Mevsim geçişleri çok da masum değil! En çok kadınlar ve gençler etkileniyor

Mevsim geçişleri çok da masum değil! En çok kadınlar ve gençler etkileniyor

Hava değişikliği ile birlikte sonbahar depresyonu artıyor. Psikiyatri uzmanları, mevsimsel duygu durum bozukluğunu sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla ilişkilendiriyor.

Mevsimlerin değişimi, sadece doğayı değil, insanların psikolojisini de etkiliyor. Hava koşulları, gün ışığı süresindeki değişiklikler ve biyolojik saatimiz, sonbaharın gelmesiyle birlikte insan vücudunda çeşitli fiziksel ve duygusal değişikliklere yol açabiliyor. Psikiyatri uzmanlarına göre, bu mevsimsel değişiklikler sonbahar depresyonuna neden olabilir.

Mevsim Geçişleri Psikolojiyi Etkiliyor

Sonbahar depresyonu, bir tür mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak kabul edilir. Psikiyatri uzmanı Dr. Semiha Tufan, sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azalmasının, bu duygu durum bozukluğunun tetikleyici faktörlerinden biri olduğunu belirtti. Genetik faktörler, stres ve biyokimyasal maddelerin de bu durumda etkili olduğu biliniyor.

sonbahar-depresyonu-2.jpg

Melatonin Artıyor Serotonin Düşüyor

Vücudumuzda hormonal dalgalanmaların sonbahara girerken daha belirgin hale geldiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Tufan, gün ışığının azalması, gecelerin uzaması, yeme içme ve uyku alışkanlıklarının değişmesi, iş ve okul yükünün artması gibi faktörlerin melatonin seviyelerinde artışa ve serotonin hormon düzeylerinde düşüşe yol açabileceğini açıkladı.

En Çok Kadınlar ve Gençlerde Görülüyor

Kadınlarda sonbahar depresyonuna yakalanma oranının erkeklere göre 4 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Tufan, gençlerde bu durumun daha sık görüldüğünü ancak yaşlılarda teşhisin daha zor olabileceğini söyleyerek, hastalığın tekrarlayan ataklarının genellikle aynı mevsimde ortaya çıktığını ve ataklar arasında genellikle iyileşme olduğunu belirtti.

sonbahar-depresyonu-1.jpg

Uzman Yardımı Almakta Fayda Var

Sonbahar depresyonuna karşı dikkatli olunması ve gerektiğinde uzman yardımı alınması önemlidir. Bu mevsim geçişlerinde fiziksel ve duygusal sağlığımıza özen göstermek, psikolojik dengeyi korumamıza yardımcı olabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.