"Metalik Fikirler 3. Ar-Ge Proje Pazarı" yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

"Metalik Fikirler 3. Ar-Ge Proje Pazarı" yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

İDDMİB Başkanı Mertöz: "Türkiye'nin sanayi toplumundan bilgi toplumuna dönüşmesi gerekiyor"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin (İDDMİB) düzenlediği "Metalik Fikirler 3. Ar-Ge Proje Pazarı" yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.

Ödül töreninde konuşan İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, Türkiye'nin sanayi toplumuna dönüştüğünü ancak sanayi toplumundan da bilgi toplumuna dönüşmesi gerektiğini belirtti.

Mertöz, fikirlerin önemsendiği bir ekosisteme ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Biz de İDDMİB olarak Metalik Fikirler Ar-Ge proje pazarı ile bu ekosistemin oluşabilmesi için üzerimize düşen payı gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.  Önümüzdeki dönemde de bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapmaya söz veriyoruz" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Tahsin Öztiryakiler, ülke olarak birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğini belirterek, "Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen sanayici ve ihracatçılar olarak ülkemizin refahının artması için var gücümüzle çalışıyoruz. Her şeye rağmen ihracatımızın artması için tüm ihracatçılar olarak  dünyayı karış karış geziyor, üretiyor ve ihracat yapıyoruz" diye konuştu.

2023 hedeflerine ulaşmada zorluklar yaşandığını ve yeni bazı tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Öztiryaki, şunları kaydetti:

"Bugün ülkemizin her tarafı her türlü ithal malı ile doludur. Hediyelik eşyadan tutun da elektronik cihazlara, mutfak eşyalarından arabalara kadar her türlü malı ülkemizde bulmak mümkün. Kötü bir şey mi? Aslında değil ancak ithal ettiğimiz hemen hemen her türlü malı fason olarak biz burada üretiyoruz. Yabancılar bizim ürettiğimiz malın üzerine markasını basıyor ve bize kat kat pahalıya satıyor. İşte burada bir problem var. İnsanlarımızın kafasındaki 'yabancı malı kalitelidir' imajını yıkmalıyız. İthal edilen ve satılan malların hemen hemen tamamı aynı kalitede ülkemizde üretiliyor. Yerli malı kullanmaktan utanmamalıyız. Bu yolla başkalarının fasoncusu olarak ekmeklerine yağ sürmeyelim. Hükümetimizin bu konuda da bir algı çalışması yapmasında fayda olduğunu düşünüyorum."

Sıradan bir üretimle dünyada hatta Türkiye'de yer edinmenin  mümkün olmadığını ifade eden Öztiryaki, Ar-Ge inovasyon ve tasarımın bu anlamda çok önemli olduğunu kaydetti.

-"Türkiye 2023 hedeflerine yeni bir hedef ekledi"

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de geçen yıl demir ve demir dışı metaller sektörünün yaklaşık 7 milyar dolar, bu yılın ilk 8 ayında da 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. 

Bir toplumda teknoloji, yenilikçilik, tasarım gibi anlayışların yerleşmesinin sadece bir sektörün gayretiyle olmayacağını bildiren Şenel, bu anlayışların toplumdaki bütün ekonomik kesimlerde olmasıyla harekete geçirilebileceğini ifade etti.

Şenel, bu yarışmanın teknoloji ve yenilikçilik anlayışının, biraz daha harekete geçirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ihracattaki başarısında pek çok soruna çözüm bulduğunu dile getiren Şenel, ancak yüksek teknoloji ihracatındaki kısıtlılığın çözüm bulunamayan alanlar arasında olduğunu işaret etti.

Şenel, "Türkiye 2023 hedeflerine yeni bir hedef ekledi o da Türkiye'nin ihracatı içerisindeki payının yüzde 15'e yükseltilmesidir" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise Türkiye'nin  düşünen ve düşünmekten heyecan duyan insanlarıyla birlikte olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi. Bahçıvan, "Yarınların Türkiyesinin yüksek teknolojinin ihracatını gerçekleştirenlerle oluşacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yarışmada Öğrenci Kategorisi'nde Nur Sağlam, "Teknolet" projesiyle 3'üncü, Mehmet Koru, İsa Yıldırım, Muhammed Ali Akpınar "Antibakteriyel Madeni Para" ödülüyle 2'nci, Mehmet Eraslan, Hüseyin Sancar, Tevfik Burak Konyalı ve Ozan Akdoğan ise "Vartm Tezgahı ve Karbonfiber Protez Bacak İmalatı" projesiyle 1'inci oldu.

Profesyonel Kategorisi'nde ise Cüneyt Bayrak "Hijyenik Antimikrobiyal Alüminyum Esnek Havalandırma Borusu Geliştirilmesi" projesiyle 3'üncü, Kemal Beyhan Ergüder "İmmobilizerli Şifreli Kapı Kilidi ve Çipli Anahtar" projesiyle 2'nci, Ebubekir Koç ve Hasan Al-Jabbouli ise "Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi" projesiyle 1'inci oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı