Metin: Ceren’in katili akademinin ürettiği kast sistemidir!

Metin: Ceren’in katili akademinin ürettiği kast sistemidir!

Şenol Metin, yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz hafta araştırma görevlisinin Ceren Damar’ın öğrencisi tarafından öldürülmesiyle ilgili olarak, “Ceren’in katili akademinin ürettiği kast sistemidir” dedi.

 

Eğitim Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz hafta araştırma görevlisinin Ceren Damar’ın öğrencisi tarafından öldürülmesiyle ilgili olarak, “Ceren’in katili akademinin ürettiği kast sistemidir” dedi.

Geçtiğimiz hafta Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel, sınav gözetmenliği yaptığı esnada, öğrencinin kopya çektiğini görüp yakalamıştı. Olaydan sonra öğrenci, Damar’ı silahla vurarak hayatına son verdi. Eğitim Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, olayla ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ceren Damar’a Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Metin, “Yaşanan bu canice olayda caninin kaynaklanan kişisel özellikleri yanında  akademinin  ürettiği kast sistemi de etkendir. Araştırma görevlilerini itibarsızlaştıran, ötekileştiren bakış bu elim olayın yaşanmasının nedenidir. 2547 Sayılı Kanunun Yükseköğretimde  ürettiği kast sisteminin en altında üniversite idari personeli ile araştırma görevlileri bulunmaktadır.  Üniversitelerde şiddetin idari personel ile araştırma görevlilerine yönelmesinin sebebi budur. Ceren Kardeşimizin yaşadığı tartışma elim bir şekilde canice sonuçlandı. Ancak,  benzer olayları bütün araştırma görevlilerimiz, üniversite idari personelimiz, güvenlik personelimiz an be an yaşamaktadır. Bu elim olay da sınav görevi sırasında yaşandı. Bu tip sınav görevlendirmeleri ile ilgili olarak 24.10.2017 tarihli Selçuk Üniversitemize yazdığımız yazıda; 'Bu görevlendirmeler genellikle hafta sonu gerçekleştirilmektedir. Özelikle Tezsiz Yüksek Lisans Programlarında öğrencilerin Tezsiz Yüksek Lisans Programlarına ve sınav gözetmeni olarak görevlendirilen araştırma görevlilerine bakışı, sınavın uygulanması aşamasında sorunlara, istenmeyen tartışmalara neden olmaktadır. Ayrıca sınavı uygulayan araştırma görevlisine sınav ücreti de ödenmemektedir.' ifade etmiştik.  Üniversitelerimiz idari personeli ile akademik personeli ile bir bütün olduğu gerçeğinden hareketle akademik personel ile idari personel arasında yemekhane, otopark, hastane hizmetleri, promosyon, gibi alanlarda ayrım yapan Eski Türkiye kalıntısı uygulamalardan kaçınmak gerekir. Sendika olarak Hem Selçuk Üniversitemizde hem de Necmettin Erbakan Üniversitemizde bu ayrımcılığın yapılmayacağına dair en üst seviyede Kurum İdari Kurulunda imza altına aldık. Bizim üniversitelerimizde yaşanmayacağını ümid ediyorum” dedi.