Merasim Sokağı'ndaki terör saldırısına iddianame (3)

Merasim Sokağı'ndaki terör saldırısına iddianame (3)

İddianamede, terör örgütü PKK/KCK üst yönetimince alınan eylem kararı ve çağrıları olmadan örgüt üyelerinin bireysel eylem planlaması ve uygulamasının mümkün olmadığı, örgüt yöneticilerinin eyleme yönelik alınan kararlar, yapılan çağrılar ve verilen talim

ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Merasim Sokağı'nda 17 Şubat'ta düzenlenen terör saldırısına ilişkin 68 kişi hakkında hazırladığı iddianamede, terör örgütü PKK/KCK yöneticilerinin eyleme yönelik alınan kararlar, yapılan çağrılar ve verilen talimatlardan dolayı doğrudan sorumluluklarının bulunduğu belirtildi.

Ankara Merasim Sokağı'nda 17 Şubat'ta askeri servis araçları geçerken düzenlenen ve 29 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin soruşturma tamamlandı.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosundan sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen'in koordinatörlüğünde, 3 cumhuriyet savcısının hazırlayarak Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği iddianamede, terör örgütü PKK/KCK'nın yapısı ayrıntılarıyla anlatılarak, örgüte yönelik çeşitli tarihlerde düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen belge ve dokümanlardan örneklere yer verildi.

İddianamede, eylemi üstlenen TAK'ın, terör örgütü PKK/KCK'nın 2004 yılında kurduğu paravan bir örgütlenme olduğu anlatıldı.

Bu örgütlenmenin terör örgütünden bağımsız olmadığı vurgulanan iddianamede, TAK'ın terör örgütünün metropoller ve şehir merkezlerindeki sansasyonel şiddet eylemlerini gerçekleştirmeye yönelik kurulduğu, TAK isminin örgütün uluslararası alandaki terörist imajından kurtulmak ve örgüt üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla özellikle kullanıldığı, eylemlerin PKK/KCK üst yönetiminin talimatıyla örgüt mensuplarınca gerçekleştirildiği kaydedildi.

Merasim Sokağı'ndaki bombalı saldırının, terör örgütü PKK/KCK üst düzey yöneticilerince değişik tarihlerde yapılan ve eylem çağrıları sonrasında "Zınar-Raperin" kod adlı Abdülbaki Sömer tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

İddianamede Sömer'in terör örgütü PKK/KCK'ya 2005'te 16 yaşındayken katıldığı, 2005-2006 yıllarında silahlı eğitim aldığı, sonrasında ideolojik eğitime tabi tutulduğu ifade edilerek, HPG'ye bağlı bir birimde yer aldığı bildirildi. HPG'nin bağlı olduğu yapının yöneticisinin ise Murat Karayılan olduğuna işaret edilen iddianamede, bu yapılanmanın bağlı bulunduğu KCK eş başkanlığını Cemil Bayık'ın yaptığı aktarıldı.

Terör örgütüne müzahir yayın organlarında yer alan haberlerin, örgüt üyelerince emir ve talimat niteliğinde kabul edildiği ve söz konusu eylemin bu şekilde gerçekleştirildiğine dikkati çekilen iddianamede, PKK/KCK'nın yöneticilerinin tamamının saldırıdan cezai anlamda sorumlu oldukları kaydedildi.

İddianamede, "Örgüt üst yönetimince alınan eylem kararı ve eylem çağrıları olmadan örgüt üyelerinin bireysel olarak eylem planlaması ve uygulaması mümkün değildir. Aslında örgüt yöneticilerinin TCK'nın 220/5. maddesinde düzenlenen dolaylı sorumluluklarının ötesinde, eyleme yönelik alınan kararlar, yapılan çağrılar ve verilen talimatlardan dolayı doğrudan sorumlulukları bulunmaktadır." ifadeleri yer aldı.

Bu nedenlerle Murat Karayılan ve Cemil Bayık'ın aralarında bulunduğu örgüt yöneticilerinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozma, nitelikli kasten öldürme, nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, nitelikli mala zarar verme, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma ve nakletme, resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından cezalandırılması istendi.

Mahkemenin iddianameyi kabul etmek için 15 günlük süresi bulunuyor.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :