Mersin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ticari İşbirliği Programı

Mersin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ticari İşbirliği Programı

Kalkınma Bakanı Elvan: "Çukurova, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollere alternatif, ülkemizin güneyinde bir cazibe merkezi ve etkisi Orta Doğu'dan hissedilecek metropol bir bölge olacaktır"- "(Program) Kurulacak bağlantılar, gerçekleştirilecek sözle

MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Çukurova, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollere alternatif, ülkemizin güneyinde bir cazibe merkezi ve etkisi Orta Doğu'dan hissedilecek metropol bir bölge olacaktır." dedi.

Elvan, Kalkınma Bakanlığı himayelerinde, Mersin Valiliği koordinasyonunda bir otelde düzenlenen "Mersin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ticari İşbirliği Programı"nda, yurt genelinin yanı sıra Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden gelen iş adamlarıyla bir araya gelerek, ekonomik çalışmaları anlattı.

İhracatçılarla, ithalatçıların bir araya geldiği bu tür programların önemine işaret eden Elvan, 3 gün sürecek etkinliğin, paydaş ülkeler arasında bereketli neticeler doğurmasını diledi.

Elvan, kentin tarım alanındaki önemli konumuna vurgu yaparak, "Mersin'in yaş meyve ve sebze üretimindeki değeri, kentin ve ülkenin yanı sıra hitap ettiği coğrafyanın da bir değeridir. Bu değerin, dolaşıma girmesi bizim için ne kadar önemliyse, ihracatçılar ve ithalatçılar için ne kadar önemliyse, bölge ekonomileri için de o kadar önemlidir." diye konuştu.

Limanı ve ticaret yollarıyla yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mersin'in, ülke ekonomisine sağladığı katma değerin her geçen gün arttığına dikkati çeken Elvan, Mersin Limanı'nın tek başına 2.7 milyar dolar, hinterlandıyla birlikte yaklaşık 20 milyar dolarlık dış ticaret hacminin bulunduğunu belirtti.

- Çukurova, metropol bölge olacak

Elvan, kentin, Mersin Şehir Hastanesi, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Akdeniz Sahil Yolu, Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi dev projelerle her anlamda geliştiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Mersin, serbest bölgesi, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve sanayi siteleriyle, güçlü bir üretim merkezidir. Bunun yanı sıra kentteki 3 üniversite, teknoloji gelişme bölgesi ve araştırma merkezleri, teknoloji ve inovasyona dayalı üretim yapısını daha da güçlendirmektedir. Tamamlanan ve yapımı devam eden büyük yatırımlar, devletin ve hükümetin üst ölçekli stratejik planlarla Mersin ve Çukurova bölgesine atfettiği rolün önemli bir yansımasıdır. Çukurova, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollere alternatif, ülkemizin güneyinde bir cazibe merkezi ve etkisi Orta Doğu'dan hissedilecek metropol bir bölge olacaktır."

Kentin, büyük bir ticaret kenti olmasının yanı sıra önemli tarım kenti olduğunu da yineleyen Elvan, kentin ayrıca lojistik ve üretim altyapısı, hizmet kalitesi ve sektör çeşitliliğiyle yatırımcıların ilgi odağı olmayı sürdüreceğini kaydetti.

Programın, ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayacağını belirten Elvan, şunları söyledi:

"Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'dan gelen siz kıymetli katılımcılarla, Mersinli iş adamlarını ve sektör temsilcilerini buluşturan bu programda, önemli ticari ilişkiler ve iş bağlantıları kurulacağına inanıyorum. Kurulacak bağlantılar, gerçekleştirilecek sözleşmeler ve iş alımları, iki tarafın da istifade edeceği bir kazan-kazan durumu olmakla kalmayıp, ülkeler arasında var olan iyi ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır."

Mersin Valisi Özdemir Çakacak da etkinliğin başta tarım ve gıda sektörleri olmak üzere, kentin üretim ve ticaret ortamının tanıtılarak, ticari ağların oluşturulmasına vesile olacağına inandığını ifade ederek, "Yurt dışından gelen iş adamlarımızla, Mersinli iş adamlarımızı buluşturan bu etkinliğin, ticari ilişkilerimize ivme kazandıracağına inanıyoruz." dedi.

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) katkılarıyla düzenlenen program, 3 gün sürecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :