"Meram dönüşümün anayasasını yazdı"

"Meram dönüşümün anayasasını yazdı"

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru Kudüs ziyaretinden kentsel dönüşüme gündemdeki birçok başlığı Memleket'ten M. Ali Elmacı'ya değerlendirdi.

Şükran Mahallesi’ndeki “Geçmişi İhya Geleceği İnşa”  sloganıyla yola çıkarak ortaya koyduğu kentsel dönüşüm projesi Türkiye’ye örnek oldu. Proje Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla da tüm belediyelere örnek olarak gösterilecek. 'Biz bu işin anayasasını yazdık' diyen Fatma Toru, "Meram’da kurumsal yapı ve fiziki anlamda aşağıdaki değişikliklerin yanında imar ve mülkiyet problemlerinin çözümü gibi gözle görülmeyen değişiklikler var. Dönüşüm projemiz Türkiye'de örnek oldu. Sayıştay ise bizi örnek belediye olarak önereceğini söyledi. Öbür yanda rekabette olduğumuz çevreler var, çekemeyenler var ama Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere herkes çalışmalarımızı takdir ediyor" diye konuştu.

 

-Kudüs programı düzenleyen ilk belediyelerdensiniz. Gelişmeler de sizi haklı çıkardı. Neler söyleyeceksiniz?

Millet olarak daha ilerlemek istiyorsanız köklerinizden beslenmek zorundasınız. Türkiye olarak Kudüs’ün tapuları bizde yine orada kurulan vakıflar derneklerde Osmanlı izleri var biz de bu hayırlı geleneği Rabbim takip etmeyi devam ettirir inşallah.  Farklı kesimlerden sivil toplum kuruluşlarından  Kudüs akademi olarak oraya gittik mescidi aksa ve çevresinde temizlik çalışmaları zayıftı ve biz orada temizlik yaptık İsrail bölgesi bu bölgeleri temizlik anlamında bu bunlardan mahrum bırakıyor biz de gittiğimiz arkadaşlarla elimizden geldiği ölçülerde temizliklerimizi yaptık çalışmalarımızı yaptık orada bazı derneklerle bir araya geldik. Gayet güzel bir çalışma oldu burada her şeyden önemlisi şu; oradaki Filistinlilerin aktardıkları şuydu; "Hiçbir ayni ve nakdi yardım olmasa bile bizlere sahip çıkın. Bizlerin yanında olun, siz bizim yanımızda olduğunuz sürece biz daima güçlüyüz." dediler Filistinlilerde müthiş bir Abdülhamit Han sevgisi var, müthiş bir Türkiye sevgisi var, müthiş bir Recep Tayyip Erdoğan sevgisi var.

-Trump'un açıklamalarını Kudüs ziyareti fotoğrafı çerçevesinde nasıl anlamak lazım?

Trump’ın açıklamaları hepimizi derinden üzdü. Bunlar resmen İslam âleminin kalbine bırakılmış bir bomba. İnşallah en kısa zamanda İslam âleminin bir araya gelmesini temenni ediyoruz. Bu durum neredeyse tüm kabinesi istifa etmiş olan Trump’ın kendi iktidarını kurtarma çalışmalarından biridir. Burada hakikaten mevzu da mevzi de Türkiye’dir. Bu anlamda dikkat etmek lazım, bu anlamda kenetlenmek lazım.  Türkiye, bölgesinde aktör olmaya çalışan ülke haline geldi ve büyük adımlar atıyoruz ülke olarak. İslam âleminin liderliğine soyunmuş bir Türkiye var ve bu yükseliş belli dengeleri rahatsız ediyor. Kudüs'ü İstanbul’dan, Konya’dan bağımsız düşünemeyiz dolayısıyla Kudüs düşerse İstanbul düşer, Kudüs düşerse Konya düşer, Konya düşerse Türkiye düşer. İnşallah biz yıllık olarak Kudüs gezilerine, ziyaretlerine devam edeceğiz ve bu anlamda çalışma yapan tek belediyeyiz. Bu tür proje talepleri devam ediyor inşallah çalışmalara devam edeceğiz

24955800_10209974719475018_5541040945611155647_o.jpg

-Kentsel dönüşümde son durum nedir?

Meram’ın gelişmiş olan kısımları var gelişmekte olan ve yine gelişememiş bölgeleri var.  Bunları topyekun değerlendirmesi gerekiyordu. Açıkçası sadece belli bir bölümü değil bütün alanları değerlendirmemiz gerekiyordu. Bir belediye eliyle yaptığımız kentsel dönüşüm çalışmaları var bir de imar planlarını özel sektör içinde cazip hale gelebilecek çalışmaları yapıyoruz ve özel sektör yatırımları eliyle de dönüşümü sağlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda 27 mahallemizde kentsel dönüşüm yapıyoruz mastır imar planlarımızı tamamladık. Bununla birlikte de özel sektörün çözemeyeceği mahallelerin de çalışmalarına başladık. Bunlardan birisi de Şükran mahallesi. Şükran Mahallesi ile ilgili şunu kesinlikle iddia ediyorum; Bir buçuk yıllık süre içersinde mülk sahipleri ile anlaştık Şükran mahallesi'nde 30 civarında tescilli eski yapı var ve böyle bir yerde 15 katlı 20 katlı binalar yapmanız da mümkün değil. Kaldı ki burası arkeolojik sit alanı. Bütün bunları göz önünde bulundurarak dönüşüm çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Amacımız bu bölgenin dönüşümü de şehir için bir canlılık olsun, şehrimize bir katkı olsun. Bu bölgede hukuken herhangi bir sorunu olan, yargıya taşınan hiçbir dava yok. Şu anda bölgenin enkazını da zeminden temizledik ve halen çalışmalarımız devam ediyor.

meram-miras--(337).jpg

-Dönüşümde sıkıntı yaşadığınız bölge var mı?

Kentsel dönüşümde en zor bölgelerden bir tanesi Şükran Mahallesi idi.  Düşünün, 1500 tane konut, bunların birebir değerlendirilmesi, zor bir süreç ve 1,5 yılda başarılacak bir çalışma kesinlikle değil. İstanbul’da Ankara’da bunlar konuşuluyor ama bazı çevreler de buna inanmıyor "mümkün değil, bu çalışma 5-6 yıl sürer" diyorlar fakat hamdolsun biz başardık. Burada asıl önemli olan samimiyettir biz de bunu sağladığımıza inanıyoruz, biz bu işin anayasasını yazdık. Ve Konya'da bir kangren bölge de temizlenmiş oldu. Birçok kişi burada rahat gezemediklerini bizlere iletmişti şimdi bize dua ediyorlar.

-Meram'da arsa üretemiyoruz sitemi var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz belediye olarak 45.000.000 metrekare ile alanda imar revizyonu yapmışız dolayısıyla 45.000.000 metrekare imarlı arsa üretimi demektir şu anda yapılaşmalar başlıyor. Bu tür iddiaları ortaya atanlar da biliyorlar ve süreci takip ettiler. Bu işler hemen olmuyor. Şu anda 18 uygulaması 20.000.000 metrekareyi buldu ve buçalışmaların hepsi özel sektörün yolunu açmak içindir. Şunu iddia ediyorum son yıllarda Meram belediyesi kadar 18 imarlı arsa üreten başka bir belediye yoktur.

-Başkanlığınızla birlikte Meram'da neler değişti?

Meram’da kurumsal yapı ve fiziki anlamda aşağıdaki değişikliklerin yanında imar ve mülkiyet problemlerinin çözümü gibi gözle görülmeyen değişiklikler var. Bir de proje anlamında vatandaşın sosyal ve kültürel dokulardan istifa edebileceği alanda değişiklikler oldu. Kurumsallaşma anlamında çok ciddi çalışmalar yapıldı mali disiplinin sağlanması kolay işler değildir. Meram Belediyesi'nde her dönem başkan değişikliği yaşanması nedeniyle kurumsallaşma sıkıntısı yaşıyordu. Bu da vatandaşa olumsuz yansıyordu. Biz bu konuya çözüm getirdik.  Geçtiğimiz aylarda Sayıştay’ın yaptığı denetimler sonucunda da kurumsallığı başarabilen nadir belediyelerden biri olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sayıştay'ın bu noktada Türkiye’ye örnek gösterilecek bir belediye olduğumuz notunu da sizlerle paylaşayım. Bu arada belediye olarak hizmet üreteceksiniz; park yapacaksınız, sosyal donatılar yapacaksınız, maliyet problemi var, mülkiyet problemi var sonrasında asfalt dökeceksiniz sahada imar problem var. Bunların hepsinin çözümünü sağlayacak şekilde hızlıca adımlar atacaksınız. Biz bunları hızlıca gerçekleştirdik ve hepsini beraber götürmeye çalıştık

filistin’in-umudu;-turkiye-(1)-001.jpg

-Miras çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bütçe çok abartıldı. öyle bir bütçe yok haliyle siyasi bir konumda belli bir temsiliyetimiz ve rakiplerimiz var. Dolayısıyla bu tür şeyleri hazmedemiyorlar ve bu tür algı yapılıyor ama halkımız her şeyin doğrusunu görüyor takdir etmesi gerektiği zaman da takdir ediyor

Biz burada hedefimize ulaştık. Projemizin doğru olduğunu doğru bir bakış açısı yakaladığımızı gerek meslek odaları gerek sivil toplum kuruluşları çok olumlu buldular ve bizi tebrik ettiler. “Sayın Cumhurbaşkanımız projeyi çok beğendi ve “tam benim istediğim gibi bir proje” dedi. Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan Beyefendiye “bunu kataloglara koyalım ve tüm belediyelerimize örnek gösterelim” şeklinde bir talimat verdi. Zaten dikkatinizi çektiyse, Miras programında sayın Cumhurbaşkanımızın sesinden, şehircilik şurasındaki ifadelerini verdik. Ve bizim projemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ifadelerini birebir yansıtıyor. Miras programından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanımız da “Biz dedi bakanlık olarak, mimari kimlikle ilgili, şehircilikle ilgili buna benzer bir format düşünmüştük ama ne olduğunu tam olarak ortaya koyamamıştık veya bu format tam düşündüğümüz gibi” dedi. Sayın Bakanımız da orada ekibine talimat verdi; buradaki programı birebir, miras vurgusuyla, hazırlanan koreografiyle, sonundaki projesiyle beraber birebir aynısıyla Anadolu’daki tüm Selçuklu şehirlerinde turne yapılmasını istiyorum dedi. Böylece Miras Türkiye’de olacak. Biz Konya’da bunu fişeklemiş olduk. Birilerinin iddia ettiği gibi kesinlikle değil ve bu alanda rekabet ettiklerimiz var, çekemeyenler var.

Röportaj-M Ali Elmacı