Menopozda kilodaki büyük değişiklikler kırık riskini artırabilir

Menopozda kilodaki büyük değişiklikler kırık riskini artırabilir

ANKARA (AA) - Menopoza giren kadınların kilosundaki büyük değişikliklerin kemik kırığı riskini artırabileceği belirlendi.İngiliz bilim adamları, 50-79 yaşındaki 120 binden fazla kadının...

ANKARA (AA) - Menopoza giren kadınların kilosundaki büyük değişikliklerin kemik kırığı riskini artırabileceği belirlendi.

İngiliz bilim adamları, 50-79 yaşındaki 120 binden fazla kadının sağlık durumuna ilişkin 1993-2013 yıllarını kapsayan verilerini inceledi.

Kadınları kilo verenler, alanlar ve kilosu sabit kalanlar olmak üzere 3 gruba ayıran bilim adamları, bu süre zarfında vücut kitle indeksinde (VKİ) yüzde 5 azalma görülen kadınlarda kalçada kırılma riskinin yüzde 65 arttığını gördü.

Bilim adamları, bu kadınlarda omurga ve basen bölgelerinde kırık riskinin yüzde 30, el veya kol kemiklerinde ise yüzde 9 arttığını belirtti. 

VKİ'de yüzde 5'ten fazla artış olan kadınlarda ise alt uzuvlarda kırık riskinin yüzde 10, üst uzuvlarda yüzde 18 yükseldiği saptandı.

Kilo verme ve alma oranı arttıkça kırık riskinin de o kadar yükseldiğini belirten bilim adamları, kırık riskini azaltmak için D vitamini ile kalsiyum takviyesi önerisinde bulundu.

Menopoz döneminde kilo almak ya da vermek isteyen kadınların bu konuda bilinçli olması gerektiğine ışık tutan araştırmanın sonuçları, İngiliz Tıp Dergisi'nde (BMJ) yayımlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı