Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu

Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem:- "Turizmin içindeki en önemli alan gastronomi. 60 bin öğrencimiz var bu alanda. İnşallah iyi yetiştirildiği takdirde, hem ülkemizde hem çevremizdeki coğrafyada, dünyanın her yerinde, dil eğitimlerini de güzel verdiğimi

İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, turizmin içindeki en önemli alanın gastronomi olduğunu belirterek, "60 bin öğrencimiz var bu alanda. İnşallah iyi yetiştirildiği takdirde, hem ülkemizde hem çevremizdeki coğrafyada, dünyanın her yerinde, dil eğitimlerini de güzel verdiğimiz takdirde, başarılı olacaklarına inanıyorum." dedi.

İstanbul'daki turizm meslek liselerinde okuyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından Güneşli’deki Gastronometro'da "Turizm Meslek Liseleri Arası Aşçılık Yarışması"nda turizm-otelcilik sektörüyle bir araya geldi. Profesyonel bir mutfakta, profesyonel koçlar ile hazırlanarak yarışan öğrenciler, meslek hayatlarına da ilk adımı attı.

Erdem, programın açılış törenindeki konuşmasında, eğitimin, çağa uygun olarak sürekli değişen ve gelişen, birikim ve tecrübeler ışığında yenilenen bir süreç olduğunu dile getirerek, eğitimin temel hedefini, "bilgi toplumunun gerektirdiği becerilerle donatılmış, insanlığın evrensel değerlerini içselleştirmiş bireyler yetiştirmek" şeklinde açıkladı.

Bakanlığın önceliğinin herkesin eğitim ve öğretime eşit şartlar altında erişmesi, çağın gerektirdiği beceri, tutum ve davranışları kazanması, girişimci, yenilikçi, iletişim ve öğrenmeye açık, sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetiştirilmesi olduğuna değinen Erdem, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar neticesinde temel altyapı ve erişim sorunlarını, büyük ölçüde çözdük. Herkes için eğitimde fırsat eşitliğini, daimi hedefimiz olarak gördük. Bu hedefe ulaşma doğrultusunda eğitime erişimi ve eğitimde kaliteyi artıracak kurumsal yapıyı tesis etmeye, yönetim ve organizasyonu iyileştirmeye gayret ediyoruz." diye konuştu.

Erdem, mesleki ve teknik eğitimin dışa açılma ve uluslararası rekabet gücünü artırma çabası içinde olan Türkiye ekonomisi için nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması bakımından hayati önem taşıdığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Mesleki ve teknik öğretim öğrencilerimize ortak bir genel kültür vererek, yüksek öğretime, mesleğe, hayat ve iş alanlarına hazırlıyoruz. Son 15 yılda, hem mesleki eğitimde okullaşma oranlarının artırılması hem de mesleki eğitimin niteliğinin yükseltilmesi konularında çok önemli adımlar attık. 2002-2003'te yüzde 37 olan mesleki eğitim oranı, şu anda yüzde 54'leri buldu. Hükümetimizin, Bakanlığımızın, genel Müdürlüğümüzün verdiği hedef yüzde 60. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı olarak sektör odaklı yeni nesil teknik eğitim modelini hayata geçirdik. 2017-2018 öğretim yılında mesleki ve teknik eğitim alanında birçok yeniliği uygulamaya koyduk. Turizmin içindeki en önemli alan gastronomi. 60 bin öğrencimiz var bu alanda. İnşallah iyi yetiştirildiği takdirde, hem ülkemizde hem çevremizdeki coğrafyada, dünyanın her yerinde, dil eğitimlerini de güzel verdiğimiz takdirde, başarılı olacaklarına inanıyorum."

- "Tematik meslek lisesi mezunları açıkta değil"

İstanbul Valisi Vasip Şahin de Türk mutfağının dünyada önde gelen mutfaklar arasında yer aldığına değinerek, "Sektörden bir ricam var. Büyük otellerde, lüks restoranlarda yemeklerimizi modifiye ediyorlar. Bir yemeğin birçok çeşit sunumu var. Bu, bir taraftan olmalı, buna saygı duyuyorum. Mutlaka aslını da bir taraftan muhafaza edelim. Aslını unutturacak kadar modifiye edersek, övüneceğimiz, savunacağımız mutfağımız bir müddet sonra elimizden çıkar. Yarışmalarda ve uygulamalarda mutfağımızın ana eksenini kaydırtmayalım." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki eğitimde tematik liseler uygulaması başlattığını hatırlatan Şahin, "İstanbul'da gözlemlerimiz, tematik meslek liselerinde okuyan ve mezun olan hiçbir öğrenci açıkta değil. Hem de işin daha yüksek eğitimini yapmış kişilerden bile daha iyi şartlarda ve iyi imkanlarda işe başladıkları da oluyor." dedi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ise İstanbul'un mutfak alanındaki kültürel birikiminin, dünyanın pek çok şehriyle mukayese edilemeyecek kadar zengin olduğunu belirterek, "İstanbul'un tarihini hiçbir şehirle mukayese etmek mümkün değil. Bize düşen en önemli görev, İstanbul'un tarih içinde oluşan birikimini günümüze yansıtmak ve bu renkliliği artırmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Liseler bizim için insan kaynakları deposu olmaya başlıyor"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da öğrencileri motive etmek ve onlara mesleği sevdirmek için etkinliği düzenlediklerini ifade ederek, öğrencilerin burs kazanabileceğini, kendilerine staj imkanı yaratabileceğini ve kadrolu olarak işe başlayabileceğini söyledi.

Yarışmayı İstanbul'da düzenlediklerini dile getiren Bayındır, "Önmüzdeki sene Türkiye'ye yaymaya ve diğer branşları da bunun içine katmaya çalışacağız." dedi.

Bayındır, geçen yılki istatistiklere göre İspanya'ya 87 milyar avro turizm geliri girdiğini ve bunun 10 milyar avrosunu gastronominin oluşturduğunu aktardı.

Sektörün eğitilmiş personel sıkıntısı çektiğine işaret eden Bayındır, "Liseler bizim için insan kaynakları deposu olmaya başlıyor. Biz de bundan istifade etmek istiyor ve işletmelerimizde değerlendirmeyi bekliyoruz." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :