Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı (1)

Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı (1)

"Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düştü diyelim, öngörülenden çok fazla düştü, 4 Şubatta dahi oturup parametreleri değerlendirebiliriz. 24 Şubatta yapacağımız toplantıya (PPK) çok vakit var"

ANKARA (AA) - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ocak enflasyonunun öngörülenden çok fazla düşmesi halinde Para Politikası Kurulu'nu (PPK) toplamak için 24 Şubat'ı beklemeyebileceklerini belirterek, "Bu parametreleri ayarlamak gerekiyor. Reel faiz çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizi, onu enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24’ünde yapacağımız işi 4’ünde yapmış olabiliriz. Böyle bir esnekliğimiz de var" dedi.

Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Enflasyondaki gerileme ve buna bağlı olarak atılacak adımlara ilişkin sorular üzerine Başçı, şöyle konuştu:

"Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düştü diyelim, öngörülenden çok fazla düştü. Şu anda 8,17, '7,17’nin altına düştü' diyelim. Gerçekleşti, açıklandı, herkes gördü, kani oldu. Çekirdeğe baktık iyi. 4 Şubat'ta dahi oturup parametreleri değerlendirebiliriz. 24 Şubat'ta yapacağımız toplantıya çok vakit var. 24 Şubat'ta yapmayız, 4 Şubat'ta değerlendiririz. Bu parametreleri ayarlamak gerekiyor. Reel faiz çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizi, onu enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24’ünde yapacağımız işi 4’ünde yapmış olabiliriz. Böyle bir esnekliğimiz de var. Bunu istikrarı bozmadan, dikkatli bir şekilde yapabiliriz."

- "Bu tür toplantılar istisnai yapılır"

Bu tür toplantıların çok istisnai olduğunu ve her zaman yapılmayacağını vurgulayan Başçı, geçen yıl ocak ayında döviz kurunda ciddi bir değer kaybı olduğunu, uzun vadeli faizlerin ciddi şekilde arttığını ve bu gelişmelere karşı gerekli tedbirlerin alındığını anımsattı.

Ocak ayında enflasyonun çok sert şekilde düşebileceğine dikkati çeken Başçı, şunları kaydetti:

"Bunun ipuçlarını biz alıyoruz fakat henüz datayı kimse görmediği için biz de tam emin değiliz. Bunu kendimiz topluyoruz ama TÜİK de topluyor. Bakalım TÜİK ne topluyor, onlar nasıl bir hesap yapacaklar ve sonuçta gerçek enflasyonu onlar açıklayacaklar. Bizimki sadece bazı ipuçları, onun alt kümesi. Şubelere gidiyoruz, 21 ilde şubelerimiz var. Ekmek fiyatı kaç paraymış arkadaşlarımız halen gönderiyorlar, derliyorlar, topluyorlar diyorlar ki 'Belki inanmayacaksınız ama enflasyon ciddi bir şekilde düşebilir'. Biz de diyoruz ki 'sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer, hele bir düştüğünü görelim.'

O yüzden 50 baz puanlık bir indirim yaptık ama arkadaşların söylediği 50'nin çok üzerinde enflasyonda düşüş olabilir. Şimdi diyoruz ki eğer 1'in üzerinde düşüş olursa ben bunu kişisel, başkan olarak kendi taahhüdüm olarak söylüyorum, eğer düşüş 1 puandan fazla olursa hakikaten o zaman değerlendirmek gerekebilir. Çünkü 24'üne kadar çok vakit var."

- "Gereken tedbirleri almaya hazırız"

Finansal piyasalardaki koşulları tam bilmediklerini, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) kararını görmekte fayda olduğunu dile getiren Başçı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Daha sonra aradan geçecek günlerde gerçekten avro-dolar paritesi istikrara kavuşuyor mu, bunu bir görmek gerekir. Enflasyon hakikaten nasıl düşüyor, ne kadar düşüyor? Çekirdek enflasyon trendi nasıl, oturup bunu değerlendirmemiz gerekir. O yüzden şu anda orada atacağımız adımlarla ilgili bir şey söylemiyoruz. Enflasyondaki düşüşe uyumlu ama reel faizleri hafif artı bölgede bırakacak bir indirimi herhalde tartışırız büyük ihtimalle. Orada şu an itibariyle getiri eğrisini yatay dışında bir politika kesinlikle söz konusu değil. Getiri eğrisi yatay yani uzun vadeli faizler düşer biz ona uyum sağlarız. İkincisi koridorda da dikkatli gideriz, marjlarımızı koruruz, nereye kadar gitmemiz gerekebilir onu tartışırız. Orada ki ayarlamada yine dikkatli bir ayarlama olur.

Şu an üç kadememiz var. Birincisi piyasa yapıcılarına verdiğimiz kademe, marjinal fonlama oranı dediğimiz. İkinci kademe 11,25, daha sonra 12,75 bunları nereye ayarlarsak güvenli hissederiz, kendimizi şoklara karşı daha dayanıklı hissederiz onu tartışırız ve kısa bir toplantı yaparız hızlı karar alacak şekilde. Bunu yapabiliriz tarihte istisnai olur, her zaman böyle olmaz. Çünkü şartlar, petrol fiyatlarında düşüşle birlikte bizim netice veren temkinli duruşumuz, enflasyonda gerçekten belirgin bir düşüş müjdesini sanki verecek gibi. Bu da tarihte her zaman olmayan istisnai bir karar olabilir ama merkez bankaları hiçbir zaman 'hiçbir zaman' dememeli. Her an gereken tedbirleri almaya zaten hazırız."

(sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı