Merkel-Ardern görüşmesi

Merkel-Ardern görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: - "Rusya ile görüşmemiz gerekecek. Barışçıl bir ortamın sağlanması konusunda Rusya bir etken olacaktır"

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya ile yaşadıkları tüm ihtilaflara rağmen bu ülkeyle görüşmeler yapılmasından yana olduğunu söyledi.

Merkel, başkent Berlin'de Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye ve Ukrayna konularında Rusya'ya karşı nasıl bir tavır takınacağı şeklindeki soruyu yanıtladı.

Suriye'de kimyasal silah kullanımının araştırılması ve Kırım'ın ilhakı konularında anlaşmazlıklarına rağmen belirli bir barış düzeninin sağlanabilmesi için Rusya ile görüşmek durumunda olduklarını belirten Merkel, Suriye'deki kimyasal silah saldırısıyla ilgili Rusya'nın da sorumluluğu bulunduğunu ifade etti.

Merkel, ''Yine de Rusya ile görüşülmesinden yanayım. Bir barış düzeninin sağlanabilmesi için. Özellikle de Suriye konusunda. Rusya ile görüşmemiz gerekecek. Barışçıl bir ortamın sağlanması konusunda Rusya bir etken olacaktır. Yani ihtilaflar ve görüş ayrılıkları açıkça dile getirilmeli ancak diğer yandan da her zaman görüşme imkanları aranmalı.'' diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaparak ağırlıklı Suriye ve Kuzey akım (Nordstream) doğalgaz boru hattı projesi konusunda konuştuğunu kaydeden Merkel, bu tür önemli konuların ancak doğrudan bir araya gelerek ele alınması gerektiğini, bunu da gerçekleştireceklerini ancak şu ana kadar görüşme için somut bir tarih belirlenmediğini sözlerine ekledi.

Başbakan Ardern de Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının açık şekilde devletler hukukunun ihlali anlamına geldiğini belirterek, ''Böyle bir saldırı yanıtsız kalmamalı.'' dedi.

Suriye'deki gelişmelerle ilgili tüm dünya ülkelerinin endişelerini paylaştıklarını ifade eden Ardern, yine de ihtilafların ve krizlerin çözümü için uluslararası alanda diyalogdan yana olduklarını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :