Merkel-Akufo-Addo görüşmesi

Merkel-Akufo-Addo görüşmesi

Almanya Başbakan Merkel:- "Gana’nın bölgesinde örnek bir ülke olma rolüne değer veriyoruz"- "Afrika için Marshall Planı'nın yalnızca Almanya tarafından hazırlanmaması lazım. Bunun daha çok Avrupa'nın bir projesi olması gerekir"- Gana Devlet Başkanı Akufo-

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gana'nın bölgesinde örnek bir ülke olma rolüne değer verdiklerini belirterek, "Afrika için Marshall Planı'nın yalnızca Almanya tarafından hazırlanmaması lazım. Bunun daha çok Avrupa'nın bir projesi olması gerekir." dedi.

Merkel, Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Gana'nın Afrika'da istikrar ve gelişme açısından önemli başarılar elde ettiğini ancak hala yapılacak çok şeyin olduğunu belirtti.

Almanya ile Gana arasında yıllardır yakın ve dostane ilişkilerin bulunduğuna değinen Merkel, "Gana’nın bölgesinde örnek bir ülke olma rolüne değer veriyoruz." ifadesini kullandı.

Merkel, Gana Devlet Başkanı Akufo-Addo ile Afrika ülkelerinde kalıcı ekonomik gelişmeyi sağlamak amacıyla G20 ülkeleri ile Afrika kıtası arasında iş birliğini artırmaya dönük başlatılan "Compact with Afrika" girişimini de ele aldıklarını vurgulayarak, bu girişimin devam etmesini hedeflediklerini ve bu konuda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Afrika'nın gelişmesi için oradaki ülkelerde bir Marshall Planı'nın uygulanması için Avrupa ülkelerinin de desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Merkel, "Afrika için Marshall Planı'nın yalnızca Almanya tarafından hazırlanmaması lazım. Bunun daha çok Avrupa'nın bir projesi olması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, Almanya'da kurulacak yeni hükümetin de Afrika'ya desteğini artırarak sürdüreceğini bildirdi.

Gana Devlet Başkanı Akufo-Addo da ülkesinin bundan sonra daha çok Almanya ve diğer sanayi ülkeleriyle iş birliğine ve yatırımlara odaklanacağını vurguladı.

Bu ülkelerle ticaret yapmak istediklerini belirten Akufo-Addo, "Esasen, kalkınma yardımı verilmesi ülkemizin gelişimi için yararlı değildi. Bunun birçok açıdan bizi zayıflattığını düşünüyorum. İnsanlar desteklenmeye alıştı. Bu özgüven ve bağımsızlık için iyi değil." dedi.

Ülkesinin gelişimini kendilerinin finanse etmek istediklerini anlatan Akufo-Addo, "Bu, hem ülkemiz hem de Afrika kıtası için önemli ve iddialı bir hedef." diye konuştu.

Akufo-Addo, Ganalı gençlere de ülkelerinin geleceğinde rol oynaması çağrısında bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :