Mersin'deki "paralel yapı" operasyonu

Mersin'deki "paralel yapı" operasyonu

Avukat Murat Altındere, müvekkili AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mert Hazar ve kendi adına, "adli kontrol şartıyla" serbest bırakılan 18 emniyet mensubundan 5'i için karara itiraz etti

MERSİN (AA) - Yasa dışı dinlemelerle ilgili Mersin Emniyet Müdürlüğü'ndeki "paralel yapı" iddialarına yönelik soruşturma kapsamında, avukat Murat Altındere, müvekkili AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mert Hazar ve kendi adına, "adli kontrol şartıyla" serbest bırakılan 18 emniyet mensubundan 5'i için karara itiraz etti.

Altındere, yazılı açıklamasında, müvekkili Hazar ve kendi adına Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu dilekçede, eski istihbarat şube müdürlerinden Ali Çengelci ve Ali İhsan Kaya ile polis memurları İlyas Avcı, Gökhan Kotan ve Koray Gün'ün, mahkemece "adli kontrol şartıyla" serbest bırakılması kararına itiraz ederek, tutuklanmaları talebinde bulunduğunu bildirdi.

Şüphelilerin, yasal koşullar oluştuğu için mahkemeye sevk edildiği halde hukuka aykırı şekilde serbest bırakıldığını ileri süren Altındere, şunları kaydetti:

"Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ilgili dosyasında bulunan ve şüpheliler tarafından yasaya aykırı yapılan dinleme kayıtlarından anlaşılacağı üzere, şüpheliler tarafından yasa dışı iletişim dinlenmesi suçunun işlendiği konusunda kuvvetli ve somut deliller bulunduğu sabittir. Ayrıca şüpheliler, bu hukuka aykırı eylemlerini örgüt kapsamında gerçekleştirmiş olup, CMK 100/3. maddenin 9. fıkrasındaki hüküm de dosya kapmasında gerçekleşmiştir. Dolayısıyla somut olayda hem yasaya aykırı iletişimin dinlenmesi suçunun işlendiğine dair kuvvetli deliller bulunmasına hem de bu suçun tutuklama nedenlerinden biri olan suç işlemek amacıyla örgüt kurma eylemiyle gerçekleştirildiğinin de sabit olmasına rağmen, hakimlikçe şüpheliler hakkında serbest bırakma kararı verilmesi, yasaya aykırıdır. Bu kadar önemli, infial yaratan ve ülke gündemini meşgul eden, validen emniyet müdürüne, başsavcıdan iş adamına birçok kişiyi yasa dışı dinleyen bu paralel suç örgütünün mensuplarının serbest kalması, hukuken ve vicdanen kabul edilebilir değildir. Bu kişilerin tutuksuz yargılanması, delilleri karartma ihtimalini de güçlendirmektedir. Mersin 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararının kaldırılarak, şüphelilerin tutuklanmasına karar verilmesini talep ederiz." 

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca yasa dışı dinlemelere karşı yürütülen soruşturma kapsamında 27 kişi hakkında yakalama kararı verilmiş, gözaltına alınanlardan 9'u emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmış, 18 şüpheli de mahkemece "adli kontrol şartıyla" serbest bırakılmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı