Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, 1 Temmuz'da başlıyor

Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, 1 Temmuz'da başlıyor

İSTANBUL (AA) - Sabancı Vakfı, Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER) ve Torbalı Belediyesi desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Celal Bayar Üniversitesi işbirliğiyle 24 yıldır sürdürülen...

İSTANBUL (AA) - Sabancı Vakfı, Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER) ve Torbalı Belediyesi desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Celal Bayar Üniversitesi işbirliğiyle 24 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti'ndeki 2014 yılı kazı çalışmaları, 1 Temmuz'da başlayacak. 

Sabancı Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yılki kazı çalışmalarının yeni buluntu ve eserlerle iki bin yıl öncesinin toplumsal yaşamına yönelik ipuçları vermeye devam etmesi bekleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, şu bilgileri verdi:

"6 yıl önce başladığımız Aşağı Hamam (Palaestra) yapısındaki kazı çalışmalarımızı bu yıl tamamlamayı ve hamamı eksiksiz olarak ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte bu yıl tamamlanan 'Metropolis Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Gezi Güzargahı Projesi' kapsamında, kente gelecek yerli ve yabancı ziyaretçilere daha keyifli koşullarda tanıtım yapabilmek amacıyla restorasyon projelerine ağırlık vereceğiz."

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise Metropolis gibi önemli bir tarihsel değerin gün ışığına çıkarılmasına 10 yılı aşkın süredir destek vermekten mutluluk duyduklarını belirterek, "Geçen bu on yıllık süreçte Metropolis, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da çok tanınan ve talep gören bir antik kent haline geldi. Bundan dolayı çok mutluyuz. Metropolis’in ülke turizmine katkısı hepimizi gururlandırıyor" ifadelerini kullandı.

- Metropolis

Metropolis Antik Kenti, 1990'dan bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılıyor. Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasındaki bir tepede bulunan Metropolis'in tarihi, kentin yakınlarındaki Geç Neolitik Çağ'daki ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Hellenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor.

Kazılar sonunda Antik Tiyatro, Peristyl Evler, Stoa (Sütunlu Galeri), Bouleuterion (Meclis Binası), biri büyük diğeri küçük iki Roma Hamamı, Gymnasion (Spor Salonu), Devlet Agorası, Dükkanlar, Genel Tuvalet, Sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekanlar bulundu.

Bu mekanların kazı çalışmaları sırasında seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler, pithos (depolama küpü) ve birçok Hellenistik Dönem seramikleri ile maden eserlerden oluşan 10 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda elde edilen eserler, İzmir Tarih ve Sanat, İzmir Arkeoloji ve Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı