Mevsim değişikliği ve sağlık

Mevsim değişikliği ve sağlık

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz “Mevsim değişiklikleri vücudun fiziksel ve ruhsal yapısını yakından ilgilendiriyor" dedi

 

 

Konya Özel Selçuklu Hastanesi  Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz “Mevsim değişiklikleri vücudun fiziksel ve ruhsal yapısını yakından ilgilendiriyor. Bu dönemlerde yorgunluk, halsizlik, sebepsiz kas ve eklem ağrıları, uyku hali, sinirlilik, isteksizlik gibi şikayetler artar” uyarısında bulundu. Sonbaharın gelmesi ile birlikte ani ısı ve nem değişiklikleri olacaktır. Bu değişikliklere uyum sağlanamadığı takdirde kişinin direncinde düşme ve dolayısıyla enfeksiyonlara daha kolay yakalanma olacaktır. Bu değişiklikleri en az zararla atlatmak için, ısı ve nem değişikliklerine uygun giysiler seçilmeli, vücut direncini arttırmak için bol vitaminli gıdalar tüketilmeli.

Yine bu mevsimlerde sık görülen grip gibi  bulaşıcı hastalıklardan  korunmak için (özellikle direnci düşük olan çocuklar, yaşlılar, şeker, kalp yemezliği, astım, kanser gibi kronik hastalığı olanlar ) toplu yaşam alanlarında ve alışveriş merkezlerinde bulunmaktan, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı,eller bol su ile sıkça yıkanmalı, hasta kişilerin eşyaları kullanılmamalıdır.

Mevsim değişikliğine bağlı olarak gelişen ruhsal davranış bozukluklarını önlemek ve oluşmuş bozuklukları gidermek için de dengeli ve doğal beslenmenin yanı sıra değişik sporlarla da ilgilenmek gerekir.