Merkel-Cerar görüşmesi

Merkel-Cerar görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: "Avro krizi henüz aşılmadı ancak bu konuda çok şeyin başarıldığına inanıyorum"

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avro krizinin henüz aşılmadığını söyledi.

Başbakan Merkel, başkent Berlin’de Slovenya Başbakanı Miro Cerar ile Başbakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede iki ülke ilişkilerini, Avro krizini, balkanların batısındaki durum  ve Ukrayna’daki gelişmeleri ele aldıklarını ifade eden Merkel, Slovenya Başbakanı Cerar ve hükümetine yapmayı planladıkları reformları gerçekleştirme konusunda güç dilediğini ifade etti.

Bu reformların gerçekleştirilmesi konusunda destek vereceklerini belirten Merkel, yapılacak bazı özelleştirme alanlarının Alman şirketlerin ilgisini çekebileceğini belirtti.

Avro krizi konusunda sağlam bütçelerin yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Merkel, bunun dışında ekonominin canlanması, yatırımlar konusunda bürokratik engellerin azaltılması ve projelerin geleceğe dönük olması gerektiğini ifade etti.

"Avro krizi henüz aşılmadı ancak bu konuda çok şeyin başarıldığına inanıyorum" diyen Merkel, bazı ülkelerin reformları gerçekleştirdiğini, bazı ülkelerde de bu reformların yapılmasına devam edildiğini kaydetti.

Merkel, Balkanların batısıyla ilgili Almanya ve Slovenya’nın turizmin gelişmesi, altyapı projeleri ve eğitim gibi birçok alanda birlikte çalışma olanağının bulunduğuna işaret etti.

Ukrayna konusunda Rusya’ya nasıl davranılması konusunu ele aldıklarını belirten Merkel, bu konuda hukuk devleti ilkelerine uyulması konusunda ısrarlı olunması, diğer taraftan da görüşmelerin devam edilmesi gerektiği yönünde değerlendirmede bulunduklarını kaydetti.

Rus savaş uçaklarının Avrupa hava sahasına yaklaştıkları yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de Merkel, hava sahalarının izlendiğini ve Almanya’nın katılımıyla Baltık ülkelerinin hava sahasının izlenmesinden de sorumlu olduklarını belirterek, "Son aylarda Rus ordusunun daha yoğun tatbikat içerisinde oluğunu görüyorum" dedi.

Konuk Başbakan Cerar da Almanya’nın, Slovenya'nın en büyük ticari partneri olduğunu ve bu işbirliğinin nasıl bir şekilde yoğunlaştırılabileceğini görüştüklerini belirtti.

Slovenya’nın bölgede ve tüm Avrupa’da istikrarın sağlanması konusundaki öneminin bilincinde olduğunu belirten Cerar, Sloven hükümetinin "ülkede siyasi istikrarı oluşturmayı merkezi görev olarak gördüğünü, bu şekilde ekonomik istikrarı da sağlamak istediklerini" kaydetti.

Cerar, Slovenya, Almanya ve balkanların batısındaki ülkeler için önemli olan projeleri, Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle yapacaklarını ifade etti.

Cerar, Rus savaş uçaklarının Avrupa’nın hava sahasına yaklaşmasıyla ilgili olarak da "Bunlar belirli mesaj içeriyor. Bir şekilde kriz iletişimi. Bunları Ukrayna krizi ve Avrasya bölgesindeki gelişmeler kapsamında anlamak lazım" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı