Merkel - Kucinskis görüşmesi

Merkel - Kucinskis görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: "Dış sınırlarımızı korumamız gerektiği ve bu konuda AB-Türkiye anlaşmasının da önemli bir adım olduğu konusunda görüş birliği içindeyiz" - Letonya Başbakanı Kucinskis: "Türkiye ile varılan anlaşma önemli bir adım. Bu sayede Ege'd

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile AB arasında sığınmacılar konusunda varılan anlaşmanın önemli bir adım olduğunu, bunun AB ülkelerinin dış sınırlarının korunmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Merkel, bugün Letonya Başbakanı Maris Kucinskis'i ağırlayarak, ikili ilişkilerin yanı sıra NATO zirvesi hazırlıklarını ve AB'yi ilgilendiren konuları ele aldı.

Başbakan Merkel, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Letonya'nın Suriyeli sığınmacılarla ilgili sorumluluklarını yerine getirmesinden memnuniyet duyduklarını, mültecilerin topluma uyumu konusunda da iş birliği yapacaklarını belirtti.

Bu bağlamda AB'nin dış sınırlarının da yasa dışı göçe karşı korunması gerektiğini ifade eden Merkel, "Dış sınırlarımızı korumamız gerektiği ve bu konuda AB-Türkiye anlaşmasının da önemli bir adım olduğu konusunda görüş birliği içindeyiz." dedi.

Merkel ayrıca, NATO-Rusya Konseyi'nin toplanmasının, istenildiği zaman Rusya ile görüşülebileceğini göstermesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Kucinskis de, mültecilerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceklerini ve bu insanların istihdam piyasasına kazandırılması için çalışmalar başlattıklarını belirterek, "Türkiye ile varılan anlaşma önemli bir adım. Bu sayede Ege'deki durum rahatladı. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Bu bağlamda Letonya'nın doğu sınırlarının korunmasının da önemli olduğunu ifade eden Kucinskis, kendileri için en önemli ortak olan Almanya ile bu konuda da iş birliği yapacaklarını söyledi.

Ticaret hacminin artırılması ve yeni yatırım projelerinin geliştirilmesinin yanı sıra doğu sınırlarının daha da sağlamlaştırılması konusunda da Alman hükümetiyle görüş birliği içinde olduklarını belirten Kucinskis, bunun aynı zamanda doğudaki komşularına yönelik bir sinyal olacağını, kendilerini her zaman Batılı bir ülke olarak gördüklerini ve bunun böyle kalmasını istediklerini kaydetti.

Kucinskis, ülkesinin OECD üyeliği konusunda da Almanya'nın desteğine güvendiğini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :