Mescid-i Aksa'ya destek gösterileri

Mescid-i Aksa'ya destek gösterileri

Mısır ve Ürdün'de Mescid-i Aksa'ya destek amacıyla gösteriler düzenlendi

KAHİRE (AA) - Mısır'ın pek çok kenti ve Ürdün'de Mescid-i Aksa'ya destek amacıyla gösteriler düzenlendi.

Mısır'da darbeyi ret ve meşruiyete destek için Ulusal İttifak'ın "Yaramız bir, Lebbeyk Ya Aksa" sloganıyla düzenlediği gösteriye pek çok kentten katılım oldu.

İskenderiye'de cuma namazı çıkışı göstericiler, Aksa'ya destek veren ve İsrail'in ihlallerini kınayan pankartlar açtı. Aksa'ya destek için Dekahliye'de toplanan kalabalık, Mısır hapishanelerindeki tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Süveyş'te Aksa'ya destek için sabah saatlerinde düzenlenen gösterilere ise güvenlik güçleri müdahale etti. Görgü tanıkları güvenlik güçlerinin 2 göstericiyi gözaltına aldığını ifade etti.

Ürdün'de de İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimciler tarafından geçen hafta uygulanan şiddete tepki göstermek amacıyla "Öfke Cuması, Aksa ve Murabıtlarla Dayanışma" adı altında başkent Amman'da düzenlenen yürüyüşe, parti, sendika ve halktan çok sayıda kişi katıldı. 

Yaklaşık 40 dereceyi bulan hava sıcaklığına aldırış etmeden gösteriye katılanlar, "Kanımız canımız sana feda olsun ey Aksa", Ürdün'de Siyonist elçiliğe hayır", "Aksa özgürlüğüne kavuşacak" şeklinde slogan attı. 

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ebu es-Sekker, yürüyüşün ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ürdün halkı güne, Nablus'ta bir bebeğin yakılması haberiyle uyandı. Buraya da Siyonist oluşuma duyduğu öfkeyle geldi" dedi. 

Sekker, 1994 yılında Ürdün ve İsrail arasında imzalanan anlaşmayı hatırlatarak, "Biz, Siyonistlerle yapılan barış anlaşmasının iptal edilmesini istiyoruz. Ayrıca, İsrail Büyükelçisinin de sınır dışı edilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yahudi yerleşimciler, 26 Temmuz'da Süleyman Mabedi'nin yıkılışının anıldığı "Tişa BeAv" adı verilen matem günü dolayısıyla sabah saatlerinde İsrail polisi korumasında Aksa avlusuna girmişti. İsrail polisinin, tepki gösteren Filistinlilere müdahalesi sırasında çıkan olaylarda 17 Filistinli ile 4 polis yaralanmış, onlarca kişi atılan göz yaşartıcı gazdan etkilenmişti. Olaylar sırasında bazı Filistinliler de gözaltına alınmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı