Memur-Sen’den tepki

Memur-Sen’den tepki

Memur-Sen Konya İl Temsilciliği tarafından, sendika binasında düzenlenen basın toplantısı ile 5. dönem toplu sözleşme görüşmelerinden sonra hükümet tarafından öngörülen zam teklifine tepki gösterildi.

 

Memur-Sen Konya İl Temsilciliği tarafından, sendika binasında düzenlenen basın toplantısı ile 5. dönem toplu sözleşme görüşmelerinden sonra hükümet tarafından öngörülen zam teklifine tepki gösterildi. Basın toplantısına Memur-Sen İl Temsilcisi Nazif Karlıer'in yanı sıra, Memur-Sen'e bağlı diğer sendikaların temsilcileri de katıldı. Karlıer, “Kamu işverenin toplu sözleşme masasına sunduğu ve kamuoyuna duyurduğu teklif; gecikmeyi unutturacak kadar vahim bir içeriğe ve eksikliklere sahip. Kamu işvereninin teklifi; 'teklif gecikti' siteminin ve tepkisinin ötesinde 'teklif geçiştirildi', 'masa önemsizleştirildi' ve 'alın terimiz değersizleştirildi' tespitlerini ifade etmeyi ve buna dayalı tepkileri hayata geçirmeyi hem gerekli hem de haklı hale getirmiştir” dedi.

SUNULAN TEKLİF ENFLASYONA UYGUN DEĞİL!

“Toplu sözleşme sürecine dair sitem ve tepki cümlelerinin sayısının ve dozunun yükselmesi; Kamu İşvereninin masaya geç teklif sunma gayretinin ve sunduğu teklifin garabetinin semeresi olarak görülmelidir” diyen Karlıer, şunları kaydetti: “ Kamu İşveren Heyetinin geç kalmış ve geçiştirmeye odaklanmış teklifinin içeriğinde; bize teklif edilmesi bir tarafa masanın çevresinde dahi terennüm edilmemesi gereken oranlar ve rakamlar yer alıyor. Hükümetin masaya sunduğu ilk teklif; 'Güçlü Türkiye imkansız', 'Büyük Türkiye anlamsız' ve 'Yeni Türkiye gereksiz' fikri sabitinde debelenenler dışında hiç kimsenin aklına yatmaz, gönlünü rahatlatmaz. Hükümet; bu teklifin, yeni, büyük ve güçlü Türkiye hedeflerini ve gerçeklerini yok sayanlara can suyu vermek, kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeme kararından da açıkça vazgeçmek olduğunu görmelidir. Daha da önemlisi Hükümet, kalkınmayı önemsediğine, adaleti öncelediğine dair ispatı ve icraatı, toplu sözleşme masasına sunduğu yeni teklifle hem teyit hem de tescil etmelidir. Memur-Sen Konfederasyonunun ve yetkili sendikalarımızın toplu sözleşme teklifleri; teşkilatımız, üyelerimiz ve kamu görevlilerimiz tarafından duruma uygun, çözüme matuf, içeriği makbul, maliyeti ve mahiyeti makul teklifler olarak kabul gördü. Bu kabule rağmen Kamu İşvereninin 24 Temmuz’da sanki kendisine hiç teklif sunulmamış, kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarına, demokratik ve sendikal haklarına, özlük hakları ve çalışma şartlarına dair tekliflerinden bihaber kalmış bir profil çizmesini ne kabul edilir ne de anlaşılır bir tutumdur. Hükümetin masaya sunduğu 2020 ve 2021 yıllarında maaş ve ücretlere yansıtılacak artışlara ilişkin teklifini hatırlayalım; 2020 için yüzde 3,5+ yüzde 3 ve 2021 için yüzde 3+yüzde 2,5. Bu oranlar, hükümetin açıkladığı ekonomik hedeflerle uyumlu değil. Bu oranlar, Hükümet tarafından deklare edilen enflasyon tahminleri ve beklentilerine uygun değil.”

BUÇUĞU ÇOK HÜKMÜ YOK!

Hükümetin teklifinin faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğalgaz ve diğer bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamadığını ve aksine yok saydığını ifade eden Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Nazif Karlıer, “Siyasi irade, toplu pazarlık masasına, kamu görevlilerini refaha kavuşturma değil cefayla buluşturma teklifi sunduğu görmeli, teklifin eksiklerini ve hatalarını da bir an önce gidermelidir. Toplu pazarlık masasına işveren tarafından sunulan ilk teklifin özeti bizim açımızdan şudur, “buçuğu çok, hükmü yok” işveren teklifidir. Emek kesimi için toplu pazarlık masasının anlamı, evdeki bulguru kaybetme kaygısı olmaksızın Dimyata pirince gitmektir. Kamu işvereni, hem Dimyata pirince gitmemize engel olmak hem de evdeki bulgurun değerini azaltmak gayretindedir. Buna seyirci olmamız da kayıtsız kalmamız da beklenmesin. 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde Kamu İşvereninden gelen ilk teklifin anlamı; 2020 için yıllık toplamda yüzde 6.60, 2021 için yıllık toplamda yüzde 5.57 oranın da zam yapılması, iki yıllık toplamda ise yüzde 12,54 oranında maaş ve ücretlere artış yansıtılmasını teklif etmektir. Bu durumda kamu görevlilerine ve onların yetkili temsilcisi konumunda konfederasyona ve sendikalara şu denilmektedir, '2020’de maaş ve ücretlerinize enflasyon beklentisinden daha düşük oranda zam yapılmasını kabul edin. Şekere, elektriğe, doğalgaza tek seferde yüzde 15 zam yapıldı fakat maaş ve ücretlerinize dört seferde yüzde 12’nin biraz üzerinde zam yapılmasını normal kabul edin. Yetmez, gecikme zammı aylık yüzde 2,5, yıllık yüzde 30 iken maaş zammınızın yıllık yüzde 6’lar ve iki yıllık toplamda yüzde 12’ler seviyesinde olmasına aldırış etmeyin' deniyor” şeklinde konuştu.

İKTİDAR SİYASİLERİNE SESLENDİLER!

Kamu tarafı bazı harçlara ve ücretlere 2020 yılında yaklaşık yüzde 27 oranında zam yapılacağını ifade eden Karlıer, 2020 yılı bütçe teklifinin Meclis tarafından kabul edilmemesi halinde 2019 bütçesinin 2020 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı kadar artırılmasının da söz konusu olacağını kaydetti. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde, 2020 yılında Hükümetin bütçesine yaklaşık yüzde 27 civarında zam yapılacağını ve kamu görevlilerinin maaşlarına ise yüzde 3,5+yüzde 3 zam yapılması gibi bir garabetin ortaya çıkacağını aktaran Karlıer, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı: “Bizler, kamu görevlilerinin standardını yükseltecek, dertlerini küçültüp bitirecek teklif beklerken karşımıza çıkan teklif 'vaat ettiği standart düşük, ürettiği skandal büyük' niteliktedir. Yeni bir teklif ve yeni bir eşik bekliyoruz. Diğer taraftan ilimizdeki parti yöneticilerinin, belediye başkanlarının özellikle iktidar partisine mensup milletvekillerinin toplu sözleşme noktasında sorumluluk almalarını hükümet kanadına yönelik baskı ve beklenti iradesi oluşturmak noktasında bizlerle beraber hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

memur-sen--(1)-001.jpeg