Merkez Bankası PPK toplantı özeti: (1)

Merkez Bankası PPK toplantı özeti: (1)

"Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının devamı, emtia fiyatlarındaki mevcut seyir ve süregelen makroihtiyati politika tedbirleri çerçevesinde cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin devam etmesi beklenmektedir"- "Diğer taraftan, yabancı turis

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin devam etmesinin beklendiği belirtilerek, diğer taraftan yabancı turist sayısındaki düşüşün hizmet gelirlerini sınırlamasının, cari açık üzerinde aşağı yönlü bir risk unsuru olarak ortaya çıktığı bildirildi.

Kurulun, 24 Mayıs 2016 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde, nisan ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,78 arttığı, yıllık enflasyonun ise yüzde 6,57'ye gerilediği anımsatıldı.

Tüketici enflasyonunun, işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak yavaşlamaya devam ettiği belirtilen özette, bu dönemde çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonlarının yüksek seviyesini koruduğu, ana eğilimdeki iyileşmenin ise sürdüğü kaydedildi.

Özette, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonunun nisanda 3,20 puanlık azalışla yüzde 1,38'e gerilediğine işaret edilerek, gıda enflasyonundaki yavaşlamada yıllık enflasyonu yüzde eksi 5,94'e gerileyen işlenmemiş gıda fiyatlarının etkili olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Bu grupta taze meyve ve sebze fiyatlarının, artan ürün arzına bağlı olarak bir önceki yılki düzeyinin altında seyrettiği aktarılan özette, kırmızı et fiyatlarının da alınan tedbirlerin etkisiyle ılımlı bir görünüm sergilediği bildirildi.

Özette, işlenmiş gıda enflasyonunun ise ekmek ve tahıl ürünlerinin de etkisiyle yüksek seyrini koruduğu vurgulanarak, "Enerji grubunda fiyatlar, uluslararası petrol fiyatlarına bağlı olarak yüzde 0,34 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde 1,74 ile olumlu görünümünü sürdürmüştür." denildi.

Hizmet fiyatlarının nisanda yüzde 0,64 arttığı, yıllık enflasyonun yüzde 8,76'ya indiği hatırlatılan özette, şu ifadelere yer verildi:

"Hizmet enflasyonunun yüksek seyrinde öne çıkan lokanta-otel ile diğer hizmetler kalemlerinde son aylarda yavaşlama kaydedilmiştir. Gıda fiyatlarındaki ılımlı seyir lokanta-otel fiyatlarına olumlu yansırken Türk lirasındaki birikimli değer kaybı etkilerinin zayıflaması diğer hizmetler grubu enflasyonundaki yavaşlamayı desteklemektedir. Öte yandan bu dönemde ulaştırma hizmetleri enflasyonundaki yukarı yönlü seyrin sürmesi ve kira enflasyonunun yüzde 8,39’a yükselmesi dikkat çekmiştir. Bu çerçevede, Nisan ayında hizmet grubu ana eğilimi bir miktar zayıflasa da yüksek seviyesini korumuştur."


- Tüketim harcamaları ilk çeyrekte iç talebin sürükleyicisi oldu"


Özette, temel mal grubu yıllık enflasyonunun nisanda yüzde 10,11'le yatay seyrettiği belirtilerek, yıllık enflasyonun giyim grubunda yükselirken, diğer gruplarda sınırlı bir oranda düştüğü dile getirildi.

Dayanıklı tüketim malı fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,43'le ılımlı bir artış gösterdiğine işaret edilen özette, alt gruplar itibarıyla mobilya ve beyaz eşya fiyatlarında süregelen yukarı yönlü seyrin dikkati çektiği, bu dönemde temel mal grubu ana eğilimindeki zayıflama sürerken, giyim grubu dışlandığında iyileşmenin daha belirgin olduğu aktarıldı.

Özette, döviz kurlarının birikimli etkisinin azalmasıyla temel mal grubu yıllık enflasyonunun yılın ikinci yarısında yavaşlayacağı öngörüsüne yer verilerek, "Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Enflasyondaki azalışa karşın, Kurul, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin mevcut durumda sınırlı olduğunu belirtmiştir." değerlendirmeleri yapıldı.

Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin verilerin, iktisadi faaliyetteki artış eğiliminin korunduğuna işaret ettiği vurgulanan özette, şunlar kaydedildi:

"Sanayi üretimi bir önceki çeyrek ortalamasına göre yüzde 1,5 artarak 2014'ün ilk çeyreğinden beri en yüksek artış oranını kaydetmiştir. Temel eczacılık ürünleri imalatı dönemlik büyümeye en yüksek katkıyı veren sektör olurken, gıda, giyim ve tekstil ürünleri gibi temel sektörlerin de büyümeye katkı vermesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracattaki istikrarlı artışın da sanayi üretimi artışını destekleyen bir unsur olduğu görülmektedir. Harcama tarafına ilişkin veriler, ilk çeyrekte iç talebin artış kaydettiğine işaret etmektedir. Özel tüketime ilişkin göstergelerden tüketim malları üretimi ve ithalatı güçlü artışlar kaydetmiştir. Benzer şekilde, otomobil, beyaz eşya ve konut satışları da ilk çeyrekte yükselmiştir. Yatırımlara ilişkin göstergelerden, sermaye malları üretimi azalırken ithalatı artmıştır."

Özette, yatırım malları üretimindeki düşüşün taşıt üretiminden kaynaklandığı, taşıt hariç bakıldığında üretimde artış olduğunun görüldüğü ifade edildi.

Normalden daha ılımlı geçen kış ayları ile metalik olmayan mineral maddeler üretimi ve ithalatındaki artışların, inşaat faaliyetinde ilk çeyrekte artış yaşanmış olabileceğine işaret ettiği dile getirilen özette, bu gelişmeler çerçevesinde, ilk çeyrekte özel tüketim harcamalarının yatırımlara kıyasla daha güçlü seyrettiğinin ve tüketim harcamalarının iç talebin sürükleyicisi olduğunun değerlendirildiği bildirildi.


- "İş gücü piyasasındaki görünüm 2016'da büyümeyi destekleyici rol oynayacak"


Özette, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği vurgulandı.

Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü belirtilerek, ihracatın pazar değiştirme esnekliğinin, jeopolitik gelişmelerden kaynaklanan aşağı yönlü baskıları sınırladığı kaydedildi.

Özette, Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının devamı, emtia fiyatlarındaki mevcut seyir ve süregelen makroihtiyati politika tedbirleri çerçevesinde cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin devam etmesinin beklendiği bilgisi verilerek, şunlar ifade edildi:

"Diğer taraftan, yabancı turist sayısındaki düşüşün hizmet gelirlerini sınırlaması cari açık üzerinde aşağı yönlü bir risk unsuru olarak ortaya çıkmaktadır. 2016 yılı Şubat döneminde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranları bir önceki döneme göre gerilemiştir. Bu gelişmede iş gücü arzındaki zayıf seyir ve tarım dışı sektörlerdeki ılımlı istihdam artışı etkili olmuştur. Alt sektörler itibarıyla incelendiğinde, tarım dışı istihdam artışının temel belirleyicisi hizmetler sektörü olurken inşaat sektöründe de istihdam artmaya devam etmiştir. Sanayi istihdamı ise Ocak döneminden sonra Şubat döneminde de sınırlı bir oranda azalmıştır. Üretim ve anket göstergeleri ışığında, kısa vadede istihdamın ılımlı seyrini koruması beklenmektedir. İş gücü piyasasındaki bu görünümün 2016 yılında büyümeyi destekleyici bir rol oynayacağı tahmin edilmektedir."

Mevcut göstergelerin, iktisadi faaliyetteki ılımlı ve istikrarlı artış eğiliminin sürdüğüne işaret ettiği vurgulanan özette, gelecek dönemde ücret artışları ve manşet enflasyonda gıda kaynaklı düşüş vasıtasıyla gelir kanalının yurt içi talebi destekleyeceği değerlendirmesi yapıldı.

Özette ayrıca, jeopolitik gelişmelerin aşağı yönlü risk oluşturmaya devam etse de Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat ve dolayısıyla üretim üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü dile getirildi.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :