Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı: (2)

Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı: (2)

(Siyasilerin eleştirileri) Faiz indirimlerinde, görerek ilerlememiz gerekiyor. Enflasyonu görelim ondan sonra adım atalım"

ANKARA (AA) - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, siyasilerin Merkez Bankasına yönelik eleştirilerine ilişkin, "Faiz indirimlerinde görerek ilerlememiz gerekiyor. Enflasyonu görelim ondan sonra adım atalım" dedi.

Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Merkez Bankasının faiz politikasına yönelik kararlarına siyasilerin getirdiği eleştirilere ilişkin sorular üzerine Başçı, siyasi söylemlerin dünyanın her yerinde, özellikle merkez bankalarının bağımsız olduğu yerlerde mutlaka gündeme geldiğini söyledi.

Bunların bazen alt ve orta düzeyde bazen de en üst düzeyde dile getirildiğine işaret eden Başçı, şöyle konuştu:

"Yakın zamanda takip ettim Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Çek Merkez Bankasının politikaları hakkında net bir açıklama yaptı ve 'şöyle yapmalılar' dedi. Dolayısıyla bu tür şeyler oluyor. Başka ülkelerde de oluyor. Oynaklığın çok olduğu dönemlerde de bunlar olabilir. Ama burada önemli olan şudur: Her ifadede, her söylenende bir hakikat payı vardır. Bu neden söyleniyor, bunun teknik bir sebebi var mı, altında yatan teknik sebep nedir? Burada bizim almamız gereken bir şey var mı, bunların hepsini dikkatli bir şekilde dinleriz ama otururuz arkadaşlarımızla birlikte teknik birimlerimizin değerlendirmeleri çerçevesinde enflasyonu düşürücü politika nedir, bunu ele alırız." 

Türkiye'nin enflasyon hedefine yaklaştığını vurgulayan Başçı, "Biz enflasyonun düşmeye devam etmesini isteriz. O yüzde de faiz indirimlerinde görerek ilerlememiz gerekiyor. Enflasyonu görelim ondan sonra adım atalım. Bu şekilde temkinli bir politikayla enflasyonun düşmesi, reel faizlerin de buna uyum sağlayacak şekilde gerçekleşmesi mümkün" dedi.

- "Başbakanımızın tavsiyesi..."

Başçı, ekonomideki gelişmeler karşısında devlet yetkilileri ile bir araya gelme konusundaki sorulara ilişkin, bunların kanunda yazılı olduğunu söyledi. Başçı, şunları kaydetti:

"Onun dışında sıradışı bir gelişme olursa dünyada bizim telefon açıp Sayın Başbakanımızdan randevu isteyip, gidip durumu arz etmemiz mutlaka gerekir. Bizim görevimizdir diye düşünüyorum. Çünkü hükümete danışmanlık görevimiz var. Mesela en son Avrupa Merkez Bankası'nın kararı perşembe günü açıklandı. Hemen akşamına Başbakanımızdan randevu istemiştim. Davos'ta bunu bir değerlendirdik. Tavsiyelerini dinledim Başbakanımızın, benzer brifingleri Cumhurbaşkanımıza da zaman zaman vermemizin faydalı olacağını söyledi. 'Nasıl hükümeti bilgilendiriyorsanız, zaman zaman Cumhurbaşkanımıza da bu tür brifingleri vermeniz iyi olabilir' dedi. Nitekim bu geçmişte çok yapıldı."

Merkez Bankasının kamuoyuna çok duyurmadan geçmiş dönemlerde önceki cumhurbaşkanlarına da brifing verdiğini dile getiren Başçı, "Yine olabilir, olmasına mani herhangi bir şey yok. Buna da her zaman hazırlıklıyız ne zaman uygun görürlerse" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu isteyip istemediklerinin sorulması üzerine Başçı, "Hayır, oradan herhangi bir davet gelirse elbette... Biz randevu istemeye hazırız burada sizin aracılığınızla hemen isteyelim istiyorsanız. Orada her zaman brifing vermeye hazırız, herhangi bir çekincemiz yok" diye konuştu.

(sürecek)

 

Kaynak:Haber Kaynağı