Metal işçilerinin grevinin ertelemesi

Metal işçilerinin grevinin ertelemesi

Birleşik Metal-İş: "Biz arabulucu değil, hakkımızı istiyoruz. Alıncaya kadar üretimden gelen gücümüz de dahil meşru mücadele yöntemleri kullanmaya devam edeceğiz"

İSTANBUL (AA) - Birleşik Metal İşçileri Sendikasından (Birleşik Metal-İş) yapılan açıklama, "Biz arabulucu değil, hakkımızı istiyoruz. Alıncaya kadar üretimden gelen gücümüz de dahil meşru mücadele yöntemleri kullanmaya devam edeceğiz" denildi.

Sendikadan yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla on binlerce metal işçisinin grev yolu ile hak arayışının "ortadan kalktığı" savunularak, karar Danıştay tarafından iptal edilmedikçe yeniden greve başlanamayacağı belirtildi.

Açıklamada, "Birleşik Metal-İş Sendikası ve üyeleri grev kararı aldığı zaman bir şeyin altını kalın çizgilerle çizmişlerdir; Bedeli ne olursa olsun onu ödemeye hazırız. 28 Nisan tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 'taraflar anlaşarak YHK'ı özel kalem belirlesinler' teklifi sendikamız tarafından 'Arabulucu istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz' diye yanıtlandığından şimdi bunu, grevin kaldırılması kararıyla gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar" ifadelerine yer verildi.

Her tür olasılık düşünülerek grev kararı alındığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakanlar Kurulu kararının yasal sonucu 60 gün boyunca arabuluculuk kurumu devreye girecektir. Açık ve net söylüyoruz; Grev hakkını gasbeden bir hükümetin belirleyeceği hiçbir arabulucuyla ve işçilerin hak mücadelesine saygı göstermeyi öğrenemeyen sermaye örgütleriyle bu süreçte aynı masada oturmayacağız. Grevin durdurulması kararının işçilerin mücadelesini engelleyerek iş yerine barış getireceğini sananlar yanılıyorlar. Aksine bu karar mücadele azmimizi bilemiştir. Bir kez daha söylüyoruz; Biz arabulucu değil hakkımızı istiyoruz. Alıncaya kadar üretimden gelen gücümüz de dahil meşru mücadele yöntemleri kullanmaya devam edeceğiz. Bu karar bizi rahatsız ettiği gibi bu kararla rahatlamayı umanları da rahatsız edecek. Üstelik misliyle. Sadece iş yerlerinde değil, sokaklarda da."

Açıklamada kararın sorumluluğunun iktidara ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS)ait olduğu savunuldu.

Bakanlar Kurulu, Birleşik Metal-İşçileri Sendikası tarafından 38 iş yerinde uygulanmakta olan grevi, "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelemişti.

Birleşik Metal İş'in, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasıyla (MESS) toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattığı grevin ertelenmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı