MEVKA, girişimci yarışmasının ikincisini düzenledi

MEVKA, girişimci yarışmasının ikincisini düzenledi

Mevlana Kalkınma Ajansı, TR 52 Konya-Karaman Bölgesi’nde teknoloji odaklı girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla Kasım ayında düzenlediği Maker Hackathon Etkinliği’nin ikincisini 14-15-16 Aralık 2018 tarihlerinde gerçekleştirdi.

Katılımın yoğun olduğu programa birinci etkinlikte olduğu gibi ikinci etkinlikte de Konya ve Karaman’dan ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri, özel sektör ve kamu çalışanları ile proje fikri olan ve bu alanda ilerlemek isteyen 65 girişimci adayı katılım sağladı.

 

 

On altı farklı proje ekibinin yarıştığı ve proje maratonu şeklinde gerçekleşen Maker Hackathon programında, üç gün boyunca katılımcıların proje geliştirme aşamalarında gerek duydukları tüm ekipmanlar ajans tarafından karşılanarak girişimci adaylarının projelerini konsantrasyon içerisinde hazırlamaları sağlandı. Akıllı sulama sistemleri, biyonik kol, akıllı çöp kovası, internet güvenlik sistemleri, görme engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırıcı sensör, fizik tedavi hastaları için mobil uygulama, geri dönüşüm, tren kazalarını önleyici sinyalizasyon sistemi, karbon monoksit gazından zehirlenmeleri önleyen cankurtaran sistemi gibi değişik alanlara yönelik on altı farklı proje dereceye girmek ve ödül kazanmak için birbiri ile yarıştı.

JÜRİ ÜYELERİ UZMANLARDAN OLUŞTU

Üç gün boyunca devam eden Maker Hackathon etkinliğinde jüri ise, Turkcell Kitle Fonlama Platformu olan Arıkovanı’nın Yöneticisi Hande Sözmen, İmza İnternet Teknolojileri Firması Kurucu Ortağı Hasan Yaşar, Myvet Tarımsal Sulama Sistemleri Şirketi Kurucusu Murat Akbulut, Konya Bilim Merkezi Eğitmeni Mehmet Tuğrul Kaya, Arandi İnovasyon Şirketi Kurucusu Erşah Akgül, Viveka Şirketi Kurucu Ortağı ve Melek Yatırımcı Mehmet Emin Okutan gibi alanında uzman isimlerden oluştu.

KARANLIĞI AYDINLATIN PROJESİ BİRİNCİ OLDU

Proje takımlarının hayata geçirmek istedikleri projeleri jüriye sunmalarının ardından jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme sonucunda birinciliği görme engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik olarak hazırlanan “Karanlığı Aydınlatın” isimli proje fikri, ikinciliği terörle mücadelede el ve kolunu kaybeden gazilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik olarak hazırlanan “Biyonik Kol” isimli proje fikri ve üçüncülüğü ise sobadan sızan gazdan meydana gelen zehirlenmelerin önlenmesine yönelik olarak geliştirilen “ Cankurtaran” isimli proje fikri elde etti. Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen proje yarışmasında 1. olan projeye 3 Arduino seti, 3 Raspberry Pi seti, Arıkovanı ve Viveka desteği, 2. olan proje 1 Arduino seti, 1 Raspberry Pi seti, Arıkovanı ve Viveka desteği, 3. olan proje ise 1 adet Arduino seti ile Arikovanı ve Viveka desteği ödül olarak verildi.

ÜLGER: YARIŞMA BİZLERİ MEMNUN ETTİ

Gerçekleştirilen proje yarışmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, “TR 52 Konya-Karaman Bölgesi’nde Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Programı kapsamında geçtiğimiz ay içerisinde ilkini düzenlediğimiz Maker Hackathon Proje Maratonumuzun ikincisini yine üç gün boyunca ajansımızda gerçekleştirdik. Proje yarışma etkinliğimize her yaş ve meslek gurubundan katılımın yoğun olması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Maraton boyunca teknoloji odaklı ve çeşitli alanlara yönelik olarak hazırlanan on altı farklı takım dereceye girebilmek ve ödül kazanabilmek için birbirleri ile tatlı bir rekabete girdi. Etkinliğimiz boyunca girişimci adaylarına proje fikri geliştirme, sunum görselleştirme ve etkili sunum teknikleri eğitimleri de verildi. Bunun yanı sıra Turkcell’in kitle fonlama platformu olan ve proje fikirlerinin pazarlamasının yapıldığı Arıkovanı’ndan uzman isimler katılımcılara projelerini bu platformda nasıl sergileyebilecekleri konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Ajans olarak, bölgemizde teknoloji odaklı proje hazırlama kültürünün yaygınlaşmasını amaçladığımız proje yarışmamızda dereye giren takımlara çeşitli ödüller vererek proje fikri olan girişimcileri bu tür faaliyetlere teşvik etmeye çalıştık. Ayrıca proje maratonumuza katılan tüm projeler Ocak Ayı’nda yine ajansımız tarafından düzenlenecek Maker Faire ve Demo Day etkinliği ile yatırımcılarla buluşturulmasını hedefliyoruz. Programa katılarak bölgemizin proje üretme kültürüne katkı sağlayan tüm girişimcilerimize, mentörlerimize, jüri üyelerimize ve programda emeği geçen herkese ajansımız adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

mevka,-girisimci-yarismasinin--(2).jpg