Mevlana Üniversitesi binasına girildi

Mevlana Üniversitesi binasına girildi

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında savcılık izniyle KOM Şubesi ekipleri kapatılan Mevlana Üniverstesi’nde kapsamlı arama ve incelemelerde bulundu.

FETÖ’nün eğitim kanadında yer alan Mevlana Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde alınan karar ile kapatılmıştı. Üniversitede, Konya Başsavcı Vekilleri, Abdullah Gündüz, Hasan Öz ve Tuncer Çetin, beraberinde Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Aldı ve yaklaşık 50’nin üzerinde polis, geniş kapsamlı arama ve incelemede bulundu. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Topcuoğlu’da heyete refakat etti.

Selçuk Üniversitesine devredilen Mevlana Üniversitesi’nin ilk defa kapsamlı arandığı bildirilirken, aramada Üniversitenin kripto odalarına girildi ve bir çok belgeye de ulaşıldı. Bilişim destekli uzmanların da yer aldığı aramaya, KOM, TEM, Siber Suçlar ve Çevik Kuvvet birimleri katıldı. Kapsamlı aramada; Mevlana Üniversitesi Rektörü Tankut Yalçınöz’ün odası, Mütevelli Heyet Başkanı odası, Bilgi işlem ofisi, Dış İlişkiler birimi, Mevlana Sosyal Araştırmalar Merkezi, Elektronik Sistemler Laboratuarlarının da aralarında bulunduğu, kritik odalarda incelemelerde bulunuldu.  

İLGİNÇ ‘ATATÜRK’ RESMİ

Mevlana Üniversitesi Rektörü Tankut Yalçınöz’ün odasına giren heyet, karşılaştıkları Atatürk portresini görünce şaşkına döndü. Makam koltuğunun arka tarafında asılı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün ilginç ve ilk defa görülen resmi, Bediüzzaman Said Nursi’ye benzetilmiş. Odada bulunan ayrıntılar dikkatle incelenirken, resmi evrak ve yazışmalarda mercek altına alındı.  

ilginc-‘ataturk’-resmi.jpg

ANA BİLGİSAYARLAR GÖTÜRÜLMÜŞ!

Bilgi İşlem Dairesinde aramalara devam eden ekipler, sistemde bulunan ana server (bellek) sisteminin sökülüp götürüldüğünü tespit etti. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin kullandığı yaklaşık 1000 adet bilgisayarın bulunduğu binada, bilgisayarların Harddisklerine el koyularak inceleme kararı alındı. Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, bilgisayarların harddisklerini inceleyerek, çeşitli bulgu ve detay elde etmeye çalışacak. 

ana-bilgisayarlar-goturulmus!-(1).jpg

ana-bilgisayarlar-goturulmus!-(2).jpg

SAİD NURSİ VE PAPA YAN YANA!

Mevlana üniversitesindeki aramalarda, dikkat çeken odaların başında gelen Uluslararası İlişkiler Ofisinde dinler arası diyalog felsefesini öğrencilere yansıtmak ve algı oluşturmak amacıyla Bediüzzaman Said Nursi ve Papa 2. John Paul’un resminin yan yana görünüyor. odada Aristo, Mevlana, Fatih Sultan Mehmet, Mahatma Gandi, Martin Luther King, Nelson Mandela, Pakistanlı İkbal, Tibet'in devlet başkanı Tenzin Gyatso’ün resimleri sırasıyla bulunuyor. Sıralamada son resmin ortadan kaldırıldığı görülürken, arama yapan yetkililer eksik olan resmin Fethullah Gülen’e ait olabileceği üzerinde durdular.  

said-nursi-ve-papa-yan-yana!-(1).jpg

said-nursi-ve-papa-yan-yana!-(2).jpg

YAZMA ESERLER VE MASON KİTAPLARI DİKKAT ÇEKTİ

Yapılan inceleme ve arama çalışmalarında dikkat çeken ayrıntılardan birisi de üniversite kütüphanesinden farklı olarak özel korunan Yazma Eserler Kütüphanesi oldu. Birçok Arapça, Farsça ve Osmanlıca eserlerinin bulunduğu kütüphanede, önemli eserlerin bulunduğu görüldü. İncelemelerden sonra yazma eserlerin kimlere ait olduğu, nereden getirildiği ve hangi amaçlarla bulundurulduğunun araştırılacağı söylendi. Üniversite Öğretim Üyelerinin odalarında yapılan aramalarda ise, örgütlenme, masonluk, gizli örgütler, Masonluk Tarihi, Türkiye’deki darbe analizleri, MOSSAD, CIA, Alman İstihbarat teşkilatlanması gibi kitapların bir hayli çok olması dikkat çekti. 

yazma-eserler-ve-mason-kitaplari-dikkat-cekti..jpg

yazma-eserler-ve-mason-kitaplari-dikkat-cekti.jpg

ODA İÇİNDE BANYO VE YATAK

Yetkililerin yaptığı aramalarda karşılaşılan manzaralardan biride, Rektör, dekan, Mütevelli heyeti ve bazı öğretim görevlilerinin odalarının içerisinde gizli bölümde bulunan banyo  ve yatak odaları oldu. Bunların yanında daha önce hiçbir örneği olmayan 2 ila 8 kişilik özel bölmelerle yaptırılmış hücre tipi çalışma odaları dikkat çekti. Üniversite radyosu ve film metraj ekiplerinin de çalıştığı ve üniversitenin sosyal medya ayağının yürütüldüğü odalarda yapılan incelemelerde, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerin yaptığı bazı filmlerin afişlerinin de duvarda asılı olduğu görüldü. 

oda-icinde-banyo-ve-yatak.jpg

“DUVARLARA KADAR ARAMA YAPILACAK”

Eski Mevlana Üniversitesindeki yapılan aramaların birkaç günde bitirilemeyeceği konusunda konuşan savcılık ve emniyet yetkilileri, en ufak ayrıntılara kadar arama - inceleme yapılacağını söylediler. Birden fazla birimin arama – inceleme yapacağının aktaran yetkililer, bazı yerlerde gizli kamera olduğunu ve duvarların içinde de dinleme cihazlarının olabileceğinden şüphe ettiklerini söylediler. Arama çalışmalarının iğneden ipliğe kadar inceleneceğini aktaran uzmanlar, parmak izi çalışması da yapılacağını bildirdi. 

“duvarlara-kadar-arama-yapilacak”.jpg

“TURİZM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ OLACAK”

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Topcuoğlu, binanın arama- inceleme faaliyetlerinin ardından yaptığı açıklamada, Selçuk üniversitesinin ihtiyacı olan Turizm ve Mimarlık Fakültesi olmasını düşündüklerini söyledi. Topcuoğlu,  Eski Mevlana üniversite öğrencilerinin Türkiye’de istedikleri üniversiteye kayıt yaptırabileceklerini hatırlatırken, Selçuk üniversitesine devredilen binanın yeni başlayacak öğretim yılının ikinci yarısına hazır hale getirileceğini vurguladı. “turizm-ve-mimarlik-fakultesi-olacak”..jpg

Sami Gediz - Servet R. Çolak – Memleket

 

Etiketler :