Merkel: (Brexit) tarihi öneme sahip bir karardı

Merkel: (Brexit) tarihi öneme sahip bir karardı

Almanya Başbakanı Merkel:- "(Brexit) tarihi öneme sahip bir karardı"

- Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin AB'den ayrılma (Brexit) kararının tarihi öneme sahip bir karar olduğunu söyledi.

Merkel, "Avrupa Birliği Proje Günü" vesilesiyle başkent Berlin’deki Kurt-Tucholsky Okulunu ziyaret ederek, öğrencilerin yaptığı projeler hakkında bilgi aldı.

Öğrencilerin sorularına da cevap veren Merkel, derslerde Avrupa Birliği'ne (AB) ilişkin konuların daha fazla işlenmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasına ilişkin yapılan referandumun AB’nin değil İngiltere’nin isteğiyle düzenlendiğine işaret eden Merkel, gençlerin daha fazla sandığa gitmesi durumunda buradan olumlu bir sonuç çıkabileceğini savunarak, bunun seçme hakkını kazanan gençlerin oy kullanmaya gitmesi gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Brexit’in, yaşlılardan çok genç kuşağı ilgilendirdiğini vurgulayan Merkel, "Bu tarihi öneme sahip bir karardı." ifadesini kullandı.

Avrupa'da artan popülizme ilişkin bir soru üzerine de Merkel, gençler işsiz kaldığında popülizmin artacağına işaret ederek, gençlerin işsiz kalmaması için AB’de çeşitli projeler yapıldığına dikkati çekti.

Almanya’nın ihracat fazlasına yönelik eleştirilere de cevap veren Merkel, bunun Alman hükümetinin etki edemeyeceği, avronun nispeten zayıf olması ve petrol fiyatlarının düşük seviyede seyretmesi faktörlerine bağlı bulunduğunu ifade etti.

Avronun zayıf olmasının Avrupa Merkez Bankasının politikasından kaynaklandığını, böylelikle Alman ürünlerin nispeten ucuz olduğunu dile getiren Merkel, petrol fiyatlarının yüksekliği halinde petrolü ithal eden Almanya’nın ticari bilançosunun da şimdikinden farklı olacağını savundu.

Almanya’nın ABD ile ticaret fazlası bulunduğuna da işaret eden Merkel, "Ancak Alman şirketler aynı zamanda Almanya’dan fazla ABD’ye yatırım yapıyorlar ve böylelikle yeni istihdamın oluşmasını sağlıyorlar. En büyük BMW tesisi Almanya’da değil ABD’de yer alıyor." dedi.

Ülke içindeki tüketimin de ekonomiyi canlı tuttuğunu vurgulayan Merkel, Almanya’nın diğer ülkelerden ürünleri ithal etmesi için Almanların ilgisini çekecek ürünlerin üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Merkel'in okul ziyareti

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :