Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri

Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri

Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar:- "Karaman, Mevlana ve ailesine en iyi şekilde ev sahipliği yapmıştır. Mevlana ilk eğitimini Karaman'da almış, etrafına ışık saçmaya Karaman'da başlamıştır"- Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Bayru:- "Günümüzden 8

KARAMAN (AA) - Karaman'da Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında sema gösterisi düzenlendi.

Belediye Başkan Yardımcısı Osman Ünüvar, Lütfi Elvan Kültür Merkezi'ndeki törende yaptığı konuşmada, Mevlana ile Karaman'ın güçlü bir bağı olduğunu söyledi.

Hazreti Mevlana ve ailesinin Belh'ten yola çıktıktan sonra Karamanoğlu sultanının daveti üzerine Karaman'a geldiğini ifade eden Ünüvar, şunları kaydetti:

"Yüzlerce davet içinde Karaman'a gelmeleri tesadüf değildir. Karaman, Mevlana ve ailesine en iyi şekilde ev sahipliği yapmıştır. Mevlana ilk eğitimini Karaman'da almış, etrafına ışık saçmaya Karaman'da başlamıştır. Daha sonra Selçuklu sultanının ısrarıyla annesini, ağabeyini ve çocuğunu Karaman'da bırakarak Konya'ya gitmiştir. Her yıl binlerce Mevlana dostu onun yüzünün nuru validesini ve akrabalarının kabirlerini Karaman'da ziyaret etmektedirler. Bu yüzden vuslat törenlerinin Karaman'da başlaması önemlidir."

Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru da Karaman'ın Mevlana'nın annesi, büyük annesinin mezarının bulunduğu yer olduğunu belirtti.

Kendileri için Karaman'ın yerinin çok farklı olduğunu ifade eden Bayru, "Günümüzden 8 asır önce yaşamış olmakla birlikte eserleri üzerinde hala araştırmalar yapılan, gün geçtikçe fikirleri daha da önem kazanan Mevlara Celaleddin Rumi, Türk İslam düşünürlerinin en önemlilerinden biridir. Asırlar öncesi bize Allah sevgisini, Peygamber sevgisini, insan sevgisini özetle Yaradan'a ve yaratılana olan sevgisini Kur'an-ı Kerim'e olan sevgisini anlatmaktadır. Onun düşünce sistemi üzerine kurulan Mevlevihaneler Türk kültürünün temel taşları olmuş ve bilgiyi günümüze kadar taşımışlardır." diye konuştu.

Bayru, konuşmasının sonunda katılanlara sema hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Uluslararası Mevlana Vakfı, tasavvuf musikisi eşliğinde sema gösterisi sundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :