MEVKA'dan KOBİ'lere 30 milyon TL

MEVKA'dan KOBİ'lere 30 milyon TL

MEVKA, kar amacı güden kurum ve kuruluşlara yönelik olarak 2019 Yılı KOBİ’lerde Kurumsallaşma ve Endüstriyel Yetkinliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 30 Milyon TL’lik proje teklif çağrısına çıktı.

MEVKA, kar amacı güden kurum ve kuruluşlara yönelik olarak 2019 Yılı KOBİ’lerde Kurumsallaşma ve Endüstriyel Yetkinliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 30 Milyon TL’lik proje teklif çağrısına çıktı. MEVKA Genel Sekreter V. Savaş Ülger, programın tüm detaylarını gazetemizde paylaştı

mevka’dan-savunma-sanayiye--(7).jpg

Faaliyetlerine başladığı 2009 yılından bu güne kadar açmış olduğu mali ve teknik destek programları ile bölgede eş finansmanlar ile birlikte 300 Milyon TL’lik yatırımı harekete geçiren Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), ilan ettiği bu teklif çağrısı ile yeni dönemde gelişme potansiyeli gösteren sektörlerde üretimin yerlileştirilmesini, savunma sektöründe endüstriyel yetkinliğin kazandırılmasını, ve KOBİ’lerin kapasitelerinin artırılmasını hedefliyor.

 

karaman-deneyap-atolyesi-mevka--(3).jpg

İlan ettikleri KOBİ’lerde Kurumsallaşma ve Endüstriyel Yetkinliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (EYGEP-MDP) hakkında Gazetemize bilgi veren MEVKA Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Ajans olarak, bölgedeki kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla, Konya ve Karaman Bölgesi’nde yer alan tüm paydaşlarımız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte belirlediğimiz hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine bu hedefler çerçevesinde ajansımız, 2019 yılında kar amacı güden kurum ve kuruluşlara yönelik olarak “Ara malı” “Savunma” ve “Karaman” olmak üzere üç ayrı öncelikte toplam bütçesi 30 Milyon TL olan mali destek programı için teklif çağrısına çıkmış bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

mevka’dan-savunma-sanayiye--(5).jpg

2019 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISINDA 3 ÖNCELİK

MEVKA Genel Sekreter V. Ülger 2019 yılı Proje Teklif Çağrısında 3 öncelik olduğunu söyledi. Öncelikleri tek tek anlatan Ülger, birinci önceliğin ithal ara mallarının üretilmesinin desteklenmesine yönelik olduğunu söyledi. İkinci önceliğin savunma sanayisine olduğunu belirten Ülger, Gelişme ana odaklarından Konya il merkezi ve ilçelerinde “savunma ve silah” sanayinde endüstriyel yetkinliğin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi olduğunu söyledi. Üçüncü önceliğin Karaman’ı kapsadığı bilgisine veren Ülger, “Karaman il merkezi ve ilçelerinde “KOBİ’lerin kapasitelerinin” artırılmasına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi, yönünde projeler desteklenecektir” dedi.

mevka,-karaman-biskuvi,-cikolata--(2).jpg

Bu programların her birine 10 milyon ayrıldığını söyleyen Ülger, şimdiden tüm KOBİ’lere hayırlı olmasını diledi. Ülger ayrıca program hakkında Bilgilendirme ile Proje Döngüsü Yönetimi ve Proje Yazma eğitimleri yapılacağını ve katılımların ücretsiz olduğunu söyledi. 

whatsapp-image-2019-07-29-at-14.jpg

“BÖLGEMİZ, İTHAL EDİLEN PEK ÇOK ARA MALINI ÜRETEBİLECEK KAPASİTEDE”

Ülger, açıklamalarının devamında, “Mali destek programımızın ilk önceliğini oluşturan ve ajansımız tarafından 10 Milyon TL destek verilecek olan “Ara malı” başlığı altında bölgede yapılan çalışmalar sonucunda “ithal ara malı” üretimine yönelik olarak belirlenen ürünlerin bölgemizde üretimi desteklenecektir. Hepimizin malumu olduğu üzere Türkiye genelinde hammadde ve girdi süreçlerinde yapılan ara malı ithalatı dış ticaret performansını olumsuz yönde etkileyen temel unsurlardandır. Gerek bölgemizde ve gerekse de ülkemizde ithalatımızın çok önemli bir bölümünü ara malları oluşturmaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız incelenerek kısa vadede yerlileştirilebileceği değerlendirilen 43 ürün grubu belirlenmiştir. Anket çalışmalarımız sonucunda bölgemizde yer alan KOBİ’ler tarafından üretilebilecek, Panel Teknolojileri (LED/AMOLED/QLED), Sensörler, Güç Elektroniği Sistemler, Sınai Robotlar, Yağlı Hidrolik Güç Transmisyon Kontrol Valfleri, Doğru Akım (DC) Motorları, Buğday Glüteni, Yeni Nesil Elektronik Fren Sistemi, Donanım ve Yazılımları, Polipropilen (ilk şekilde) ve Propilen kopolimerleri (ilk şekilde) gibi ürünlerin üretilmesini destekleyerek ara malı ithalatını azaltmayı hedefledik. Bölgemiz, sadece belirlenen ara mallarını değil, geniş üretim yelpazesi ve güçlü sanayi altyapısı ile destek verildiği sürece ithal edilen daha pek çok ara malını üretebilecek kapasitede” ifadelerine yer verdi. 

“SAVUNMA SANAYİİNDE MERKEZ ŞEHİR OLMASI İÇİN DESTEKLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Mali destek programlarının ikinci önceliğini oluşturan ve uzun süredir üzerinde çalışma yürüttükleri savunma sanayii desteklerine de değinen MEVKA Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Savunma Sanayii, ülkemiz için son yıllarda önemli bir ivme kazanmıştır. Savunma Sanayi Başkanlığı 2018 yılı verilerine göre, ihracatımız 2002 yılında 247 Milyon Dolar iken 2018 yılında bu rakam 2,05 Milyar Dolara ulaşmıştır. Savunma sanayii projeleri sayısı 610’a, savunma sanayii projeleri toplam sözleşme bedeli 60 Milyar Dolara ve yerlilik oranı %68’e ulaşmıştır. Sektörün 2023 yılı ihracat hedefi 25 Milyar Dolar olup, savunma sanayiine yapılacak her katkı son derece önemlidir.

mevka-2.jpg

Özellikle, Huğlu ve Üzümlü Bölgesi de bu amacın gerçekleşmesi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Askeri silahlara geçiş ve savunma sanayiine entegrasyon açısından önem taşıyan av tüfekleri ihracatında 2016 yılı itibariyle Türkiye 138 Milyon Dolarla İtalya’nın arkasından 2. sıradadır. 2018 Yılında bu rakam 150 milyon dolara yaklaşmıştır. Ülkemizin bu alandaki önemli başarısına katkı sağlayan işletmelerin büyük bir çoğunluğu bölgemizde bulunmaktadır.  Av tüfeği üretimi, bölgemiz için imalat, istihdam, ticaret, ihracat ve ileride savunma sanayiine hizmet edebilecek bir rezerv olma açısından büyük öneme sahiptir. Günümüzde Konya’da yılda yaklaşık 450-500 bin adet av tüfeği üretimi yapılmaktadır. Diğer taraftan, bölgedeki 5 firma Konya’da temeli atılan ASELSAN Konya Silah Sistemleri tesisinde ortaklık statüsüyle Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri üretimine başlayacaktır. Ayrıca, bölgemizdeki firmalar Savunma Sanayi Başkanlığı ile MPT-76, MPT-55 ve Bomba-atar üretim sözleşmeleri imzalayarak üretime geçmişlerdir. Aynı kapsamda, ürün çeşitlendirilmesini sağlayacak ve ASELSAN, SSB, ROKETSAN gibi büyük savunma sanayii şirketleri ile beraber çalışma potansiyeli taşıyan KOBİ’lerden gerek kurumsal açıdan gerekse sertifikasyon açısından projeler beklenmektedir. Bu önceliğe de ajansımız tarafından 10 Milyon TL bütçe ayrılmış ve bölgemizde yer alan KOBİ’lerin Ar-Ge, tasarım, yazılım, endüstriyel yetkinlik, iş süreçleri, yönetim ve organizasyon, nitelikli istihdam, danışmanlık, belge, sertifikasyon, makine teçhizat ve pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesi ve kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda bölgemizde yer alan KOBİ’lerden; Savunma sanayine yönelik motorlu taşıtlar, zırhlı araçlar, zırhlı araç motoru, piyade tüfeği ve/veya ilgili parçalarının üretimine yönelik projeler, av tüfekleri imalatından savunma sanayiine entegrasyonu sağlayan projeler, savunma sanayiine yönelik drone, füze vb. hava araçları ve/veya ilgili parçalarının üretimine yönelik projeler, savunma sanayine yönelik kamuflaj, dizgi ve cihazlara ilişkin yüksek irtifa projeler, firmaların ürün geliştirme yetkinliklerinin artırılmasına yönelik projeler, firmaların organizasyonel planlama yetkinliklerinin artırılmasına ve kalite altyapılarının geliştirilmesi ile firmalarda ERP, MRP, Karar Destek Sistemi gibi Kurumsal Entegre Yazılım Sistemleri kurulmasına yönelik projeler bekliyoruz. Konya’nın, Milli Savunma Sanayii’nde merkez şehir olması için bölgedeki tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmaya ve bölge üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

mevka’dan-savunma-sanayiye--(6)-001.jpg

“KARAMAN’DA, KOBİ’LERİN KAPASİTELERİNİN ARTMASINA YÖNELİK DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Mali destek programlarının üçüncü önceliği olan Karaman’a yönelik desteklerden de bahseden Ülger, “Karaman, İç Anadolu Bölgesi’nde hububat ve bakliyat üretimi/ticareti konusunda önemli merkezlerden biridir. Bereketli topraklara sahip olan Karaman’da, tarıma dayalı sanayi ön plandadır. Süt ve süt ürünleri sektörü de Karaman’ın “Gıda Şehri” niteliğine katkı sağlamaktadır. Ajansımız tarafından bu program kapsamında, Karaman’a 10 Milyon TL bütçe ayrılmış olup, Karaman’da faaliyet gösteren KOBİ’lerden, faaliyetlere yönelik projeler beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

mevka-(1)-002.jpg

“KURUMSALLAŞMAYI VE YALIN ÜRETİMİ ÖNEMSİYORUZ”

Bu program kapsamında KOBİ’lerin kurumsallaşmalarına yönelik tedbirlerin de yer aldığını söyleyen Ülger, “Hem ülkemizde hem de bölgemizde yer alan firmaların yönetimlerinin ikinci ve üçüncü kuşağa aktarıldığı dönemde aile/ortaklık anayasaları işletmelerin devamı açısından büyük önem taşımaktadır. Bizim burada en büyük temennimiz bölgemizde yer alan firmaların ileride yaşayabileceği olası sorunların şimdiden giderilmiş olması, kurumsallaşmaları, sürdürülebilir ve köklü bir yapı haline gelmeleridir. Bu minvalde ilan ettiğimiz mali destek programımızda buna yönelik tedbirlere de yer vermiş durumdayız. Yine bu program kapsamında ajansımızın tedbir aldığı bir diğer alan da yalın üretim konusudur. Bu çerçevede, bölgedeki üretici firmalarda maliyet, stok işçilik, geliştirme süreci, üretim alanı, hata, fire, müşteri memnuniyetsizliği gibi unsurların en aza indirgendiği bir üretim sisteminin bölgede uygulanması adına bir takım tedbirlere yer verdik” dedi.

mevka,-proje-dongusu-yonetimi-ve-proje-hazirlama-egitimlerine.jpg

“BÖLGEMİZDE YER ALAN KOBİ’LERİMİZİN

PROJE BAŞVURULARINI BEKLİYORUZ”

TR 52 Konya-Karaman Bölgesi’nde yer alan KOBİ’lerin proje yazma altyapılarının oldukça iyi düzeyde olduğunu da vurgulayan MEVKA Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Daha önce ilan ettiğimiz mali destek programlarımızda olduğu gibi bu programda da belirlenen önceliklere göre KOBİ’lerin çok sayıda proje başvurusu yapacağına inancımız tamdır. Bu noktada firmalarımıza desteklerden yararlanabilmek adına büyük bir görev düşmektedir. Bölgemizin bu desteklerden azami bir şekilde yararlanabilmesi için ajansımız bilgilendirme toplantıları ve proje hazırlama eğitimleri düzenlemiş, eğitimlerin günleri ve saatleri ajansımızın internet sitesinde duyurulmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle ilan edilen mali destek programının KOBİ’lerimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. M. Ali Elmacı-Memleket

mevka-001.jpg