Mevsim değişikliği ruh sağlığını da bozuyor

Mevsim değişikliği ruh sağlığını da bozuyor

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, mevsim değişikliklerinin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Kış Depresyonunun Belirtileri ve Sıklığı

Medicana Sivas Hastanesi'nde görevli Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kış depresyonunun kadınlarda daha sık görüldüğünü vurgulayarak, bu durumu atlatmanın yollarını açıkladı. Özkaya'ya göre, mevsimsel değişikliklerle birlikte duygu durumunda da değişiklikler yaşanmakta ve kış depresyonu özellikle sonbaharın sonlarıyla kışın başlarında kendini göstermektedir.

Doğal Güneş Işığından Yararlanmanın Önemi

Doğal güneş ışığının öneminin altını çizen Özkaya, kış boyunca gündüz saatlerinde güneş ışığından yararlanmanın depresyonla mücadelede etkili olduğunu belirtti. Ev ve iş ortamlarında doğal güneş ışığı veren ampullerin tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Özkaya, bu sayede enerji düzeyinin artacağını ve depresyona özgü belirtilerin azalacağını ifade etti.

Sağlıklı Yaşam Tarzı Önerileri

Sağlıklı yaşam tarzı önerileri arasında düzenli egzersiz yapmanın ve dengeli beslenmenin önemine de değinen Özkaya, ayrıca sosyal aktivitelere katılmanın ve hobilerle uğraşmanın ruh sağlığı için faydalı olduğunu belirtti. Profesyonel destek almanın önemine de vurgu yapan Özkaya, gerektiğinde psikoterapi gibi yöntemlerden faydalanmanın depresyonla mücadelede yardımcı olabileceğini dile getirdi.

Özkaya'nın önerileri, kış depresyonuyla baş etmek isteyenlere yol gösterirken, doğal güneş ışığının ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.