliği aday adaylığı sürecinde üretici ile bir araya gelerek talepleri gazetemize değerlendiren MHP Konya Milletvekili Aday Adayı Celil Çalış, üretici ve Konya'nın özellikle tarım alanında yeni projeler beklediğini anlatarak, Tarım denilince akla Konya akla geliyorsa bu alanda yeni projeler geliştirebilmeliyiz doalyısıyla tarımsal turizmi hayata geçirmemiz gerekiyor dedi.

Türkiye'nin mazlumları sahiplenmek gibi bir sorumluluğu olduğunun bunun da tarımla yapılabileceğini savunan Çalış, "Türkiye diğer ülkelerden çok daha farklı bir yapı içerisinde. Türkiye olarak tarımsal anlamda, sanayi anlamında ve diğer anlamlarda sadece kendi kendine yetebilen ülke olmak gibi bir hedefimiz yok. Sadece kendi kendine yetebilen bir ülke bize yetmiyor. Tarihten almış olduğumuz misyon gereği Kuzey Afrika ve Balkanlar ve haricinde dünyanın neresinde bir mazlum, bir aç varsa İslam dünyasının, insanlığın sesi olarak bunların sorumluluğunu üzerimizde olduğunu görüyoruz. Vatandaşımızın istediği, huzur ve ekonomik alanda kendine yetebilmek. Şu anda içerisinde bulunduğumuz tarım camiasında bu konuda ciddi anlamda sıkıntı yaşamaktayız." dedi.

 

Tarımdaki sıkıntımız üretim miktarı ve satıştaki tarım politikalarıdır şeklinde değerlendirme yapan MHP Konya Milletvekili aday adayı Celil Çalış. "Son 15-20 yıldır katlanarak devam eden ve artık planlanmış gibi bir yapıya dönüşen tarımdan kaçışı engelleyemiyoruz. Tarımdan kaçışın engellenmesi adına tüm sorumlulukları ve tüm ihtiyaçları Tarım Bakanlığı’ndan beklemek haksızlık olur. Çünkü tarım sosyal bir sorundur. İnsanları doğduğu yerde doyurmak ve mutlu kılmak için sadece Tarım Bakanlığı’nın çalışmaları bitmez. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın devreye girdiği ortak komplike olarak sosyal sorumluluk projeleri hazırlanmalıdır. Şu anda farklı bakanlıkların uygulamış olduğu projeler var. Ancak bunlar iyi niyetli projeler olarak değerlendirilebilir, uygulanabilirliği gözükmüyor. Üretim bölgelerinde yaşayan veya yaşama azmi gösteren insanlarımızın üretim bölgelerini terk etmesindeki kullandıkları en önemli argüman sağlık ve sosyal güvence. Sağlık ve sosyal güvence eğer ihtiyaçsa da mazeretse de bu sorunu ortadan kaldırma adına devletimizin bir proje ortaya koyması gerekiyor. Bu üretim bölgelerini terk eden insanlarımızdaki en önemli sorun, şehre geldikleri zaman ne olursa olsun yaparım gibi bir iş arayışı olmasıdır. Yapabildiğin en iyi iş toprak işiyken, hayvan yetiştirebilmekken bunları geliştirmek yerine burada ne iş olursa olsun yaparım diye düşünmek çok yanlış. Hem üretime katkı sağlamak, hem kendi rızkını kazanmak, hem de yaşam kaynağını güzelleştirmek adına çalışmalar yapılmalı ve bunların altyapısı üzerinde çalışmalarımız hazır. Yani bu projenin aklı ve mantığı insanları doğduğu yerde doyurup, yapmış olduğu işten mutlu kılabilmek ve üretim bölgelerini yaşanılır bir hale getirebilmektir." ifadesini kullandı.

32525971_10210961681908462_6772602666271899648_n.jpg

İnanç turizminin yanında tarımsal turizmin de geliştirilmesi gerektiğini savunan Çalış, "Konya'da turizm, gözbebeğimiz olan Mevlana çevresine sıkışmış durumda. Burada etrafımıza baktığımız zaman Konya’daki birçok ilçemizde kültürel değerlerimiz var. Kültürel değerlerimizin tekrar aktifleştirilip özellikle Antalya-Ürgüp yolunda sadece Mevlana durakları değil, birçok yapımızın, kültürel değerimizin hayata geçirilmesi konusunda hamle yapmamız gerekiyor. İkinci olarak da tarımsal turizmi hayata geçirmemiz gerekiyor. Asya Lale için yurt içinden ve yurt dışından Nisan ayında binlerce insan otobüslerle gelip fotoğraf çektirdiler, film prodüksiyonlarına, reklam kataloglarına konu olması gibi çok önemli bir yapıyı oluşturdular. Tarımsal turizmin nasıl yapılabileceğini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Sadece Mevlana’nın çevresiyle sınırlı kalmamak hem Konya’nın kültürel miraslarına sahip çıkmak hem de tarımsal turizmi çeşitlendirmek gerekir. Tarımsal turizm Konya için çok önemli bir fırsat olabilir. Büyükşehir Belediyesi buna el atabilir. Tarımsal turizmin ne şekilde olacağı bizlerle veya üniversitede bu konuda ilim yapan hocalarımızla paylaşılırsa ortaya çok güzel şeyler çıkacaktır." diye konuştu.

M. Ali Elmacı-Memleket