Meriç Nehri'nde su seviyesi yükseldi

Meriç Nehri'nde su seviyesi yükseldi

DSİ Bölge Müdürü Algın:

EDİRNE (AA) - Meriç Nehri'ndeki su seviyesi, yaklaşık 1 metre yükseldi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, gazetecilere yaptığı açıklamada, son yağışlarla, Meriç Nehri'ndeki su seviyesinin kademeli olarak yükseldiğini ancak taşkın tehlikesi olmadığını söyledi.

Bulgaristan'ın Arda Nehri'nde enerji üretimine başlaması nedeniyle yaklaşık 250 metreküp/saniye su bırakmaya başladığını ifade eden Algın, şöyle konuştu:

"Cumartesi gününden itibaren yağışlar nedeniyle Arda Nehri'nin debisinde bir yükselme oldu. Bulgaristan'nın enerji üretimi nedeniyle su bırakması ve yağışlar dolayısıyla Meriç Nehri'nde su seviyesi 1 metre yükseldi. Bu yükselme alarm seviyesinde değil. Biz, 800 metreküp/saniyeden sonra Meriç ve Tunca Nehri kenarlarında tedbir alınmasını istiyoruz. Güzel bir haber geldi, Arda Nehri'nde debiler düşmeye başlamış. Bundan sonrada kademeli olarak düşmesini bekliyoruz.''

Algın, Meriç Nehri'nde taşkın olabilmesi için debinin bin 200 metreküp/saniyeye yükselmesi gerektiğini vurguladı.

Şu anda herhangi bir taşkın riski bulunmadığını ve nehirdeki debinin 668 metreküp/saniye civarında olduğunu dile getiren Algın, "DSİ çalışanları su seviyesini sürekli kontrol ediyor. Erken uyarı sistemi sayesinde su seviyesi yükselmeden 48 saat önce gelecek suyun miktarı tahmin edilebiliyor" dedi.

Meriç Nehri kenarında işletmesi bulunan Nusret Çokaman ise yağışlarla nehirde yükselen su seviyesinin kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.

Önceki yıllarda yaşanan taşkınlarda iş yerinin büyük zarar gördüğünü anlatan Çokaman, ''İnşallah bir daha bu zararları görmeyiz. Suyun daha fazla artmasını istemiyoruz" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı