Metropolis'e Grifonlu Soylu Koltuğu

Metropolis'e Grifonlu Soylu Koltuğu

İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Metropolis kazı alanında 1995 yılında bulunan dönemin yöneticilerine ait "Grifonlu Soylu Koltuğunun" replikası 2 bin yıl önceki yerine yerleştirildi - Metropolis Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek:- "Umarım bu ye

İZMİR (AA) - İki bin 500 yıl önceye tarihlenen İzmir'in Torbalı ilçesindeki Metropolis'te 1995 yılında bulunan, dönemin yöneticilerine ait "Grifonlu Soylu Koltuğunun" replikası, özgün yerine konuldu.

Sabancı Vakfı'nın desteğiyle gerçekleştirilen Metropolis'teki kazı çalışmalarında bulunduktan sonra İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Grifonlu Soylu Koltuğu, orijinal eserden alınan kalıpla aslına uygun olarak yeniden yontuldu.

Heykeltıraş Sinan İlhan tarafından mermerden yapılan ve 6 ayda tamamlanan 800 kilogramlık replika, kaldıraçla yerine yerleştirildi.

Kartal başı, pençesi, kanatları ve panter gövdesinden oluşan mitolojik "grifon" simgesinin yer aldığı koltuk, Metropolis Antik Kenti'nin tiyatrosunda ziyaretçilerini ağırlayacak.

- "Bulduğumuz koltuk sıra dışı özelliklere sahipti"

Metropolis Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, törende yaptığı konuşmada, Grifonlu Soylu Koltuğu'nun tarihi alanın ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmasında önemli rolü olduğunu belirtti.

Antik kentin 2 kattan oluştuğunu ve bölgenin çalışmadan önce bir tarım alanı görüntüsünde olduğunu söyleyen Aybek, şu bilgileri verdi:

"1995 yılında koltuk bulunduğunda biz de çok şaşırdık. Bildiğimiz koltuklar gibi değildi. Sıra dışı özelliklere sahipti. Daha çok bir heykeltıraşın elinden çıkmış gibiydi. Topraklar temizlendikten sonra çok nadir eserlerden biriyle karşı karşıya olduğumuzu anladık. Müzeye naklettik. Ziyaretçilerimiz hep özgün eseri görmek istediklerini söyleyince Sabancı Vakfı'na başvurduk ve kendi dönemimizin sanat eserini oluşturup yerleştirmek istedik. Umarım bu yerine koyduğumuz koltuk da en az 2 bin yıl koyduğumuz yerde durur."

- "Kadının yüceltildiği topraklar..."

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise kültür ve sanata destek vermekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Safkan, "Kadının yüceltildiği topraklar bizim için ayrı bir öneme sahip. Burası tarihe ışık tutuyor. 2 bin 500 yıllık geçmişe uzanıyor. Bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz." dedi.

Safkan, antik kentte bu güne kadar 11 binin üzerinde eser bulunduğunu aktararak, "Metropolis'in simgesi haline gelen Grifonlu Soylu Koltuğu çok nadir bulunuyor ve diğer buluntulardan ayrılıyor. 2 bin yıl önceki teknikle reprodüksiyon bir koltuğunu yerine yerleştiriyoruz." diye konuştu.

Heykeltıraş Sinan İlhan da dönemin yontma tekniği hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından üzerindeki örtü açılan koltuk, tiyatrodaki özgün yerine yerleştirildi. Daha sonra açılışa katılanlar koltukta fotoğraf çektirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :