Mersin'de çoban ve koyunların karla imtihanı

Mersin'de çoban ve koyunların karla imtihanı

Erdemli ilçesinin Toroslar'a yakın bölümünde bulunan Kavaklar mevkisinde koyunlarını otlatan çobanlar kar yağışı nedeniyle kısa süre mahsur kaldı, 15 koyun telef oldu

MERSİN (AA) - Toroslar'da etkili olan kar yağışı nedeniyle Mersin'in Erdemli ilçesine 45 kilometre mesafedeki Kavaklar mevkisinde koyunlarını otlatan çobanlar zor anlar yaşadı, 15 koyun telef oldu.

Her yıl nisandan aralığa kadar ilçeye bağlı Hacıalan Mahallesi Kavaklar mevkisinde küçükbaş hayvanlarını otlatan çobanlar, aniden bastıran kara teslim oldu. Karın yoğun olduğu yerlerde mahsur kalan çobanlar, donmamak için yardım çağrısında bulundu.

Genellikle Yörüklerin konakladığı mevkide bulunan çobanlar, karın kapladığı yollardan inemeyince bir süre mahsur kaldı.

İhbar üzerine olay yerine hareket eden Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri kepçe ve arazözlerle karlı yolların açılması için çalışma yaptı, AKUT Mersin ekipleri de çobanlara ulaşmak için harekete geçti.

Karla kaplı yolları kimi zaman yaya kimi zaman da araçlarla aşan ekipler, ulaştıkları 7 çobana yanlarında getirdikleri bisküvi ve şekerli içecekleri ikram ederek direnç kazanmalarını sağladı. 

Kurtarılan çobanlar daha sonra 500'e yakın koyunla açılan yoldan dönüşe geçti. Bu sırada çobanlardan bir kısmının, kuzu ve oğlaklarını üşümesin diye araçların içine koyarak korumaya çalıştığı gözlendi. 

Kurtarılan çobanlardan Yakup Çılgınözü, yaptığı açıklamada, 2 gün boyunca battaniyeye sarılarak ısınmaya çalıştıklarını söyledi.

Koyunlarını ise donmamaları için kaya diplerine yerleştirdiğini kaydeden Çılgınözü, "Kar yağınca gittiğimiz yollardan geri dönemedik. Hemen AKUT'u arayıp bizi kurtarmaları için yardım istedim. Sabah kalktığımızda hava düzelmişti. Biz de kendi imkanlarımızla sürümüzle beraber dağdan inmeye çalıştık. Gece çok soğuk oldu.  Benimle birlikte 3 arkadaşım daha vardı. Gece onlarla nöbetleşe uyuduk. Yiyeceğimiz yoktu. Tam zamanında kurtulduk" dedi.

 

- 15 koyun telef oldu

 

Çobanlardan Hasan Dudaklı ise gece artan kar yağışı yüzünden 15 koyunun telef olduğunu belirtti.

Çobanların yardımına gelen Erdemli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ergen ise olumsuz hava şartları yüzünden telef hayvanların bulunduğu yere gidemediklerini söyledi.

Tüm çobanların kar yüzünden mağdur olduğuna dikkati çeken Ergen, "Bu çobanlarımız her yıl burada koyunlarını otlatmak için konaklarlar. Aralık ayında kar başlamadan da dönerler. Yalnız bu yıl kar erken geldi ve çoğu burada mağdur oldu" dedi.

 

- Kar fırtınası elektrik tellerini kopardı  

 

Öte yandan Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde kar fırtınasının telleri kopması nedeniyle ilçe merkezine uzun süre elektrik verilemediği bazı mahallelerde ise kesintinin devam ettiği bildirildi.

Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehir merkezi ve mahallelerde etkili olan fırtınanın onlarca elektrik ve telefon direğini devirdiğini ifade etti.

Tepebağlı, şunları söyledi:

"Kar yağışı belli bir süre sonra yerini kar fırtınasına bıraktı. Kar kalınlığı ilk etapta 30 santimetreye kadar ulaştı. Enerji nakil hatlarında meydana gelen hasar nedeniyle kent merkezine ve köylere 24 saat elektrik verilemedi. Gece geç saatlerde ilçe merkezine elektrik verildi. Elektrik hatlarının onarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Bazı mahallelerde kesinti devam ediyor. İlçede ilk defa böyle bir şey yaşadık."

Kaynak:Haber Kaynağı