Mevlana’yı İyi Okumak Lazım

Mevlana’yı İyi Okumak Lazım

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Hz Mevlana’nın Anadolu’da yetişmiş büyük bir şahsiyet olduğunu hatırlatarak, “Mevlana’ yı anlamak için onu ve eserlerini iyi okumak lazım’ dedi.

Hz. Mevlana’nın 744’üncü Vuslat Yıldönümü Şeb-i Arus etkinlikleri, ‘Kardeşlik Vakti’ sloganıyla hız kesmeden devam ediyor.  Etkinlikler kapsamında Mevlana Meydanı Türbe Önü Buluşmaları Çadırında okurları ve severleriyle buluşan Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan konferans öncesi gazetemize Hz Mevlana’nın günümüzde tam olarak anlaşılmadığını söyledi. Hz Mevlana’nın tam olarak anlaşılması ve onun düşüncesine sahip olunmasının yöntemlerini söyleyen Doğan, “Mevlana bu topraklarda yetişmiş çok önemli şahsiyetlerden birisi. Bugün hâlâ onun hatırası yaşıyor, eserleri okunuyor, dünyanın çeşitli dillerine çevriliyor ve fikirleri bugün de konuşuluyor, tartışılıyor ve insanlığın ondan öğreneceği çok şey olduğu söyleniyor. Bu çok az insana nasip olan bir şeydir. Mevlana’nın Anadolu başkenti Konya’ da bundan yedi  asır önceki hayatı, eserleri, bunlar gerçi şiir ama bu şiirler çok güçlü fikirler irtiba ediyor.  Bizim büyük bir şairimiz Yahya Kemal bir sözünde ‘Biz mesnevi okur, pilav yer ve cihat ederdik” diyor. Bu kısa bir kimlik tanımlaması. Yani işin bir tarafında zihniyetimize doldurduğumuz şeyler var. Bu mesnevi ile anlatılıyor” şeklinde konuştu.

mehmet-dogan--(21).jpg

HZ. MEVLANA’YI İYİ OKUMAK LAZIM

Mevlana’ yı doğru anlayabilmenin yolunu gösteren Mehmet Doğan, onu iyi şekilde anlamanın yolunun iyi okumaktan kaynaklandığını söyledi. Toplumumuzun az okuduğundan yakınan Mehmet  Doğan, “Eğer okusak, ona nüfuz etmeye, kavramaya çalışsak elbette ki farklı olur ama buna rağmen de şunu söyleyebiliriz. Mevlana’nın topluma mâl olmuş eserleri var, onun eserlerinden seçilmiş hikayeleri var, bu hikayeler sırf hikaye değil bir şey anlatıyor. Bunlar genelde toplumun bir çok kesimine yayılmış durumda. Bu bilgilerin bile insanlar üzerinde meydana getirdiği tesir önemli yani insanlar Mevlana’nın eserlerinden bir şekilde faydalanıyor bir şekilde temas kuruyorlar” şeklinde konuştu.

mehmet-dogan--(14).jpg

KÖTÜLERİN HZ MEVLANA’YI ANLAMASI İMKANSIZ

Son dönemde yaşanan dünyadaki insanlık dramını da göz önünde bulundurarak Hz. Mevlana’yı ve eserlerini örnek veren Doğan, “Bugün dünya sistemini etkileyen çok ciddi çatışmalar var. Dünyayı yönetmek iddiasında olan dünyanın adeta kanını iliğini sömüren güçler bu hakimiyetlerini sürdürebilmek için dünya da krizleri körüklüyorlar çatışmaları, savaşları körüklüyorlar. Bundan kendilerine menfaat devşiriyorlar. Onların Mevlana’ yı okuyup da ondan etkilenmeleri, doğru bir yola gelmeleri adeta imkansız gibi” dedi.

mehmet-dogan--(10).jpg

MİLLİ ŞAİRİMİZ MESNEVİ’Yİ OKURDU

Milli şairimiz ve İstiklal Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy ışığında Mevlana’ yı tarif eden Mehmet Doğan, “Mehmet Akif tasavvufla ilgili görüşleri bazı şiirlerinde geçen ibarelerinde tasavvuf karşıtı olarak tanınıyor, biliniyor. Aslında öyle değil yani Mehmet Akif 20. Yüzyılda İslam toplumunun bugün  ki şartlarda varolabilmesi üzerinde kafa yoruyor. O zaman ne ortaya çıkıyor? Vatanın teknolojisine, ilmine bunlara ihtiyacımız var. Dolayısıyla akılcı hareket etmemiz lazım diyor. Bu yüzden bazı olumsuz fikirler öne sürüyor ama Mehmet Akif’ in çevresinde çok sayıda o zamanın ünlü mutasavvıfları var onlarla münasebetleri iyi ve Mehmet Akif’ de Mevlana’ yı çok önemsiyor, Mevlana’nın mesnevisini sürekli okuyor ve defalarca okumuş. Hatta Kahire’ de Kuran-ı Kerim tercümesi çalışmalarını sürdürürken böyle bunaldığı zamanlarda, yorulduğu zamanlarda bir mesnevi okurmuş” diye konuştu.

mehmet-dogan--(18).jpg

KONYA, MEVLANA’YA VE ESERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR

Konya’nın Hz Mevlana’ya verdiği değeri ve Şeb-i Arus etkinliklerini anlatan Mehmet Doğan, “Konya’ nın bu işi tam yapması lazım. Çünkü Konya’ ya düşen bu.   Konya’ ya mahsus bir iş olmalı bu ama başkası yapamaz mı yapılır tabi onun her yerde tesiri var ama aynı günlerde değil de Konya’ dan birkaç gün sonra, Konya da ki ihtifaller bittikten sonra yapılsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Şehir zaten Mevlana’ ya sahip çıkıyor. Yani Konya ile Mevlana özdeşleşmiş, şehirle  tavsiye edeceğim bir şey yok. Bu sevgi zaten kâfi” dedi.