“Mesnevi, Kur'an-I Kerim’e aynadır”

“Mesnevi, Kur'an-I Kerim’e aynadır”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, “Mevlana, insan sevgisi ve beşeri ilişkilerin olgunlaşması” konulu sohbetinde, Mesnevi’nin Kur’an-ı Kerim’e ayna olduğunu söyledi.

 

 

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen, Hz. Mevlana’nın 744’üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma etkinlikleri kapsamında “Türbe Önü Buluşmaları” programına konuk olan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, “Mevlana, insan sevgisi ve beşeri ilişkilerin olgunlaşması” konulu sohbetinde, Mesnevi’nin Kur’an-ı Kerim’e ayna olduğunu söyledi.

Çadır sohbetleri, Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Konservatuar öğrencilerinin Türk Tasavvuf Musikisinden eserler sergiledikleri müzik dinletiyle başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda konuşan Kuşpınar, batı dünyasının Mevlana’nın mesajlarına önem verdiğinin altını çizerek, Mesnevinin Amerika’da en çok satan kitaplar arasında yer aldığını söyledi. Hintli din alimi Abdullah Dihlevi’nin, “Benim başucumda her zaman bulundurduğum üç kitap var. Kur'an-ı Kerim, Sahih-i Buhari ve Mesnevi’dir” sözünü hatırlatan Kuşpınar, bir İtalyan düşünürün sözünü örnek vererek, “İtalyan düşünür diyor ki, eğer bugün dünya Mevlana’nın mesajlarını tekrar okuyup anlasa, önem verse dünyadaki mücadeleler, çarpışmalar, savaşlar asgariye indirilebilir.” dedi. Kuşpınar, Hintli lider Gandi’nin ise kendi toplumunun bağımsızlık mücadelesinde Mevlana’nın Mesnevi’sinden ‘Ben birleştirmek için geldim. Ayrıştırmak, parçalamak için değil’ şeklindeki beyitini de sürekli okuduğunu söyledi.

“MEVLANA’NIN BÜNYESİNDE ÜÇ TÜRLÜ KARDEŞLİK VAR”

Hz. Mevlana’nın “Ben, bir ayağı İslam ilkelerinde, ahlakında, dini alanında olan kendi tabiriyle şeriatın ilkelerinde olan, diğer ayağıyla da 72 milleti dolaşan pergel gibiyim” sözünü hatırlatan Kuşpınar konuşmasını şöyle sürdürdü; “Mevlana burada şu demek istiyor. Bir ayağım kendi dinimde, kendi değerlerimde, kendi özümde, öbür ayağımla 72 milleti dolaşan bir insan gibiyim der. Mevlana’nın bünyesinde üç türlü kardeşlik vardır. Birincisi din kardeşliği, ikincisi kültür ve coğrafya kardeşliği, üçüncü ise Hz. Adem ve Havva vasıtasıyla, bizler beşerde kardeşiz, çünkü hepimizin aslı birdir.” dedi.

“MESNEVİ, KURAN’IN AYNASIDIR”

Mesnevi’nin Kur'an-ı Kerim’in özü, adeta bir özeti ve manevi mesajı olduğunun altını çizen Kuşpınar, “Velilerin görevi insanları Allah’a çağırmaktır. Bunun için Mevlana ‘Ben Kuran’ın kölesiyim’ diyor. Veliler peygamberlerin varisleridir. Peygamberlerin ışığıdır. Dolayısıyla her verdiği mesaj bizim için önemlidir. Kur'an-ı Kerim, Mevlana için bir rehberdir, Mesnevi ise Kur'an-ı Kerim’e bir aynadır. Ben öyle görüyorum. Nasıl ki Kuran’ın anlaşılmasında peygamber efendimizin sözü bir kalıpsa, onun inceliklerinin anlaşılmasında Mevlana gibi şahsiyetlerin eserleri de adeta rafine edilmiş, yani ahlakın en inceliklerini ortaya koymuş bir mesajdır.” şeklinde konuştu.

“ASIL EDEP, EDEPSİZİN EDEPSİZLİĞİNE TAHAMMÜL ETMEKTİR”

Hz. Mevlana’nın Edep üzerine mesajlarına da değinen Kuşpınar, “Hz. Mevlana, Kur'an-ı Kerim’in her harfi için, insana edep öğretmek için gelmiştir demekte. Edep üzerine Mesnevide o kadar beyit var ki hayran olmamak elde değil. Edep demek herkese hakkını, kıymetini vermektir. Mevlana diyor ki, ‘Edep her Müslüman’ın istediği şeydir ama asıl edep, edepsizin edepsizliğine tahammül etmektir.’ Karşımızdaki insanı affedebilmek, insanı insan olarak görebilmek, başkasının ayıbını görmeden önce kendi ayıbını görmektir. Mevlana’ya sormuşlar, ‘Bu edebin alt seviyesi, üst seviyesi var mı?’ diye, Mevlana diyor ki, ‘Edebin en alt seviyesi kimseyi incitmemektir. Kimsenin gönlünü kırmamaktır. Üst seviyesi ise seni inciteni affetmektir.” dedi.

“DÜŞÜNCEN, GÖNLÜN ODUN İSE SOBAYA ODUNSUN”

Hz. Mevlana’nın, beşeri ilişkilerde muhabbetin önemine değinen mesajlarına da atıfta bulunan Kuşpınar, “İnsanın kıymeti düşüncesiyle ölçülür. Düşüncenin merkezi bizde kalptir. Aklın, hissiyatın merkezi kalptir, kalp bilginin kaynağı ve merkezidir. Dolayısıyla her şey kalp merkezli olur. Mevlana şöyle söyler ‘Ey insan sen sanma ki kemikten, etten ve kandan ibaretsin, sen o değilsin sen düşünceden ibaretsin, gönülden ibaretsin, senin şayet düşüncen, senin gönlün gül ise sen bir gül bahçesisin. Ama düşüncen ve gönlün odun ise, sobaya odunsun yakacaksın’ diyor. İşte muhabbet burada başlıyor. Peygamber Efendimiz (SAV) Hadis-i Şeriflerinde kalbi işaret ederek, ‘Haramlar belli helaller belli, insanoğlunda öğle bir parça var ki bu parça temiz olursa bütün vücut temiz olur’ Mesnevi’de asıl önemli olan ruhu, gönlü güzelleştirmektir. Gönlü adeta Allah’ın yüce güzelliğine bir ayna gibi yapmaktır. Onu yaptıktan sonra beşeri ilişkiler çok güzel olgunlaşacaktır.” diye konuştu.

Hz. Mevlana’yı anma etkinliklerinin bu yılki ana teması olan kardeşlik mesajıyla sözlerini tamamlayan Kuşpınar, Mevlana’nın ‘Bizim yolumuz aş yoludur. Çünkü kuran muhabbetullahtandır. Allah sevgisindendir. Beni yola çağıran peygamberim aşk peygamberidir ve tarikatım aşk tarikatıdır.’sözünü hatırlatarak, “Mevlana’nın yolundan gittiğimiz takdirde, inşallah beşeri ilişkilerimizde İslam ahlakının en incelikleriyle süslenecek. İnşallah hoşgörüsü müsemması bol bir insan olma özelliğine ulaşabiliriz” dedi.Haber Merkezi