"Mevlana haricinde paket hazırlamamız lazım"

"Mevlana haricinde paket hazırlamamız lazım"

Evvab Turizm Genel Müdürü Adem Bilensarı, Konya turizmi konusunda Memleket'e özel açıklamalarda bulundu.

M. Ali Elmacı'ya konuşan Abilensarı, "Konya'dan 3-5 saatlik uçuş mesafesinde olan ülkelere uçuşları başlatmayı acenteler başarabilir. Güzel bir paketle 'ben de varım' diyebiliriz" şeklinde konuştu.

-Sadece inanç turizmi yapıyorsunuz yoksa farklı alanlarda var mı?

Farklı alanlarda da turizmcilik yapıyoruz ama genel olarak inanç turizmi üzerinde yoğunlaştık. Örneğin Evvap Turizm olarak,  hac ve umre turizmi ile başladık ama vatandaşlarımızın taleplerini karşılama konusunda diğer alanlarda da turizmcilik yapmaya başladık. Zira, turizm çok geniş bir yelpazeye yayılıyor. Sağlık turizminden tutun da birçok alanda talepler de var biz de geliştirmeye çalışıyoruz.

-Konya'yı turizm açısından nasıl buldunuz? 

Konya her zaman benim için özeldir. Maneviyat açısından bizim için farklıdır. Konya’ya gelen misafirlerimiz de Konya'nın kendilerine huzur verdiğini söylüyorlar. Konya bana Medine’yi anımsatıyor. Konya ve Medine’nin hava bakımından ortak bir yönü var. Bunu hemen hemen Konya’ya gelen misafirlerimizden de duyuyorum. Biz de Evvab Turizm Konya'ya şube açma konusunu değerlendirirken 'bir boşluk tespit etmeli ve bu boşluğu doldurmalıyız' şeklinde hareket ettik. Ve en önemlisi kaliteli hizmet vermeye çalıştık.

İbadetin önüne engel konulamaz!

-Hac ve umre konusunda planlarınız nelerdir?

Konya hac ve umre konusunda kendi merkezini en kısa zamanda oluşturmalı. Bu anlamda Konya’yı merkez haline getirmeye çalışıyoruz. Bence bazı konularda diğer turizm acenteleriyle ortak çalışmamız gerekiyor. Elbette rekabet olacak ama en azından kültürümüzü dışarıya aktarma konusunda ortak çalışmalıyız. Konya’nın iç turizm konusunda eksiklikleri var. Evet, hac ve umre konusunda gelişmiş olabilir. İç turizmde de gelişmeliyiz. İnanç Turizmi konusunda yurt dışından da taleplerimiz var.

İbadetin önüne engel konulamaz!

-Konya’ya şube açtığınızda gördüğünüz tablo sizi şaşırttı mı?

Bunu ben deprem fay hattı olarak değerlendiriyorum. Biz buraya ilk geldiğimizde bütün turizm acentelerini tek tek dolaşıp fikir alışverişinde bulunduk. 'Ben değil biz' olmanın vakti geldi de geçiyor artık. Turizmde ilk sıradaysak, bu sadece bizim başarımız değil tüm acentelerin başarısıdır.

14716102_10154658788972171_6732163551212508004_n.jpg

-Şu anda Konya’dan kaç ülkeye gidebiliyoruz?

 Konya için durum şudur; belli bir grup oluşturabiliyorsak istediğiniz yere buradan uçak kaldırmak zor değil. Burada problem, bu olayın devamlılığını sağlamak. Konya deyince insanların aklına gelen tek yer Mevlana, bence bu Konya için büyük bir eksiklik. Çünkü Konya’nın gezilecek çok güzel yerleri var. Bunu bir paket halinde misafirlerimize sunmamız gerekiyor. Ben size biz şunları yapıp şöyle başarılı olacağız demiyorum. Birlik olursak daha başarılı olacağız diyorum. Hz. Mevlana haricinde insanlarını dikkatini çekebilecek başka yerler, markalar bulabilmemiz gerekiyor. Bu da paket programlarla gerçekleştirilebilir. Bu noktada belki İstanbul gibi 4-5 günlük konaklamaları kaldırabilecek kapasitede değiliz ama en azından 2 günlük programları bulabilmeliyiz. Tabi bunların da lansmanının iyi yapılması gerekir. Misal, Konya olarak ülkesel bazda fuarlara katılım sayılarımız çok az.

-Konya'ya 3-4 saatlik uçuş mesafesinde olan ülkelerde var mıyız?

Varız belki ama elde sadece Mevlana markamız var.

-Konya'dan İran gibi ülkelere direkt uçuşlar başlatabilir miyiz?

Belirli sayıları oluşturacak yine biziz. Yani kota elbetteki önemli ama son satıcı kısmı acenteleri ilgilendiriyor. Bunun altyapısını Valilik, Ticaret Odası, Sanayi Odası gibi kuruluşlar oluşturacak ama onlara bu desteği verecek olan seyahat acenteleridir. Acentelerin güzel bir paketle, "ben de varım" diyebilmeleri lazım.

İbadetin önüne engel konulamaz!

-Sektörün problemleri nelerdir?

Sektörün en önemli problemlerinden bir tanesi, Suudi Arabistan Hükümeti ikinci kez umre yapacak olan misafirlerden, son üç yıl içerisinde ikinci kez umre yapmış ise 540 dolar ek vergi talep ediyor. Bunu resmi gazetede yayınladılar. Kasım ayındaki rezervasyonlar iptal ediliyor. Böyle giderse Aralık ayındaki rezervasyonların da büyük çoğunluğu iptal edilecek gibi görünüyor.

-Bunu neden yapıyorlar?

Bir kere ibadetin vergisi olmaz. Şu anda bir umre paketini ortalama 1200 dolar olarak görürseniz, yeni uygulamaya göre ikinci kez gitmeyi düşünürseniz artı 540 dolar daha vermeniz gerekecek. Uygulamanın iptali için imza kampanyaları düzenleniyor, protestolar yapılıyor. Gündem oluşturmaya çalışılıyor ama ne kadar başarılı olunur, bilinmez. Aslında bu durum Kral Selman'ın Kabe ile imtihanı diyebiliriz. Biz direkt olarak bu durumu Kral'ın kabul ettiğini düşünmüyoruz. Asıl önemli olan bu uygulama Kral'a nasıl kabul ettirildi?  Gidişat onu gösteriyor ki; bizdeki FETÖ yapılanmasına benzer bir yapılanma da Suudi Arabistan'da var.

-FETÖ ile bağlantısı var mı bu durumun?

Hayır... Kraliyetin kendi içerisindeki bir yapılanma olduğunu tahmin ediyoruz.

-Uygulamanın iptali konusunda beklentiniz nedir?

Biz ilgili kurumlardan hızlı bir şekilde açıklama bekliyoruz. TURSAB, Diyanet, Turizm Bakanlığı ivedi bir şekilde görüşmeleri yapıp uygulamayı kaldırtabilme konusunda ciddi adımlar atmalıdırlar.

Röportaj: M. Ali Elmacı-Ahmet Gökbaş