Merkel Türkiye'yi övdü

Merkel Türkiye'yi övdü

Almanya Başbakanı, "Türkiye eleştirilebilir ancak Ankara'nın Suriyeli sığınmacılar için yaptıkları çok büyük bir katkı ve takdiri hak ediyor" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, hükümet olarak bazı  eleştirilerine rağmen, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik çabalarının  takdire şayan olduğunu söyledi.

Merkel, bugün Federal Meclisteki (Bundestag) bütçe görüşmeleri  sırasında yaptığı konuşmada, Avrupa Konseyi zirvesinde konuştuklarına değinerek,  "Sonunda, aslında Türkiye'ye değil de Türkiye'nin kabul ettiği 3 milyon 900 bin  sığınmacıya yarayacak ikinci 3 milyar avroluk mali yardım konusunda konuştuk. Bu  ikinci yardımı da kabul ettik. Türkiye eleştirilebilir ancak Türkiye'nin Suriyeli   sığınmacılar için yaptıkları çok büyük bir katkı ve takdiri hak ediyor"  dedi.

Almanya'nın ve tüm Avrupa'nın geleceği için göç sorununun uluslararası  hukuka uygun olarak, dayanışma içinde ve gerçekçi planlarla çözüme ulaştırılması  gerektiğini belirten Merkel, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dış sınırlarının  korunmasının önemli olduğunu, bu konuda ağırlıklı olarak Avusturya ve  Yunanistan'la görüşmeler yaptıklarını, İtalya için de özellikle Afrika ülkeleri  ile sağlanacak anlaşmaların ve bu ülkelere yapılacak yardımların önemli olduğunu  söyledi.

ABD'nin, Almanya'dan, NATO bünyesinde savunma harcamalarını  artırmasını istediğini hatırlatan Merkel, savunma harcamalarını artırma kararı  almış olmalarından dolayı memnuniyet duyduğunu, harcamaları daha da  artıracaklarını ve Almanya'nın, NATO'nun güvenilir bir ortağı olmayı  sürdüreceğini kaydetti.

Merkel ayrıca sığınmacılar konusunda ihtilafa düştüğü Almanya İçişleri  Bakanı Horst Seehofer'in hazırlamış olduğu master plana bakacaklarını ve  sığınmacılarla ilgili işlemleri daha etkili ve hızlı hale getirmenin yollarını  arayacaklarını sözlerine ekledi.