MEVKA’dan Karaman’da elma paneli

MEVKA’dan Karaman’da elma paneli

MEVKA’dan Karaman’da elma paneli...

Mevlana Kalkınma Ajansı öncülüğünde, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Karaman Elma Üreticileri Birliği işbirliğinde Karaman elma sektörünün katma değerinin artırılması amacıyla “Karaman Elma Paneli” gerçekleştirildi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’ın yaptığı panelin konuşmacıları ise UMDE Tarım A.Ş. Yöneticisi Ömer Ertuğrul, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Uzmanı Meliha Akçay, Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Küden, Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız oldu.

Panele, Karaman Vali Yardımcısı Erkan Karahan, AK Parti Karaman İl Başkanı Nazmi Ünlü, KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Haşim Keskin, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu ve çok sayıda elma üreticisi katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan MEVKA  Genel Sekreteri Ahmet Akman, “Ülkemiz, içinde bulunduğu iklim kuşağının sunduğu avantajlardan dolayı pek çok meyve türünün yetiştirilebildiği bir ekolojiye sahip konumda. Bugünkü paneli̇n ana konusu olan ve ılıman i̇kli̇m meyveleri̇ arasında yer alan elma da ülkemi̇zi̇n her i̇li̇nde yeti̇şti̇ri̇lmektedir. Ülkemiz, bu özelli̇ği̇ ve sahi̇p olduğu gen kaynakları i̇le dünyanın en önemli̇ elma üreti̇ci̇leri̇ arasında yer almakta, üreti̇m mi̇ktarı ve kurulu bahçe alanı açısından da yi̇ne dünya geneli̇nde kendi̇ne en üst sıralarda yer bulmaktadır. Buna rağmen üzülerek ifade etmek istiyorum ki ülkemiz, bu potansi̇yeli̇ yeteri̇ kadar değerlendi̇rememekte ve toplam elma üreti̇mi̇ni̇n çok az bi̇r kısmını i̇hraç edebi̇lmektedi̇r. Elma üretimi noktasında büyük bir potansiyele sahip olan ülkemizin 2014 yılında toplam 41 mi̇lyon dolarlık elma i̇hracatı gerçekleştirmesi mevcut üreti̇mi̇n yeterli̇ düzeyde değerlendi̇ri̇lemedi̇ği̇ gerçeği̇ni̇ de ortaya çıkarmaktadır. Bi̇zler MEVKA olarak, üreti̇mi̇n katma değere dönüştürülmesi̇ noktasında i̇hracata yöneli̇k üreti̇m strateji̇leri̇ni̇n geli̇şti̇ri̇lmesi̇ni̇n, yol hari̇tası beli̇rlenerek, bi̇r eylem planı oluşturulmasının sektörün sürdürülebi̇li̇rli̇ği̇ne de önemli̇ katkılar sağlayacağı kanaati̇ndeyi̇z. Ayrıca, ülkemi̇zde ve bölgemi̇zde geni̇ş üreti̇m alanlarına sahi̇p olan elmanın katma değer oluşturacak farklı kullanım alanlarının saptanması, buna yöneli̇k çalışmaların yürütülmesi̇ ve i̇yi̇ bi̇r pazar araştırmasının yapılmasının da i̇hracatı artıracak önemli̇ unsurlar arasında yer aldığını belirtmek istiyoruz. Elma üretimi noktasında bölgemize bakacak olursak Karaman’ın geni̇ş üreti̇m alanları, yeni̇ bahçeleri̇ ve yeni̇ yatırımları ile ülkemi̇zi̇n en önemli̇ elma üreti̇m merkezleri̇ arasında yer aldığını görüyoruz. Karaman’ın sahip olduğu bu potansiyel bizlere i̇lerleyen yıllarda dünya pazarlarında rekabet edebi̇lme adına da güçlü si̇nyaller vermektedir. Bi̇zler bu çerçevede Karaman’ın sahi̇p olduğu bu potansi̇yeli̇ katma değere dönüştürebi̇lme beceri̇ ve yöntemleri̇ni̇n mutlaka tartışılması, gerek ulusal gerekse de bölgesel düzeyde cesur ve yerinde adımların atılması gerekti̇ği̇ni̇ düşünüyoruz. Bu panelimizde de elma üretiminin katma değere dönüştürülmesi için farkındalık oluşturmayı amaçladık” şeklinde konuştu.

Birlik Başkanı Yıldız ise elma üreticisinin birçok sorunu olduğunu dile getirerek, “Karaman'da 3 bine yakın elma üreticisi var. Fakat bunlardan 200'e yakın üretici birliğimize kayıtlı. Birlik ve beraberlik yok. Birliğe üye olmak gibi bir zorunluluk yok. Gerçekten kaliteli ürün üretiyoruz. Teknolojiyi kullanıyoruz. Fakat ürünümüzü değerlendiremiyoruz. Fiyatlar istikrarsız. Fiyatı tüccar belirliyor. Baktığımızda diğer tarımsal ürünler için kampanyalar düzenleniyor. Elma'da hiç bir zaman böyle bir girişim olmadı bu konuda da çalışmamız ve çözüm üretmemiz gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Küden de, Dünya ve Avrupa'daki üretim ve pazarlama yöntemlerinin iyi incelenmesi gerektiğinin altını çizerek “Planlı ve programlı çalışmak lazım. Çok üretmek yetmiyor. Dünya ne tür elmayı tercih ediyor. Hangi çeşit elmanın talebi ne kadar. Talebe göre elma yetiştiriyorlar. Avrupa'da kulüp çeşitleri var. Standartlar belli. O kulübe ait elma, hangi ülkede yetiştirilirse yetişsin standartları aynı. Boyu aynı, özellikleri aynı, kasası aynı. Piyasaya o yıl o tür elmanın ne kadar üretileceğinin, fiyatının ne olacağının bilgisini bir yıl öncesinden söylüyorlar.  Yılın 12 ayı piyasaya elma sürebiliyorlar. Yazın hasat edilen elma çeşidi de var, kışın hasat edilende. Bizde yanlış hasattan zarar çok fazla. Bu da maliyeti arttırıyor. Birinci sınıf ürün, yanlış hasattan dolayı değerince satılamıyor” ifadelerini kullandı.

Panelin son bölümünde Karaman’daki elma üretiminin bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkıları arttırmak amacıyla Karaman’da “Elma Çalışma Grubu” nun oluşturulması üzerinde duruldu.

Panelde alınan kararlar ve öneriler panele katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Uzmanı Meliha Akçay tarafından raporlandı.